Ставай страна огромная: Как се осигурява екипировка за мобилизираните в Русия

OFFNews 17 октомври 2022 в 16:09 7133 8

войници

Снимка Fontanka.ru

Мобилизираните трябва да набавят необходимото за своя сметка.

В първите дни на мобилизацията в Русия социалните мрежи бяха залети с доказателства, че наборниците просто нямат с какво да отидат на война. Във военните части не предоставят всичко и не на всички. Съпругите и майките на мобилизираните мъже ги обличаха за своя сметка. Но не е лесно да се намерят военни униформи, дори ако има пари. В някои региони екипировката трудно се купува и от държавни организации, съобщава Би Би Си.

"Случи се така, че съпругът ми, наборник с боен опит, беше мобилизиран. Облякохме го напълно, но се оказа, че не сме събрали всичко необходимо. Има много хора като нас, някои нямат такава възможност, но не можем да оставим момчетата, те отидоха да ни защитават", написа на 29 септември на страницата си във ВКонтакте Анапа Екатерина.

Съпругът ѝ е изпратен на мобилизация в село Молкино в Краснодарския край (там се намира база на руските въоръжени сили и база за обучение на наемници от ЧВК "Вагнер").

"Губернаторът (на Воронежка област Александър) Гусев дойде и дори не благоволи да се приближи до нас и да ни попита как сме. Всички дрехи, с които са облечени момчетата - обувки, ботуши, всички тези раздрънкани неща - са купени от наши роднини. Ще предадем Воронеж", казват във видеото мобилизираните във Воронежка област и саркастично благодарят на губернатора.

От пролетта насам постъпват множество подобни съобщения - униформи, панталони, чорапи, бронежилетки и лекарства се събират от военнослужещи на договор и техните семейства в цялата страна. Униформите не достигаха още преди 21 септември, а обявената от Владимир Путин мобилизация допълнително засили търсенето.

В началото на октомври в някои региони не само роднините, но и държавните институции се втурнаха да купуват оборудване - остатъците от него им се продават от малки фирми посредници, които се опитват да намерят нови доставчици и се оплакват от нарастващите цени. Производителите преминават към многомилионни държавни договори, за да печелят.

Би Би Си проучва държавните поръчки и разговаря с изпълнители, за да разбере какво, от кого и в какви количества се опитват да купят регионите за мобилизираните.

Търсят ги организации с много пари

На 28 септември първата група мобилизирани е изпратена в Йошкар-Ола. На стадиона пред трибуната на новобранците говори кар (свещеник в марийската религия). Той им пожелал да се върнат живи и дал на всеки от тях по един амулет. Освен това мобилизираните са получили само сухи дажби.

Жителите на републиката, призовани да участват във войната, се качват в автобуса с каквото имат: някои са с раници или пазарски чанти, други - със спални чували на гърба си. Местният военен комисар ги посъветвал да си донесат собствени. "Чаши, лъжици, лекарства, спални чували" - изброява той какво може да е необходимо "за първи път".

Според плана на властите всичко това трябва да бъде събрано от семействата на мобилизираните. По данните от обществените поръчки градът е успял да закупи униформите едва в началото на октомври. Кметът на Йошкар-Ола също признава това. "Не сме забравили за сънародниците, които са заминали по-рано. Сега купуваме топли дрехи, спални чували и те също ще бъдат изпратени на нашите войници", казва той.

Едва на 3 октомври - почти две седмици след началото на мобилизацията - правителството издава указ, с който дава право на регионите да закупуват оборудване и екипировка за армията по искане на Министерството на отбраната. В същия ден Центърът за социални услуги на Йошкар-Ола подписва няколко договора без конкурс за доставка на екипировка.

Изпълнителите трябва да предоставят на Центъра за социални услуги 1776 чифта ботуши, включително такива, предназначени за температури до минус 45 градуса, 1318 комплекта бельо с полар, спални чували, шапки, ръкавици и чорапи от ангора. По-късно центърът закупува още водоустойчиви костюми, бензинови генератори, шведски квадрокоптери DJI Mavic 3, радиостанции и раници.

Един от договорите на стойност 1 милион рубли е възложен на местната компания Fortuna-K. До 10 октомври тя трябваше да достави на военните стотици комплекти термобельо и олекотено бельо, чорапи и ръкавици, като бяха закупени само 20 спални чувала.

Оказва се, че 20-те спални чувала са остатъци, които властите успяват да откупят от Fortuna-K. Компанията пък обяснява пред представилия се за купувач журналист, че сега е трудно да се намерят стоки за мобилизираните.

"В момента нямам спални чували. Всички са изкупени. Преди три дни имахме баланс от 20 и ни казаха: "Ще ви ги отнемем. Тя е държавна организация. Взимаме ги обратно по договор", обясни представителят на компанията.

"Момиче, повярвай ми, търсят се от организации с много пари, те не се интересуват от цената. Никъде няма, защото мобилизацията е започнала в цялата страна. Всички купуват. Гледаш телевизия, нали?" - добави той.

Той смята, че недостигът на военни униформи е общ проблем за страната.

"Например администрацията на Московска област също купува и снабдява новобранците с всички неща, които споменахте. Нуждата от тези неща сега е голяма, а те не са налични", каза представител на Fortuna-K. - Честно казано, аз самият не знам откъде да ги купя. Цените се повишиха, а аз не мога да намеря нищо. И не казват кога ще могат да ми ги доставят".

Двадесет спални чувала не са били достатъчни за властите на Йошкар-Ола - по-късно Центърът за социални услуги успява да закупи още 602 броя от трима други изпълнители - за повече от 1,9 милиона рубли.

Къде можеш да вземеш голяма партида наведнъж?

Кореспондентът на Би Би Си не успява да поръча спални чували и от друга фирма от Йошкар-Ола - "Формекс-М", която е получила договор от Центъра за социални услуги за доставка на шапки, ръкавици, чорапи и изолационни постелки. Оказа се, че там липсват не само спални чували.

- Нямаме спални чували. Без тактически ръкавици. Без наколенки - обърна се към "потенциалния купувач" представителят на фирмата. - Едва днес получихме термобельо за 2700 евро."

- Защо няма?

- Защо не? Защото всички отиват.

- Всички са продадени?

- Да, не сте единствените. След 21-ви (септември) няма нищо. Същата е ситуацията в цяла Русия.

- А кога ще имате спални чували и ботуши?

- Без обещания. Всичко се шие в Москва - фабриките шият. Но все още няма нищо. Трябва да стартираме процеса. Къде можете да получите голяма партида, която да приготвите веднага? Всичко, което са имали на склад, е било разпродадено. Те правят нови, но не за толкова много (поръчки). Всеки носи дрехи и всеки ги иска. Всичко, което имахме в наличност, е изчерпано.

- В града няма толкова много хора.

- Така ли мислите? - Представителят на компанията се засмя в отговор. - А по райони? А в Мари Ел?

- Кога да ви се обадя отново (за да попитам за наличност)?

- Всичко, което може да се поръча, се доставя. Дори не знаем датите.

Спалните чували са открити в един от магазините за работно облекло на Йошкар-Ола, където са предложени 14 спални чувала за температури до +5 и три за температури до -5.

- Това са някакви леки?

- Да, но ги вземат и за мобилизираните, защото никъде другаде няма нищо", обясни служителят на магазина.

Турникети от "добри хора"

Спалните чували са част от т.нар. "Минимален комплект за пътуване на военна мисия". Той е публикуван в края на септември в чата "Съпругите на мобилизираните в Санкт Петербург". Той е първият, който обръща внимание на проблема.

Освен очевидните неща - термобельо, камуфлажни костюми и ботуши - списъкът включва и например батерии, газови горелки. Също така е препоръчително в аптечката да има два турникета.

В началото на октомври Регионалният център за социално подпомагане в Орел закупува 1750 гумени турникета Esmarh - това е най-популярният вид турникет. Договорът е сключен без конкурс със завода за каучукови изделия "Alphaplastik Association".

От компанията съобщават, че времето за чакане за турникет стига до един месец, тъй като компанията има много поръчки. "Няма по-бърз начин, защото доброволците, църквите, министерството на отбраната и който и да е друг поръчва от нас. Това създава опашки", казва търговски представител на компанията. 

В Инстаграм на завода от 25 февруари, втория ден от войната на Русия срещу Украйна, има пост с фразата "Ние сме за мир" и призив към хората да се погрижат за здравето си и здравето на близките си.

Органите на реда в Орел са поръчали същото количество от 1750 броя термобельо, ръкавици, камуфлажни костюми, ботуши и мултифункционални инструменти за мобилизираните мъже. Те подписват отделен договор за доставка на зимни и полусезонни чорапи, които за 3500-31 520 чифта излизат над 400 000 рубли всеки.

Но те надхвърлиха установения стандарт и купиха още 5,2 хил. китайски батерии, 1750 самобръсначки за еднократна употреба, кърпи, ръчни фенерчета и раници, като похарчиха повече от 9 млн. рубли. Общата сума на подписаните в региона договори е около 24,4 милиона рубли.

По време на войната в Украйна руските военни не използват ремъци според инструкциите. В края на септември британското разузнаване твърди, че руснаците, които получават съвременни колани за спиране на кръвта, не използват велкро, за да ги закрепят към оборудването си, а ги захващат с кабелни връзки - вероятно коланите са недостатъчни в частите и руските военни се опасяват, че могат да бъдат откраднати. Това обаче създава сериозен проблем - раненият може да загуби много кръв, докато извади турникета от скобата.

Ботовете прегазват СВО

В Ставрополския край действа същата мобилизационна схема като в Марий Ел: първо властите изпращат новобранците в частите, а след това започват да им купуват оборудване.

На 10 октомври, двадесет дни след началото на мобилизацията, регионът обявява, че на новобранците ще бъдат раздадени спални чували, постелки и гумени ботуши.

На 23 и 28 септември Ставрополският регионален комитет по въпросите на националностите и казачеството подписа договори за 12 и 19,7 милиона рубли за доставка на екипировката без конкурс.

Фактът, че в страната не се произвежда екипировка, изглежда е позволена да се се съобщи дори от пропагандистите. На 12 октомври ръководителят на RT Маргарита Симонян се възмути в туитър: компания, която може да произведе до 1 милион турникета за руската армия за 1-2 месеца, трябва да чака 2-3 г., за да бъде сертифициран продуктът.

Хиляда спални чувала, постелки от изолационен материал и по около две хиляди чифта ботуши са намерени у двама предприемачи от град Михайловск, на половин час път с кола от Ставропол. В един от документите се посочва, че доставчикът трябва да предаде стоките на мобилизираните или на представител на военната част в присъствието на купувача.

Договорът за 19,7 милиона рубли - също без конкурс - е възложен на Александър Титов, член на Стахайловската казашка общност. Нарича себе си родов казак. "Веднага щом започнаха шумотевиците, показах на комисията позициите, които мога да изпълня. Не излишни позиции, а такива, които ще бъдат полезни. Аз съм експерт по въпросите на военното облекло, така че мога да обясня, да покажа", казва Титов.

На страницата на своя магазин за гащеризони във ВКонтакте Титов пише патриотични постове, примесени с информация за барети, картечници и бронежилетки: "Ботовете на Прабос са прегазени от СВО", "Ние сме с вас от самото начало до пълната ни победа", "Завършваме окомплектоването на една от частите. Напълно". Съдейки по публикациите и снимките, Титов също така доставя оборудване за наемниците от ЧВК "Вагнер".

Поръчаните спални чували се изпращат в поделенията в Ставрополския край, казва Титов. Той отказа да уточни кои и колко единици ще бъдат оборудвани: "Разбира се, бихме искали да изпратим още (спални чували), но за съжаление в Русия нямаме повече. Проблемът е, че зимните спални чували изобщо не са били необходими, армията е имала достатъчно количество, но мобилизацията е коригирала въпросите в малко по-различна посока".

Други руски военно-патриотични организации, като Центъра за тактическо обучение и огнестрелно оръжие "Партизан", също участват в продажбата на униформи за участниците във войната в Украйна. Той се ръководи от един от лидерите на националистическото Руско имперско движение и командир на доброволческата част на Имперския легион Денис Гариев, който се сражава в Украйна (САЩ са включили движението и Гариев в списъка на международните терористични организации).

Малко след началото на войната в Украйна в канала на магазина "Партизан" в Телеграм е публикуван списък на "доброволческа" техника със заглавие "Отиваме на война".

Една от фирмите на Гариев е получила държавни поръчки на стойност над 10 млн. рубли от ФСБ, МВР и други служби за сигурност преди войната, например за доставка на папки за лични досиета и проверки, както и на мишени.

Кръстове вместо "броня"

Роднини на мобилизираните казаха, че военните части не разполагат с достатъчно дрехи с нестандартни размери. Например Даниил (името му е променено) от Белгород имал късмет с екипировката, издадена му във военното поделение в Курска област - всичко му станало. Но за "по-големите мъже и по-малките няма достатъчно дрехи", казва съпругата му.

В началото на октомври мобилизираните в Красноармейския район на Краснодарския край се оплакват от същото - издадени са им бронежилетки с един размер. "Който не е доволен, да отиде без доспехи. Всички се събличаме голи. В общи линии имаме един и същ контингент - момчета на възраст от 40 г., всички с големи кореми. Този вид комплект (защита) е предназначен за мъж, който е висок метър и половина и тежи 50-60 килограма. Облякох я - за мен е като горнище на анцуг, тази бронежилетка. Утре заминаваме, нямаме ***** (нищо)", казва мобилизиран мъж във видеото.

"Минималният набор екипировка, необходима за отиване на военна мисия", публикуван от съпругите на мобилизирани мъже от Санкт Петербург, е отбелязан като "желателен" до бронежилетките.

За много руски семейства цената на бронежилетката е непосилна. При обсъждането на цените съпругите на мобилизираните мъже от Санкт Петербург пишат в чат: "Ще трябва да им се даде кръст вместо бронежилетка.

Би Би Си не успяла да открие договори за доставка на бронежилетки специално за мобилизираните. Възможно е те да са били набавени по друг начин.

Преди войната руските правоприлагащи органи са поръчвали редовно бронирани жилетки. Службите за сигурност и правоприлагащите органи се снабдяват със защита от изследователското и производственото предприятие KLASS. През януари Росгвардия сключва три договора с компанията на стойност половин милиард рубли за доставка на 8,2 хил. бронежилетки през 2022-2023 г. на цени от 33,2 до 132,9 хил. рубли за брой. Цената зависи от вида на жилетката и нивото на защита, осигурено от металните или керамичните плочки.

На компанията са възложени договори за доставка на бронежилетки, защитни каски, очила и щитове за Министерството на вътрешните работи, ФСИН и Московската военна част № 95006. След избухването на войната единственият договор с компанията е с администрацията на губернатора на Белгородска област, където тя доставя 10 защитни каски.

Бронираните жилетки са закупени от фирмата на Александър Титов от Ставрополския край, която печели договор за милиони долари, наред с други, от новосибирския производител Филин. В началото на октомври директорът на компанията Евгений Решетников определи случващото се като "катастрофална шумотевица". Според него бронежилетки са започнали да се купуват още през февруари, но тогава клиентелата е била предимно военна, а сега има повече цивилни. Компанията е разпродала всичките си запаси и сега има опашка за производство на бронежилетки до следващата пролет.

На 5 октомври компанията е имала налични предпазители за врата, раменете и слабините, за които е съобщила на страницата си във ВКонтакте - въпреки че те са били без балистични торбички, т.е. без никаква защита. Въпреки това 40 минути по-късно всички предпазители за слабините са били продадени.

Как се решава проблемът с недостига

Проблеми с екипировката е имало и преди мобилизацията - в абсолютно всички редовни военни части и в тези, които са участвали в т.нар. СВО, но сега те се проявяват в много по-голям мащаб, казва Кирил Михайлов, анализатор от разследващата група Conflict Intelligence Team.

"Имаше случаи (преди мобилизацията), в които само една батальонна тактическа група, например, от двете, които влязоха, беше с палатки. Стандартът е липсата на устройства за нощно виждане в големи количества, да не говорим за дронове", отбелязва Михайлов.

Една от причините за този недостиг е разграбването на военното имущество. Фактът, че руските военни са заграбвали имущество в продължение на години, се потвърждава и от съдебни решения. "При Шойгу това се засили - не само ефрейторите, но и генералите започнаха масово да крадат", казва Михайлов.

За да преодолеят недостига, руските региони започват да включват в производството на екипировка големи предприятия, малки предприятия и дори затвори.

На 20 септември една от държавните агенции в Забайкалския край подписва договор с лечебно заведение на Федералната служба за изпълнение на наказанията за ушиване на 326 спални чувала. Преди това затворниците там са шиели само мъжки костюми, рокли, ризи и спално бельо, сочат данните от държавните договори.

В Хабаровския край те решават да се запасят с много по-голям обем. В края на септември местният предприемач Олга Аюханова получава договор на стойност 44,7 милиона рубли за ушиването на 9418 спални чувала. От компанията на Аюханова съобщават, че почти са изпълнили поръчката.

"Имаме връзка с Министерството на промишлеността - там има специалист, тя се обади и каза да направим изчисление на цените в рамките на 20 минути", разказва Светлана Макшанова, търговски директор на компанията.

Никога досега не са имали такъв обем. По време на пандемията компанията получава единствената си голяма държавна поръчка за ушиване на 4200 маски на стойност 168 000 рубли.

За две седмици е трябвало да пренастрои производството си към спални чували, тъй като 40 души са ги произвеждали седем дни в седмицата. Само за корпуса са били необходими около 34 хил. метра плат, а освен това - изолация, подплата и куп фитинги. Суровините се събират от различни доставчици, много от които повишават цените си. Компанията се колебае дали да поеме такава поръчка, но в крайна сметка се решава на стъпката - в името на репутацията си в региона.

Ушитите спални чували няма да попаднат в магазините в Хабаровск, казва Макшанова, макар че и там няма нищо (хората се втурнаха да купуват екипировката още преди да са получили поръчката, смята бизнесдамата). Компанията ще достави всичките 9400 спални чувала на Дирекцията за гражданска отбрана и извънредни ситуации. Къде ще бъдат изпратени те Макшанова не знае, но е сигурна, че те са ушити за мобилизираните.

Това може да се окаже трудно на ниво търговия на дребно, тъй като производителите са се преориентирали към държавни поръчки. Но не е ясно кои военни части ще бъдат снабдявани и кои не.

Някои опити да се привлекат съпрузите на фронта в условията на недостиг на средства в крайна сметка създават впечатление за жестове на отчаяние: в Саратовска област например жените режат колани от автомобилни гуми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

8

Atan

17.10 2022 в 20:24

Не е "Ставай", а "Вставай".

22548

7

dolivo

17.10 2022 в 20:16

още малко да устискат украинците, да се изпразмят хубаво наличностите.

ново производство е неначително.

контрабандно пазауване от Иран не идва навреме.

евентуално от Северна корея няко партида да дойда.

Китай си кюта...

2073

6

Johnny B Goode

17.10 2022 в 18:59

Снимката е велика!
Втората по сила армия в света... Безаналогова...

Бармалейчо, това екипажа на Сармата дето щаха да я изстрелват ли е? Или част от Великата Самолетна Армада?

2051

5

Propaganda

17.10 2022 в 17:41

И пиянските бълнувания, че тая бедняшка руска сган може да се мери с НАТО????

Корумпирана, недообучена, деморализирана, техническа изостанала с десетилетия, стратегически и тактически спряла някъде около ВСВ, логистика на макс 100 км. от рашистките граници, без собствено производството, без ПВО, без разузнаване, без значими съюзници.

руските въшки са наръчник на падението. Тях и тампони нема ги спасят.

75

4

230 млрд баксов

17.10 2022 в 17:02

Даже теглят заеми, за да купят екипировка и да изпратят децата си да умират за дворците на пУтлер!!!
ДЕБИЛИ БЛЯ......кръгли Олигофрени

-480

3

Октим

17.10 2022 в 17:01

Много ми харесват теаи изтърсаци горе на снимката ... Готови са за военопленници!!!

10298

2

AntiZ

17.10 2022 в 16:43

Както деликатно биха се изразили братята украинци: пидеры ебанутый! Това не е армия. Това е тор.

345

1

Джендо Джедев

17.10 2022 в 16:41

"Има много хора като нас, някои нямат такава възможност, но не можем да оставим момчетата, те отидоха да ни защитават"

Това показва безнадеждната зомбираност на средностатистическата руска биологична единица. И тия искат да са световен полюс... Майко мила! :D