Съдията, който се противопостави на системата. Кой е Анатолий Кононов за руския КC

Той е съавтор на Закона за реабилитация на жертвите на политически репресии и човек на особеното мнение

OFFNews 17 август 2022 в 10:04 4710 1

съдия

Снимка MOSCOW HELSINKI GROUP/VK.COM

Анатолий Кононов

Почина Анатолий Кононов, бивш съдия от Конституционния съд от първия "проект на Елцин" и съавтор на Закона за реабилитация на жертвите на политически репресии. Правозащитниците го наричат велик съдия и казват, че обръщението към него с "Ваша чест" винаги е било напълно подходящо. Той ще се запомни с голямото количество особени мнения в КС, разказва Би Би Си.

Три кръга на свободни избори. Фракциите на "перестроечния" Върховен съвет на РСФСР номинират юристи, които се разглеждат от парламентарната комисия по законодателството. 23 от 60-те кандидати са подложени на гласуване от 1300-те делегати на Конгреса на народните депутати на Русия.

По този начин са избрани първите 13 съдии от КС. Сред тях е Анатолий Кононов, депутат от Демократична Русия. Той идва в КС от Комисията по помилването и Комисията по правата на човека на парламента на "перестройката".

Кононов смята за свое най-голямо постижение закона от 1991 г. "За реабилитация на жертвите на политически репресии", който разработва заедно със своите приятели, покойните дисиденти и правозащитници Арсений Рогински и Сергей Ковальов. Това е единственият руски закон, чийто преамбюл официално признава СССР за тоталитарна държава, отговорна за "масовото преследване на своя народ".

Тогава заместникът на Кононов се сблъсква с остри критики - от част от депутатите и от експерти в областта на правоприлагането. Това показва, че дори през 1991 г. (привидно време, в което либерализмът тържествува) той е изпреварил времето си, казва адвокат Григорий Вайпан, който от години се опитва да приложи закона за "децата на ГУЛАГ".

Но в историята на КС съдия Кононов остава автор на рекорден брой особени мнения - с които до 2020 г. съдиите могат да заявят несъгласие с решение на КС. "За него личността беше основният обект на най-дълбоко уважение, внимание и защита от страна на съдебната власт", казва пред Би Би Си пенсионираната съдийка Тамара Моршчакова, която е работила с него от първите му дни в КС. И добавя, че той никога не е предавал тези идеи.

Кононов е "един от малкото, а може би и единственият руски съдия, който, първо, ясно вижда в каква посока се движат започналите отдавна манипулации на правната система, и, второ, активно им се противопоставя по начина, по който един съдия може да го направи - чрез особени мнения", казва адвокат Сергей Голубок, който е водил много дела на жалбоподатели пред КС.

Автор на особени мнения и решения на КС

Многобройните решения на КС, особено през втората половина на 90-те години на миналия век, също са важна част от историята на руската правна система, включително в областта на наказателното производство и защитата на собствеността, по които Кононов е бил докладчик и в които е успял да убеди повечето съдии, казва адвокат Голубок.

Без експертния опит на Кононов реформите през 90-те години щяха да бъдат невъзможни, потвърждава адвокат Екатерина Мишина, която е работила в Конституционния съд през 90-те години. Тя нарече този период златен век на КС заради качеството на решенията и вниманието към проблемите на гражданите, а Кононов - звездата на КС: "Независим, последователен. Тихо му се възхищавах."

Тогава ЦК изпреварва законодателите в реформите за десоциализация. Наказателният кодекс е приет през 1996 г., а Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) - през 2003 г., казва Мишина, така че Конституционният съд е този, който трябва да промени наказателната процедура.

За да вземе решение КС, съдията-докладчик трябваше да постигне компромис с мнозинството съдии, но Кононов винаги държеше на принципните си позиции, каза Моршакова: "Той никога не ги прикриваше - работеше без камуфлаж. И за да избегне участието си в решения, с които не е бил съгласен, той пише особени мнения.

През септември 1993 г. с особено мнение Кононов изразява несъгласие с Конституционния съд, който обявява за противоконституционен указа на Борис Елцин за разпускане на Върховния съвет на Руската федерация. През 1995 г. той смята за неоправдано вкарването на войски в Чечения; през 2004 г. защитава правото на гражданите да оспорват правителствените постановления пред Върховния съд; през 2005 г. не признава легитимността на отмяната на народните избори за губернатор.

В навечерието на оставката си през 2009 г. Кононов се обявява срещу практиката да се съгласуват митинги с властите, подкрепя позицията на журналистката Наталия Морар, на която ФСБ забранява да влиза в Русия без обяснение, и не е съгласен с отхвърлянето на жалбата на Михаил Ходорковски срещу членове от Наказателния кодекс, по които му е повдигнато второ обвинение по делото "Юкос".

По време на обжалването на решенията на руските съдилища по делото "Юкос" Екатерина Мишина показва на адвокатите на акционерите на "Юкос" цитати от особените мнения на Кононов по същото дело в КС. "Те бяха шокирани", казва тя.

Кирил Коротеев, ръководител на международната практика на групата за човешки права Agora, нарича Кононов "велик руски съдия". "Той защити Конституцията от нарушения, а не допринесе за тези нарушения. Изглежда просто, но особено днес виждаме колко е трудно да се защитават правата, изрично записани в Конституцията, като се напомня на властите, че нейните норми са пряко приложими. Това не е идеология, а чиста юриспруденция", казва правозащитникът. Според него съдия Кононов не е нарушил клетвата да се подчинява на Конституцията, а не на "Негово превъзходителство".

Повратна точка за съдебната власт

В продължение на 18 г. Кононов остро критикуваше решенията на Конституционния съд и подаде оставка предсрочно, седем години преди края на мандата си. Официално се смяташе, че той е подал оставка доброволно. Но това е резултат от прословутия скандал в КС през 2009 г., който показа, че съдът окончателно се е присъединил към руската политическа върхушка.

Конфликтът възниква в резултат на интервю със съдия Ярославцев, който заявява пред испанския вестник "Ел Паис", че "в Русия управляват силите за сигурност, както по съветско време", и признава, че "се чувства като развалина на правосъдието". Кононов беше единственият, който подкрепи колегата си в Конституционния съд и публично - в интервю със заглавие "В Русия няма независими съдии". Двамата съдии бяха обвинени от КС в нарушаване на съдебната етика за първи път в историята на КС.

В резултат Ярославцев губи поста си в руския съдебен съвет, но остава съдия, а на Кононов, чиито особени мнения отдавна предизвикват недоволство в Конституционния съд, е "препоръчано" да подаде оставка. Оставката му от КС е признание пред самия него, че институцията е безнадеждна, казва Моршакова.

"Това беше повратна точка за защита правата на човека и създаването на истинска съдебна система", признава Ярославцев (самият той подава оставка през пролетта на 2022 г.). Той също уважава Кононов за принципната му позиция: "Някои хора (в ЦК) харесваха позициите му, някои си позволяваха и насмешка към особените му мнения, но всички тези особени мнения бяха на Анатолий - в тях имаше искреност и смелост. Той винаги се противопоставяше на други мнения, които бяха в нечия полза."

Малко преди интервюто КС се премества от Москва в Санкт Петербург - въпреки нежеланието на съдиите да отидат "в изгнание". Служителите на Кремъл ремонтират за тях сградата на бившия Сенат и построяват двуетажна градска вила и лятна къща за всеки съдия.

В новата резиденция на съда Кононов получава един от най-добрите кабинети с бронирани прозорци към Нева. Тези апартаменти бяха показани на журналистите в деня на откриването на КС в Санкт Петербург. На дивана и креслото имаше картини, които съдията беше донесъл със себе си от Москва. "В стената не можеше да се забие дори пирон, за да се окачи картина" - Кононов се огледа тъжно и каза, че се чувства като в театър. Вече пенсиониран, той припомня в интервю за "Медуза" (издание, признато от руските медии за чуждестранен агент) този дворцов лукс като пример за привилегиите, с които властите обгръщат съдиите, лишавайки ги от независимост.

Ориентир за съдилищата

След пенсионирането си Анатолий Кононов не заема публични длъжности, но понякога коментира в медиите ситуацията в руската правна система. Той нарече искането на президентския пълномощник до Конституционния съд за отвод на един от съдиите "пълна глупост". Той заяви, че сливането на Върховния съд и Върховния арбитражен съд няма да подобри съдебната система и практика. По отношение на измененията в закона за КС, които позволяват на съдиите от КС да стават депутати и сенатори след пенсиониране, Кононов заяви пред Би Би Си, че това нарушава принципа на разделение на властите, но законът за КС е бил изменян многократно преди това, "за да се хареса на определен човек".

Обръщението "Ваша чест" към Кононов винаги е било уместно, казва Екатерина Мишина. И припомня, че Кононов е единственият от съдиите на КС, с чийто портрет студентите от Висшето училище по икономика са направили "валентинки". "Ще ти напиша повече любовни писма от Кононов" - това е подписът под портрета на съдията на една от картичките, публикувани на 14 февруари 2021 г. на страницата на Клуба по публично право на ВУЗФ.

"Учехме се от него, от примера на неговите текстове видях, че правото може да бъде интересно и живо, а съдът - място за дискусии", казва Григорий Вайпан. И се надява, че "в красивата Русия на бъдещето" особените мнения на Кононов ще се превърнат в еталон за съдилищата.

От 2020 г. в Конституционния съд е забранено изразяването на особени мнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови