Сръбският министър на икономиката поиска Белград да наложи санкции на Русия

OFFNews 13 март 2023 в 20:57 6315 7

Снимка Instagram / rade.basta

Раде Баста

Министърът на икономиката на Сърбия Раде Баста се обяви в понеделник за въвеждането на икономически санкции срещу Русия. Баста направи изявлението в официалния си потвърден профил в Инстаграм и подкани колегите си в сръбското правителство да вземат отношение по темата. Темата стана водеща за вечерната емисия на Радио Београд в предаването „Какво правите, бре?“.

„Страната ни вече плаща висока цена за това, че не налага санкции на Русия и става несигурна. Аз като министър на икономиката наблюдавам какъв натиск се оказва върху сръбския президент Александър Вучич, а ние да мълчим, не мога да го приема. Ето защо съм за въвеждането на санкции срещу Русия, заставам до президента Вучич в защита на държавните и национални интереси и му имам абсолютно доверие. Ето защо моля правителството на Сърбия и всички министри да направят изявление по този въпрос“, написа Баста.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Rade Basta (@rade.basta)

„Като страна, която е била изправяна пред санкции през цялата история и чийто народ е претърпял тежки икономически последици, ние не взехме това решение, защото се надявахме, че конфликтите ще приключат, че разумът ще надделее и че двете страни най-накрая ще седнат на масата за преговори, каза министър Баста. Според него е необходимо правителството на Сърбия да приеме единна позиция за посоката, в която страната ще върви напред.

„От началото на войната ние осъждаме руската агресия срещу Украйна, но в същото време защитаваме националните си интереси в отношенията с Руската федерация. Затова първоначално не се присъединихме към големия брой държави, които наложиха санкции на страната агресор. Ситуацията обаче става все по-сложна всеки ден, а западните страни остро критикуват Сърбия, че не се е присъединила към санкциите”, допълва Баста.

Призивът на Раде Баста предизвика вълна от хейт от страна на проруски настроени сърби. „Ово е срамота! Мнозинството от народа не го иска“. Има обаче и диаметрални позиции: „Подкрепата за Русия ще ни струва и Косово и икономическата стабилност. Това от което имаме нужда е икономическо сътрудничество със Запада, а пък получаваме енергия само от руснаците. Трябва да преминем към петрол и газ от Близкия изток и наистина да бъдем независима и неутрална държава“.

44-годишният Раде Баста е министър на икономиката от миналата година като представител на Единна Сърбия, коалиционен партньор на Сръбската социалистическа партия. Той е привърженик на ядрената енергетика, но също така твърди, че Сърбия трябва да създаде научно-изследователски център за ядрени технологии заедно със Съединените щати и Европейския съюз и че Сърбия трябва да построи атомна електроцентрала. Баста е икономист по образование, но в миналото е бил кикбоксьор, полицай и учител по физкултура.

Думите на Баста за натиск върху Вучич може да се отнасят и за събитията от 17-18 февруари т. г., когато в навечерието на Мюнхенската конференция по сигурността стотици сръбски националисти и проруски активисти, свързани с ЧВК "Вагнер", се събраха в Белград, настоявайки за прекратяване на преговорите с Косово. Протестиращите бяха с транспаранти "Косово - сърцето на Сърбия" и "Предателство към Косово - предателство към Русия!" и заплащхваха Вучич с клане.

Организаторът на безредиците, крайнодесният лидер Дамян Кнежевич, който публично подкрепяше групата Вагнер, беше арестуван и обвинен в подбуждане към насилие.

Вучич обвини тогава протестиращите в антисръбски настроения и каза, че вероятно са финансирани от Русия. В интервю за Политико днес сръбският президент каза, че сърбите, които са вербувани от Русия за войната срещу Украйна ще бъдат арестувани когато се приберат в Сърбия. Държавният глава на сърбия казва още пред изданието, че не е нормално Русия да вербува някого в приятелска страна.

„Нямам нужда от подкрепата на групата Вагнер, нямам нужда да ме аплодират или критикуват“, каза ядосано Вучич в интервю за „Политико“. Вучич многократно е заявявал, че Русия трябва да спре да се опитва да вербува сърби за участие във военни операции на територията на Украйна в редиците на ЧВК Вагнер. Президентът на Сърбия , който обикновено поддържаше приятелски отношения с Москва, също отхвърли и териториалните претенции на руския президент към Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

6

Джендо Джедев

13.03 2023 в 23:02

Карсиа,

То и сред моите приятели няма и един, който да е с рашистите. Но, за жалост, в България все още има прекалено много почитатели на тия човекоподобни. Същото е и в Сърбия. Даже и митинги в поддръжка на Путин и агресията срещу Украйна правиха. Мъка! Наистина я добре да са в ЕС, но трябва да се внимава с тях. Я виж маджарите...

3767

4

Име на профила

13.03 2023 в 22:31

Това е все едно да спориш със Стефан за руzzия.

Имаше време, работих директно с хора от всички държави на балканите. Универсално мисля се мразиха само турците и албанците, всички останали бяха на лагери - еия харесват ония, и т.н. Та много читави сърби съм виждал, ама не се долюбваха с хърватите и босненците/бошняците.

Аз доколкото съм запознат - Сърбия винаги се е имала с руzzия, не е от вчера. Дори по време на войната от 1885-та се показаха пристрастията. Но това не е причина да се караме с тях през 2023-та, и те се борят за място под слънцето, и съм сигурен, че нормалните хора знаят какво е правилно в сърцето си - независимо от политическата ориентация на страната им.

345

3

Джендо Джедев

13.03 2023 в 22:23

Карсиа,

Никога не били с Руснята? Пффффхахахахахахаха! Обърнаха палачинката наскоро като видяха накъде отива работата, няма спор! Ама хайде да си спомним какви ги говореха допреди година-две... ;)

345

1

Джендо Джедев

13.03 2023 в 21:04

Къде е тоя отворко дето оня ден разправяше тук, че "света и европа се събуждат и изтрезняват". :D
 
X

Подкастът на OFFNews