Съд в Минск осъди задочно на 15 г. Светлана Тихоновска - съперникът на Лукашенко на президентския вот

OFFNews 06 март 2023 в 15:34 1536 1

Тихоновска

Снимка Пресофисът на Светлана Тихоновска

Светлана Тихоновска

Основният съперник на Александър Лукашенко за президентските избори през 2020 г. Светлана Тихановска, които беларуската опозиция смята за фалшифицирани, е осъдена задочно от съда в Минск на 15 г. затвор по редица тежки обвинения, включително държавна измяна.

Тя е призната за виновна и за заговор за завземане на държавната власт, създаване и ръководене на екстремистка формация и публични призиви за завземане на държавната власт. В присъдата се посочва, че тя трябва да изтърпи наказанието си в наказателна колония с общ режим.

Преди масовите протести срещу фалшификациите на президентските избори Тихановска работи като преводач. Събитията от 2020 г. коренно променят живота ѝ.

Светлана Тихановска участва в президентските избори само защото съпругът ѝ, предприемачът и блогър Сергей Тихановски, не е допуснат до участие (Тихановски в момента излежава 18-годишна присъда; още в затвора към нея са добавени 1,5 г. за неподчинение на затворническата администрация). Тихановска беше регистрирана от избирателната комисия, а около нея се събраха опозиционни активисти - поддръжници на други кандидати, които не бяха допуснати до участие в изборите. На първо място това са банкерът Виктор Бабарико (арестуван преди изборите, сега излежаващ 14-годишна присъда) и съоснователят на Hi-Tech Park Серхий Цепкало (сега в изгнание), напомня Би Би Си.

Според официалните данни на изборите на 9 август 2020 г. Александър Лукашенко е спечелил 80,1% от гласовете, а Тихановска - 10,1%. Независимите преброявания показват приблизително обратното съотношение. Европейският съюз, Съединените щати, Великобритания и редица други държави не признаха официалните резултати от изборите.

Многобройните съобщения за фалшификации на всички нива доведоха до най-масовите протести в историята на Беларус и до безпрецедентно ниво на насилие и натиск върху недоволните от страна на силите за сигурност. Този натиск продължава и в момента.

Още на 10 август Тихановска е поканена в ЦИК в Беларус. Там, точно в кабинета на председателя, двама високопоставени служители по сигурността разговарят с нея. След този разговор тя заминава с кола за Литва - и едва много по-късно разкрива, че е била изнудвана.

Въпреки това през следващите дни и седмици тя се превръща първо в главното лице на протестите в Беларус, а след това и в лидер на опозицията в изгнание.

Сега сред беларуските политически емигранти има много конфликти, Тихановска е упреквана от много от бившите си съратници, че не е реагирала достатъчно остро на руско-украинската война например, но тя все още е най-разпознаваемият участник в онези събития.

Светлана Тихановска се е срещала с президента на САЩ Джо Байдън, бившия британски премиер Борис Джонсън, френския президент Еманюел Макрон и почти всички държавни глави на ЕС. В Полша и Германия например посещенията ѝ се състояха като държавни визити.

В същото време в Беларус срещу нея се водят все повече наказателни дела. Първото от тях, за създаване на екстремистка формация, е още през декември 2020 г.

Беларус се обърна към Литва с искане за екстрадиране на Тихановска, а Министерството на външните работи на страната отговори, че "по-скоро адът ще замръзне". Интерпол също отказа да я включи в списъка на международно издирваните лица.

Тихановска е включена и в списъка на "лицата, замесени в терористична дейност", поддържан от КГБ на Беларус.

"Знам, че със сигурност ще се върнем у дома. И ще се върнем при собствените си условия, благодарение на ежедневния ни труд, а не на нечие разрешение или присъда", коментира на сайта си Светлана Тиханоуская присъдата си още преди тя да бъде произнесена.

На 27 февруари държавният обвинител поиска Тихановска да бъде осъдена на 19 г.

В настоящата присъда се посочва, че сред основните участници в протестите през 2020 г. има много малко хора без криминално досие. Така например видните опозиционни активисти Мария Колесникова и Максим Знак, които отказаха да напуснат Беларус, излежават присъди съответно от 11 и 10 г. Според правозащитници в края на февруари 2023 г. в Беларус има общо над 1,4 хил. политически затворници.

Това не е първата задочна присъда на противници на Александър Лукашенко. През януари 2023 г. известният медиен мениджър Дмитрий Навоша и някои други емигрирали активисти са осъдени на 12 г. затвор за "подбуждане на омраза" и събиране на лични данни на служители на службите за сигурност. Олимпийската медалистка Александра Герасименя и спортният функционер Александър Опейкин също получават задочно по 12 г. за "накърняване на националната сигурност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови