Русия планира плащане на еврооблигации като при газа - в рубли

В ЕС се обсъжда компромисен вариант - да се забрани вносът на руски петрол по море, но да се запазят доставките по петролопровода "Дружба"

OFFNews 30 май 2022 в 21:22 3336 0

Би Би Си

Снимка Getty images

Нахлуването на Русия в Украйна доведе до една от най-дълбоките икономически кризи в съвременната руска история.

Русия планира да плати на притежателите на еврооблигации по схема, подобна на тази, предложена за плащане на руския газ, заяви министърът на финансите Антон Силуанов пред "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

По тази схема чужденците, които купуват руски газ, трябва да открият сметка в рубли и чуждестранна валута в Газпромбанк. Чуждестранният купувач превежда плащането по сметката в чуждестранна валута, а Газпромбанк го превалутира по курса на Московската борса от името на купувача и го превежда по сметката в рубли - оттам парите отиват в Газпром.

Според Силуанов схемата за погасяване на държавния дълг ще работи в "обратен ред". По този начин руските власти се опитват да извършват плащания, заобикаляйки западната санкции, обясни Силуанов. За тези фондове няма да се прилагат ограничения за изтегляне на капитал.

Миналата седмица Министерството на финансите на САЩ заяви, че няма да поднови лиценза, който позволява на притежателите на руски облигации да получават плащания в долари. Лицензът изтича на 25 май.

На 27 май Русия трябваше да плати 100 млн. долара по еврооблигациите. Руското министерство на финансите съобщи, че е извършило авансовото плащане. Въпреки това Bloomberg пише, че инвеститорите така и не са получили плащане по ценните книжа.

Ако плащането не бъде извършено, Русия може да обяви дефолт след един месец, на 27 юни. Много икономисти обаче обясняват, че това не е толкова лошо, тъй като доверието в икономиката вече е спаднало и чуждестранните инвеститори са напуснали Русия. В подобна ситуация е малко вероятно неизпълнението на задълженията да промени значително ситуацията в икономиката на страната.

Неуспешни преговори

Страните от ЕС не успяха да се споразумеят за ембарго върху руския петрол. В продължение на седмици европейците се опитват да постигнат съгласие по нов, вече шести пакет от санкции срещу Русия, напомня Би Би Си.

Унгария се противопостави на ембаргото. В понеделник министър-председателят Виктор Орбан заяви пред репортери, че смята, че Европейската комисия постъпва "безотговорно", като забранява вноса на руски петрол от страните от ЕС, без преди това да е съгласувала ембаргото с ЕС.

Медиите съобщават, че страните от ЕС обсъждат компромисен вариант - да забранят вноса на руски петрол по море, но да запазят доставките по петролопровода "Дружба". Орбан може да подкрепи такъв вариант, тъй като Унгария получава 65% от своя петрол чрез "Дружба".

В Европа все още има една страна, която въпреки войната и санкциите е договорила нов договор за доставка на газ на изгодна цена - това е Сърбия. Сръбският президент Александър Вучич многократно е заявявал, че не подкрепя налагането на санкции срещу Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови