САЩ осъждат доживотната присъда на известен уйгурски учен в Китай

OFFNews 02 октомври 2023 в 13:47 1385 1

САЩ и Китай

Снимка Pinterest

Знамената на САЩ и Китай

Съединените щати осъдиха произнесената от китайски съд доживотната присъда за видния уйгурски академик Рахиле Даут, като призоваха за незабавното освобождаване на учения, известен с документирането на фолклора и традициите на мюсюлманското малцинство в северозападния регион Синцзян в Китай, предаде Си Ен Ен.

Изявлението, публикувано от Държавния департамент на САЩ в петък, следва доклад на правозащитната група с нестопанска цел Dui Hua Foundation от 21 септември, в който се казва, че Рахиле Даут излежава доживотна присъда за застрашаване на държавната сигурност.

Китайското правителство е обвинено в задържането на повече от един милион уйгури и други предимно мюсюлмански лица в лагери в Синдзян и провеждането на насилствена асимилация с цел потискане на тяхната културна и религиозна идентичност.

Доклад от най-висшата служба за правата на човека на ООН миналата година установи, че Китай е извършил „сериозни нарушения на правата на човека“, което може да се равнява на „престъпления срещу човечеството“ в региона.

Докладът документира това, което описва като произволно и дискриминационно задържане в контекста на „прилагането на стратегии за борба с тероризма и „екстремизма“ от страна на правителството“. В него също така са цитирани „многобройни доклади и данни“ за ареста и лишаването от свобода на „видни учени, художници и интелектуалци от уйгурската общност“.

Учени и защитници казват, че потисничеството продължава, въпреки че е погълнато от системата на затворите и се трансформира в апарат за принудителен труд и култура на страх и наблюдение.

Китай отрича да е извършил нарушения на човешките права, след като първоначално отрече съществуването на лагерите, след това каза, че съоръженията са „центрове за професионално образование и обучение“. Миналата година Китай съобщи на гостуващ екип на ООН, че съоръженията са затворени – твърдение, което службата на ООН каза, че не може да провери.

На въпрос за Рахиле Даут на брифинг за пресата миналия месец, говорител на китайското министерство на външните работи каза, че тя не е запозната със ситуацията, добавяйки, че „Китай е страна на правовата държава“.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза в изявление в петък, че Рахиле Даут и други уйгурски интелектуалци „са били несправедливо затворени за работата си за защита и запазване на уйгурската култура и традиции“.

„Доживотната присъда на професор Давут е част от очевидно по-широко усилие на КНР (Китайската народна република) да изкорени уйгурската идентичност и култура и да подкопае академичната свобода, включително чрез използване на задържания и изчезвания“, каза той.

През 2021 г. Държавният департамент заяви, че Китай е извършил геноцид срещу уйгурите и други етнически малцинства в Синдзян.

Остава труден достъпът до информация за отделни случаи на фона на липсата на прозрачност около задържането и осъждането на хора в Китай в Синдзян. 

През 2014 г. правителството на Синдзян обеща да изкорени екстремизма в региона на фона на загрижеността на правителството относно тероризма и сепаратизма.

Освен задържането на уйгури , китайските власти твърди, че са се насочили към уйгурското културно и религиозно наследство, което учени като Рахиле Даут са работили за изучаване и запазване, според правозащитни групи, доклади и академици.

Оценката на ООН от 2022 г. цитира доклади , описващи подробно „унищожаването на ислямски религиозни обекти, като джамии, светилища и гробища“. Те идват заедно с по-широка политика, в която „стандартните принципи на ислямската религия“ се разглеждат като признаци на екстремизъм и са насочени към правителството.

Миналата година китайското правителство заяви, че „с право отхвърли“ констатациите в доклада, които то описа в официален отговор до офиса на ООН като „базирани на дезинформация и лъжи, изфабрикувани от антикитайските сили“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки