Тайна сделка за 40 млн. долара свързва Абрамович с 'касичката' на Путин

OFFNews 15 ноември 2023 в 10:58 1797 0

Абрамович

Снимка Колаж Би Би Си

Роман Абрамович и Владимир Путин - приятелство и тайни сделки.

Изтекли секретни документи осветлиха нишка, която свързва олигарха Роман Абрамович с двама души, наричани "касичката" на руския президент Владимир Путин.

Макар че санкционираният във Великобритания и ЕС бивш собственик на лондонския футболен клуб "Челси" отрича финансови връзки с руския лидер, сега разсекретените документи от Кипър се превърнаха в ново доказателство, свързващо го с тайна сделка за 40 млн. долара, сключена през 2010 г., съобщава Би Би Си.

Самият Абрамович още не е коментирал.

Съгласно условията на тайната сделка акциите на "Видео интернешънъл" - голяма руска рекламна компания, са били прехвърлени на по-ниска цена от действителната им стойност от дружества, които са били собственост на тръст, свързан с Абрамович, на двама членове на вътрешния кръг на Путин.

Тези хора получават милиони долари под формата на дивиденти.

Би Би Си Newsnight, Verify и Panorama, в партньорство с Бюрото за разследваща журналистика (TBIJ), разкриват тези факти като част от глобално разследване на Cyprus Confidential, ръководено от репортери от Международния консорциум за разследваща журналистика (ICIJ) и Paper Trail Media.

Поверителните документи разкриват, че приятелят на руския президент Сергей Ролдугин е един от участниците в аферата.

Виолончелистът Ролдугин е артистичен директор на Музикалния дом в Санкт Петербург. Той се запознава с Путин в Санкт Петербург, когато двамата са били още млади, и се твърди, че именно той е запознал Путин с Людмила Шкребнева, за която бъдещият президент се жени през 1983 г. (сега те са разведени). Ролдугин е кръстник на най-голямата им дъщеря Мария.

Виолончелистът Ролдугин. Снимка: Getty Images 

Вторият човек, близък на Путин - Александър Плехов, бивш биохимик, станал бизнесмен, също от Санкт Петербург.

Ролдугин и Плехов са обвинени, че са "портфейлите" на Путин, което означава, че тайно държат пари и активи от негово име.

По-рано тази година швейцарски прокурори заявиха, че двамата са подставени лица, а не реалните собственици на активите в банковите сметки, открити покрай сделката с "Видео интернешънъл". Съдът обаче не посочи реалния краен бенефициент на тези сметки.

Обявената заплата на президента Путин през 2021 г. е малко над 100 000 долара. Говори се обаче, че състоянието му вероятно е между 125 и 200 млрд. долара и е скрито в цяла мрежа от фиктивни компании и в сметки на приятели.

Плехов е санкциониран от британското правителство, а Ролдугин - от Обединеното кралство, Европейския съюз и САЩ, които го определиха като "пазител на офшорното богатство на президента Путин".

Кипърската връзка

Разследването "Cyprus Confidential" (или "Cyprus Report") се основава на 3,6 милиона поверителни документа от базирани в Кипър компании за офшорни услуги и се фокусира върху тесните финансови връзки на Кипър с Русия и санкционираните олигарси, много от които са използвали острова за управление на тайните си офшорни активи.

Това включва документи от кипърската компания за корпоративни услуги MeritServus, които първоначално са станали притежание на разследващата организация Distributed Denial of Secrets. След като вътрешните документи на службата разкриха, че компанията е нарушила международните санкции от името на един от руските си клиенти, самата MeritServus беше поставена под санкциите на Обединеното кралство тази година.

MeritServus е работила и с компаниите на Роман Абрамович в Кипър. Състоянието на олигарха се оценява на над 9 млрд. долара и той е направил множество публични инвестиции в спорт, изкуство и скъпи имоти.

Сградата на MeritServus. Снимка: Getty Images

След като през 2003 г. купува "Челси", Абрамович се превръща в един от най-известните и влиятелни руски олигарси в Обединеното кралство.

Той омаловажава степента на взаимоотношенията си с президента Путин и оспорва предположенията, че те имат близки финансови връзки или че е действал от името на руския лидер.

През 2010 г. говорителят на Абрамович твърди, че той "няма финансови отношения с (тогавашния) министър-председател Путин".

А през 2021 г. Абрамович съди журналистката Катрин Белтън за откъс от книгата ѝ "Putin's Men", в който се казва, че е купил футболния клуб "Челси" по нареждане на президента Путин.

Делото беше уредено извънсъдебно, когато издателят и журналистката се съгласиха да изложат по-точно позицията на Абрамович и да добавят по-подробни обяснения за мотивите му.

През март 2022 г., след нахлуването на Русия в Украйна, Обединеното кралство и ЕС налагат санкции на Абрамович.

ЕС заяви: "Той имаше привилегирован достъп до президента и поддържаше много добри отношения с него. Тази връзка с руския лидер му помогна да запази значителното си състояние".

По-рано тази година Абрамович оспори санкциите на ЕС в съда. Адвокатът му твърдеше, че ограниченията се дължат на "известността" на руския бизнесмен и не се "основават на доказателства".

Тайната сделка с Ролдугин и Плехов обаче показва близките финансови отношения между Абрамович и Путин.

"Този случай със сигурност предоставя повече информация и допълнително потвърждава предполагаемата връзка между Путин и Абрамович, която става все по-трудна за опровергаване", заяви Том Кийтинг, директор на Центъра за изследване на финансовата престъпност и сигурността към мозъчния тръст RUSI.

Сделката

Сложна мрежа от компании в Кипър и на Британските Вирджински острови, както и тръст, позволиха на футболния магнат да скрие участието си в сделката - досега.

Изтеклите документи разкриват връзките на бившия шеф на "Челси" с две компании, които през 2003 г. са закупили 25-процентен дял от "Видео интернешънъл".

Схемата

Двете компании - Finoto Holdings и Grosora Holdings - са създадени в началото на 2003 г. И двете, чрез редица фиктивни дружества, са били собственост на Sara Trust Settlement - тръст, в който Абрамович е бил краен бенефициент.

През септември 2003 г. всяка от компаниите купува 12,5% дял в руския рекламен гигант на една и съща цена - около 130 000 долара.

Цената беше смешна, казва Владимир Милов, бивш зам.-министър на енергетиката по време на първия мандат на президента Путин, а сега активен опозиционер, обявен от руските власти за "чуждестранен агент".

"Този пакет очевидно струваше много повече, пъти повече", каза той.

Към момента на покупката "Видео интернешънъл" заема доминираща позиция на вътрешния пазар на телевизионна реклама, като получава дял от всяко закупено рекламно време в руските канали.

Според Милов компанията е била "на половин крачка от администрацията на Кремъл".

През следващите седем години Абрамович притежава дял във "Видео Интернешънъл". В един момент компанията твърди, че оборотът ѝ е "над 2 млрд. долара". През този период на Finito иGrosora са изплатени 30 млн. долара под формата на дивиденти.

През 2010 г. приходите на Video International възлизат на 3 млрд. долара. През същата година обаче Finito и Grosora продават дяловете си само за 20 млн. долара, което изглежда доста под пазарната им стойност.

Finoto Holdings продава своя дял на Med Media Network, компания, чийто номинален собственик е Сергей Ролдугин.

В същия ден, в който Finoto Holdings продава своя дял от 12,5% на Namiral Trading Ltd, по-късно свързана с Александър Плехов, същото прави и Grosora Holdings.

"Касичките" на Путин

Финансовите връзки между президента Путин и Ролдугин бяха разкрити през 2016 г. в рамките на публикуването на "Панамските досиета", които направиха публично достояние милиони поверителни документи от панамската правна фирма Mossack Fonseca.

Ролдугин, заедно с Плехов, бяха в центъра на предполагаема схема за пране на пари, включваща банка "Россия" и някои от приближените на президента Путин.

През 2014 г. Съединените щати наложиха санкции на банка "Россия", като я определиха като "личната банка на висши руски служители".

По онова време Ролдугин казва пред New York Times, че не е бизнесмен и не разполага с милиони. Въпреки това, поне на хартия, изглеждаше, че той има офшорно състояние, надхвърлящо 100 млн. долара.

"Ролдугин очевидно служи ... като прикритие за личната собственост на Путин", казва Владимир Милов. - Този човек е абсолютно 100% подходяща фигура, защото не разбира нищо от бизнес, финанси, международни сделки и т.н."

Разкриването на информация за швейцарските банкови сметки на Ролдугин в "Панамските досиета" доведе до разследване и съдебен процес срещу четирима служители на Газпромбанк. Швейцарските прокурори обвиниха банкерите, че не са проверили правилно сметките, открити на името на Ролдугин.

Твърди се също, че не са успели да идентифицират приятеля на руския президент като политически уязвимо лице, чието положение или връзки означават, че може да е по-изложено на корупционни рискове и да изисква по-строг контрол съгласно международните финансови правила.

Според обвинителния акт сметки в Газпромбанк са открити едновременно за Med Media Network и Namiral Trading Ltd с идентична "цел и структура", за да "държат акции и да получават дивиденти" от Video International.

Според прокурорите схемата е била пряко продължение на "активите, управлявани ... в полза на руския политически естаблишмънт". Ролдугин и Плехов са били по-скоро подставени лица, а не реални бенефициенти на сметките.

И четиримата банкери са осъдени, но според съобщенията са обжалвали.

Тайният канал

Много богати руснаци използват Кипър, държава членка на ЕС, за своите офшорни инвестиции. Чрез тези икономически връзки Русия "внася десетки милиарди долари в кипърската икономика всяка година", казва Фъргюс Шийл от ICIJ, Международния консорциум на разследващите журналисти.

Разследването на Cyprus Confidential повдига сериозни въпроси пред европейските институции и държавите членки на ЕС, продължава Шийл.

"В тези документи виждаме, че една държава членка на ЕС, е канал за тайните финансови операции на Кремъл, Владимир Путин и неговите приближени."

Въпреки това има признаци, че Кипър може да сложи ред в делата си.

След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. много руснаци, считани за близки до финансовите активи на президента Путин, попаднаха под санкциите на ЕС. Това имаше преки последици за тези, които имат кипърски инвестиции.

"Санкциите показаха, че Кипър не може да бъде използван от олигарси в подкрепа на мръсните поръчки на Путин", заяви Александра Аталидес, независим член на кипърския парламент.

Яхтата на Абрамович Eclipse. Снимка: Getty Images 

Междувременно се съобщава, че Абрамович прекарва времето си между руския курорт Сочи, Истанбул и Тел Авив. Той притежава руски, израелски и португалски паспорт.

Олигархът продължава да е обект на санкции в Обединеното кралство и ЕС, но не и в САЩ, където се смята, че все още притежава значителни активи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика