Щирлиц, който живее на покрива. 200 антени върху руските посолства шпионират Европа

Само параболичните "чинии" върху покрива на работното място на Елеонора Митрофанова в София са над 10

OFFNews 18 април 2023 в 18:12 12909 10

Снимка

На покрива на руското посолство в София само параболичните антени са повече от 10, а има и още толкова антени от други типове, позволяващи следенето на комуникациите на политици, служби и дори на протестиращите срещу политиката на Кремъл.

200 антени стърчат по покривите на руските посолства в страните в Европейския съюз, в това число и в България, където само параболичните сателитни „щитове“ на покрива на Елеонора Митрофанова са поне 10.

От началото на 2022 г. около 400 руски дипломати са били експулсирани от европейски страни – това е абсолютен рекорд. Когато няма достатъчно жива сила на място, технологиите придобиват особено значение. В сградата на всяко посолство има много антени - и това е нормално. Дипломатите (и служителите на разузнаването с дипломатически паспорти) трябва да комуникират с ръководството си чрез бързи, стабилни, сигурни и независими от хоста канали. Но, според експерти, броят на антените по покривите на руските мисии в европейските страни значително надвишава комуникационните нужди, пише екип от разследващи журналисти на сайта „Досье“.

Международен екип от Естония, Белгия, Швеция, Полша, Словакия, Литва и Централна Европа е провел специално разследване защо на покривите на посолствата са монтирани странни кутии-контейнери, как това може да бъде свързано с експулсирането на стотици представители на дипломатическия корпус и защо антената в Брюксел може да покрие половин Европа.

Класически сателитни антени - параболични антени, по-сложни антени Cassegrain, насочени решетки Yagi-Uda, антени с магнитна верига и прости вертикални щифтове - такъв комплект от оборудване може да се намери в повечето посолства на Руската федерация. Всяко устройство си има свой набор от задачи. Изглежда, че поставянето им не е незаконно, всички имат напълно законна и разбираема цел. Трудността е, че като ги погледнете отвън, почти никога не можете да разберете дали това оборудване не се използва за електронен шпионаж (SIGINT).

Използвайки добре познатата проста антена, можете да установите сателитна връзка и микровълнова релейна линия или да усилите сигнала на безжичен интернет рутер. Освен това може да определя местоположението на кораби, самолети и управляеми ракети като радарна антена.

Камшичните антени, вертикални антени под формата на твърд или гъвкав метален прът на практика са универсални. Впрочем, за разлика от параболичните, камшичните, магнитните, рамковите антени или решетките Yagi-Uda (като познатите антени от миналото за приемане на „втора програма“) обикновено не могат да осигурят комуникация между посолството и руското външно министерство - но позволяват да бъдат прехващани сигнали в страната домакин - от разговорите на местните таксиметрови шофьори до клетъчните комуникации.

Така разговорите на европейците на руските дипломати са им като в тепсия.

„Днес сателитната чиния е такава класика. Сега това е най-добрият начин посолството да получава и изпраща цифрови данни. Частната връзка до родината все още е много по-сигурна от криптираните комуникации през обществения интернет. Затова по правило във всяко посолство се монтира поне една антена“, казва експерт, консултирал белгийското издание De Tijd.

Обикновено има няколко чинии, въпреки че теоретично една е достатъчна. Но има тревожно много от тях в руските посолства. Въз основа на сателитни снимки консорциум от журналисти преброи най-малко 182 антени на 39 сгради на руски представителства в Европа (и това са само видимите „чинии“). Рекордьор е руското посолство в Белгия, където са монтирани 17 антени. В още шест офиса - в Мадрид, Прага, Белград, Лисабон, София и Никозия - се виждат поне 10 устройства.

Не всички антени се виждат отвън, така че реалният им брой вероятно е още по-голям.

„На практика винаги има случаи, в които използвате допълнителни антени, защото искате да ги насочите към различен сателит и, разбира се, има нужда от резервни копия. Но когато започнете да забелязвате колко много антени са инсталирани в някои руски посолства, наистина се чудя дали не се използват и за други, специфични цели“, казва експертът.

Едната възможна употреба на параболичните антени е за прихващане на сателитни телефонни сигнали, като например системата Thuraya. Подобна антена, монтирана на покрива на посолството в Белгия, може да позволи прослушване на комуникации от почти цяла Западна Европа.

Сателитната телефонна система Thuraya е различна с това, че използва само няколко сателита, но всеки от тях покрива голяма част от света. Така сателитът Thuraya 2 обслужва цяла Европа и части от Африка и Азия. За да се увеличи максимално пропускателната способност, сигналите се разпределят в повече от 200 регионални клетки - те се наричат точкови лъчи. Брюксел е точно в пресечната точка на три относително големи шестоъгълни клетки, което теоретично ви позволява да получавате телефонни обаждания там от потребители от страните от Бенелюкс, Швейцария и големи части от Германия, Франция и Обединеното кралство. Технически това е напълно възможно: според документи, публикувани от Едуард Сноудън през 2016 г., през 2009 г. Съединените щати са прихванали разговори с помощта на шпионски сателит, който е бил разположен до сателита Thuraya 2.

„Знаем, че подобни операции за прихващане на информация не са нищо ново. Те продължават от началото на Студената война. И разбира се също в Брюксел, където се намират много европейски институции. Не трябва да бъдем наивни, това се случва и днес“, каза белгийският министър на правосъдието Винсент Ван Куикенборн пред De Tijd. Министърът отбеляза, че "количеството техника на покривите на руското посолство е значително" и свързва това с централите на НАТО и Европейския съюз в Брюксел.

По-малко мощните антени също намират приложение в електронното разузнаване. Както обясни експерт, интервюиран от Frontstory , те могат да се използват и в SIGINT: „Поради получените честоти те са по-подходящи за локални сигнали. Те се използват например от таксиметрови компании за получаване на съобщения между шофьорите и диспечерите, контролната кула на летището и за получаване на - вече криптирани - полицейски радиосигнали. Посолствата могат също да ги използват, за да комуникират със служители извън помещенията на посолството чрез собственото си криптирано радио."

Говорейки пред Frontstory, бившият ръководител на Полската военна служба за контраразузнаване (SKW), генерал Пьотр Пител, обърна внимание на малки антени около голям контейнер на покрива на сграда във Варшава, където живеят руски дипломати:

„На пръв поглед изглежда като усъвършенствани постове за техническо разузнаване, които се използват за прихващане на електромагнитно излъчване - например радиокомуникации от местни разузнавателни агенции, мобилни разговори и т.н. Руснаците използват такава техника навсякъде по света, особено там, където активността на специалните служби е висока, главно за осигуряване на техните специални операции. Това може да е показателно за активни разузнавателни дейности във Варшава.“

Подобни контейнери с различни форми и размери се виждат на покривите на значителна част от руските посолства. Съдържанието им вероятно ще бъде много по-интересно от отворените антени. Мистериозни кутии бяха открити на покривите на дипломатически мисии в Полша, Швеция, Белгия, Чехия, Германия, България, Румъния, Гърция и Португалия. В Мадрид контейнерът заема почти целия покрив на посолството.

Бивш служител на разузнаването от държава от Централна Европа, говорейки пред чуждестранни журналисти, предполага, че оборудването в контейнерите може да е в състояние да прихване комуникациите на мобилни телефони: „В моята страна службите летяха с хеликоптер над посолството, за да проверят какво е изчезнало и какво се е появило върху покрива. Този контейнер прилича на плевня. Нашата агенция имаше информация - вероятно от международни партньори, че там е монтирана техника, която може да прихваща и записва телефонни разговори в столицата. Не само информация от мобилни телефони, но и самите разговори. Руснаците вече имаха тази технология преди 10 години; оттогава е станала по-напреднала.” Според експерти и източници на Frontstory, от покрива на сградата на посолството във Варшава руските служби могат да слушат в радиус до 30 километра. Събеседник, свързан с централноевропейските разузнавателни служби, добавя, че с помощта на антени можете да получите достъп и до файловите системи на телефоните.

Посолствата следят не само тайните служби и политиците на други държави, но и протестите срещу политиката на Кремъл.
„Когато наблизо има митинги, руснаците могат да наблюдават телефонния трафик и да събират данни и идентификатори, като IMEI номера на близки мобилни телефони“, каза бивш служител на унгарското контраразузнаване пред Frontstory. Според него поне в Унгария руснаците използват тази технология в пълния й потенциал. Сравнявайки записите на електронни комуникации с охранителните камери на посолствата, те наблюдават протестите и събират информация за местни критици и украински групи.

Посолството на Русия отдавна използва тази тактика в Будапеща. Преди шест години, когато пред посолството на улица „Байза“ се проведе малък протест под надслов „Стоп Москва!“, експерт по национална сигурност анонимно предупреди протестиращите в коментар за новинарски сайт за наблюдение, извършвано от руското посолство.

„Всъщност не можете да направите нищо, това е руска територия. Максимумът е да изключите или да оставите телефона си вкъщи, ако видите, че покривът на посолството прилича на Байконур“, каза тогава експертът.

Както казва експертът от Централна Европа, електронното разузнавателно оборудване в руските дипломатически мисии попада под юрисдикцията на ФСБ.

Чекистите поддържат оборудването, дори ако се изпълнява конкретна задача в интерес на СВР или ГРУ. Техническият персонал на ФСБ, каза той, също поддържа чисто разузнавателни операции. Например ФСБ следи радиоактивността около своето посолство или други важни обекти, за да идентифицира работата на нечие контраразузнаване - често местните разузнавателни служби поддържат връзка чрез уоки-токита или мобилни телефони. Ако радиотрафикът около посолството се увеличи, ФСБ може да посъветва ГРУ или СВР да ограничат разузнавателната операция, за да не компрометират своите служители.

„В столицата на моята страна през 2010 г. те можеха да водят радиоразузнаване в радиус от 25-30 километра, както и да прихващат телефонни разговори. Това понякога прави контраразузнавателните операции невъзможни. Служителите трябваше често да сменят мобилните си телефони, тъй като ако някой от тези номера беше идентифициран и беше в близост до посолството, тогава руснаците знаеха със сигурност, че са наблюдавани. Следователно мобилните телефони трябваше или да бъдат изключени, или да използват номера само за една операция, или да използват няколко номера по време на една акция“, казва източникът.

Трудно е да се определи колко ефективно е руското радиоразузнаване днес под дипломатически покрив. Оборудването е на място, но по-голямата част от персонала, който трябва да го обслужва, вече е в Русия. И то не по свое желание. Безпрецедентният мащаб на експулсирането на руски дипломати се дължи, наред с другото, на желанието да се намали активността на електронното и радиоразузнаване.

Както разбраха журналистите от Frontstory, 20 от 45 дипломати, изгонени от Варшава през 2022 г., са били технически персонал, включително тези, които обслужват оборудване за проследяване и прихващане.

Белгийският министър на правосъдието Винсент ван Квикенборн в коментар за De Tijd изрично заявява, че с експулсирането на 21 служители на руското посолство белгийците са „отслабили информационната позиция на руските специални служби и са попречили на евентуални разузнавателни операции“. По препоръка на белгийската служба за сигурност VSSE в списъка на персони нон грата бяха включени "доста технически специалисти". „Такива профили са от решаващо значение при операции на техническо разузнаване като хакване и прихващане на данни“, подчерта министърът.

Сред обявените за персона нон грата наистина има много служители с такава експертиза. През лятото на 2022 г. „Досье“ установи , че най-малко петима експулсирани служители на руското посолство в Белгия са имали инженерно образование в областта на компютърните технологии или радиокомуникациите и са служили в съответните звена на руското разузнаване.

Дипломатите, напуснали Швеция през 2022 г., също са имали връзки със SIGINT, според „Досье“. Дипломатът Виталий Станевка се оказа регистриран на адреса на централата на ГРУ. Павел Маврин е завършил Московския институт по електроника и математика. Друг дипломат, Михаил Дубровски, посочва като адрес на регистрация военната част на СВР, а родителите му са работили за компании, свързани с Роскосмос. Брат му посочва в социалните мрежи, че е завършил Института по криптография на комуникациите и информатиката на ФСБ. Изгонен година по-рано, Дмитрий Волков учи в Московския технически университет по комуникации и информатика. Според източници на Expressen той е изпратен в Русия именно заради техническите си познания.

Друг пример е аташето Никита Петров, който беше изгонен от Естония през март 2022 г. Сайтът "Досье" установи, че той е учил комуникационни и комутационни системи в Рязанското военно училище и е регистриран във Ватутинки, близо до Москва, недалеч от щаба на 107-ми център на специалната служба на ГРУ - това е командването на отделни точки на радиоразузнаването. на космически обекти. Баща му също е служил във военните части на ГРУ.
Александър Тутс, заместник-ръководител на Естонската служба за вътрешна сигурност (KAPO), твърди, че благодарение на работата на KAPO, поне от 2008 г. насам, „легалното пребиваване на Русия е потиснато“. Естония обаче граничи с Русия, така че проблемът със SIGINT не се решава с експулсиране на дипломати. Тутс твърди, че Русия води радиоразузнаване от своя територия – с помощта на станции за проследяване в Красное село в Ленинградска област и в село Вербное в Калининградска област. Още повече информация се събира с помощта на въздушни станции за проследяване. Според заместник-ръководителя на KAPO полетите на височина от 3-5 километра ви позволяват да "преглеждате" по електронен път почти цялата територия на Естония.

Радиоразузнавателната станция във Вербное следи и територията на Литва. Балтийската нация се наблюдава от стационарни и мобилни разузнавателни платформи в Калининградска област и континенталната част на Русия, както и в руски дипломатически мисии в Литва. Освен това радиоразузнаването в Балтийско море се извършва с помощта на разузнавателни кораби, разузнавателни самолети и средства за наземно разузнаване.

Разузнавателните станции се намират и в Беларус. Беларуските части получават оборудване от Русия и непрекъснато обменят разузнавателна информация с руски колеги. Освен това беларуското радиоразузнаване може да работи по указания на руските специални служби, според Департамента за държавна сигурност на Република Литва.

„Не мога да кажа нищо конкретно по този въпрос, но Русия се готви за срещата на върха на НАТО във Вилнюс (на 11-12 юли 2023 г., б. р.), това е факт“, каза бивш офицер от литовското военно контраразузнаване пред чуждестранни журналисти. Комплексът на руското посолство във Вилнюс се смята за най-големият в балтийските държави. Години наред това е основният полигон за подготовка на разузнавачи срещу по-големите западни държави, отбелязва експертът. В самата Литва няма видимо оборудване на покривите на посолството, но според него това не означава нищо:

„Обърнете внимание на наклона на покрива. Оборудването се вижда на плоски покриви, плоският покрив не позволява оборудването да бъде скрито отдолу. Покривът на руското посолство в Литва е скатен. Можете да скриете чувствително SIGINT оборудване под такъв покрив.

Освен стационарните радари в посолствата и в граничните райони, в Балтийско море действат два типа руски разузнавателни кораби – „Алпинист“ и „Черешка“.

Швеция изгони само трима руски дипломати през 2022 г. Ръководителят на шведското контраразузнавателно управление SAPO Даниел Стенлинг в разговор с Expressen отбелязва, че в Русия „доста голяма част от дипломатическите мисии са именно служители на разузнаването“, включително ФСБ, СВР и ГРУ. На въпрос за дейността на руското радиоразузнаване в Швеция Станлинг предпочете да не отговори, позовавайки се на интересите на службата си: „Не искам да навлизам в подробности, защото тогава ще разкрием това, което знаем, и по този начин ще усложним нашата работа."

Чиниите на покрива, корабите в Балтийско море и шпионските станции близо до границите на Русия са само най-видимите възли на руската мрежа за радиоразузнаване. Но оборудването се намира не само в дипломатическите сгради, но и в частни апартаменти, а също и в незабележими микробуси, коли и дори в раниците на агентите. Съвременните технологии ви позволяват да събирате данни дискретно, а антените на покривите далеч не са единственият начин да слушате телефон или да изпращате криптирани данни. Въпреки това посолствата имат важни предимства: прихващането на сигнали от дипломатическа територия е официално забранено и територията на дипломатическите мисии е много по-безопасна за шпионски операции от чужда държава. Поради това те остават важни бази за радиоразузнаване, комуникации и обща дейност на специалните служби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

8

6екеr4о

19.04 2023 в 10:46

Нямам особени причини да харесвам правителството на Кирил Петков, но мед ми капе на душата, като се сетя как в последния си работен ден прогони 70 броя ватници, а останалите тук почнаха да вият, като линейки, че това били учительници, повари (готвачи) и прочие ефффтини лъжи...

А за уважаемата Констанца искрени поздравления за блестящото прозрение, написано по-долу!

-240

7

редовно четящ

19.04 2023 в 10:20

Рашистите трябва да бъдат сложени, където им е мястото. Какви са тези имения, наричани посолства, какви са тези многобройни служители?

-240

6

редовно четящ

19.04 2023 в 10:18

Кьорче, гугъл преводачът ти е прецакан. Скрий се мухоср@нск, откъдето си изпълзял!

22548

4

dolivo

18.04 2023 в 20:41

Таз работа, че посолствата били чужда почва трябва да се прекрати. Един хотел, и да ползват ВиФи-о с такса на час.

***"

865

3

Constanza

18.04 2023 в 19:43

Сега ще вземе народонаселението да започва и завършва телефонните си разговори с възгласа "Митрофанова е свиня".