Роди се 8-милиардният жител на нашата планета. Какво стана с петте, шестте и седемте милиарда?

OFFNews 19 ноември 2022 в 17:09 2897 1

жители

Снимка Би Би Си

7-милиардната Садия Султана Оиши и 6-милиардният Аднан Мевич държат свои снимки - малко след раждането си - с роднини и официални лица.

Тази седмица ООН обяви, че населението на света е достигнало 8 млрд. души. Преди 11 г. то бе 7 млрд. След демографския взрив в средата на 20-ти век обаче нарастването на световното население се забавя: може да отнеме 15 г., за да достигне 9 млрд. души, а ООН прогнозира, че до 2080 г. няма да достигнем 10 милиарда, отбелязва Би Би Си.

Минути след като Матей Гаспар се ражда, фотоапаратът щраква пред мъничкото му личице, а около уморената му майка започват да се суетят политици в костюми.

Алекс Маршал, застанал на опашката на автомобилния кортеж на улицата, се чувстваше отговорен за целия хаос, който беше предизвикал в малкия родилен дом в покрайнините на Загреб. През юли 1987 г. Алекс е служител във Фонда на ООН за населението (UNFPA).

"Разглеждахме прогнозите и ни хрумна, че през 1987 г. населението на света ще надхвърли 5 милиарда души. Статистическите данни сочеха 11 юли", казва Маршал.

Екипът на ООН решава да нарече едно от бебетата, родени на този ден, 5-милиардния жител на Земята.

Демографите, от които Алекс иска да одобрят решението, са възмутени.

"Обясниха на нас, невежите хора, че не разбираме какво правим. И не бива да избираме един човек сред толкова много", казва той.

Но Маршал и колегите му все пак го правят.

"Идеята беше да очовечим всички тези фигури, да им дадем лице. Разбрахме къде ще бъде генералният секретар на ООН в този ден и се възползвахме от това", обяснява Алекс.

Тридесет и пет години по-късно 5-милиардното дете на планетата се опитва да забрави големия си ден. На страницата му във фейсбук е посочено, че живее в Загреб, щастливо женен е и работи като инженер-химик. Той избягва да дава интервюта.

"Е, не го виня", коментира Алекс Маршал, припомняйки си цирка с журналисти в първия ден на Матей.

Необходими са цели 300 000 години, за да достигне броят на хората на Земята един милиард - това се случва около 1800 г. За втория милиард са необходими 100 г. А в средата на миналия век, през 50-те години, броят на хората започва да расте главоломно. През 35-те години след раждането на Матей през 1987 г. към нашата глобална общност се присъединиха още 3 млрд. души.

През следващите 35 г. населението на света вероятно ще се увеличи с още 3 млрд., след което растежът на населението може да спре.

Може ли да се вярва на статистиката?

Невъзможно е да се определи кога точно светът е преминал границата от 8 милиарда души, обяснява Патрик Герланд от Статистическия отдел на ООН. Разликата може да е една или две години. Факт е, че броят на жителите на Земята се изчислява въз основа на данни от преброяване. В развитите страни, като например Обединеното кралство, те дават допустима грешка от 1%. Но в Афганистан например, където първото и последното преброяване е проведено през 1979 г., или в Ливан, където след Втората световна война изобщо не е имало преброяване, е много по-трудно да се направят изчисленията. Затова ООН допълва старите данни от преброяванията с мащабни проучвания на ражданията, смъртните случаи и миграцията.

Момичето, което стана 7-милиардният землянин

Близо до Дака, Бангладеш, Садия Султана Оиши помага на майка си да обели картофите за вечеря. Тя е на 11 години и сега предпочита да играе футбол навън, но родителите ѝ са доста строги.

Семейството е принудено да се премести в провинцията, когато бизнесът им с платове и сари е сериозно засегнат от пандемията. В провинцията животът е по-евтин - поне родителите могат да плащат училищните такси на трите си дъщери.

Оиши е най-малката и е смятана за талисман на семейството. Момиченцето е родено през 2011 г. и е обявено за едно от земляните, чието раждане е помогнало на световното население да надхвърли цифрата 7 млрд. Тогава ООН реши да не избира само едно дете и даде на местните статистически служби правото да посочат своето.

Майката на Оиши - Шефали Актер Тони, няма представа какво ще се случи. Този ден тя дори нямаше да ражда. След като на сутринта лекарят я преглежда, тя е изпратена за спешно цезарово сечение.

Оиши се ражда в първата минута след полунощ - и веднага е заобиколен от телевизионни екипи и местни служители, които протягат шии и се бутат, опитвайки се да разгледат бебето отблизо. Семейството е зашеметено, но щастливо.

Бащата на Оиши първоначално мечтае за син, но сега е щастлив с трите си трудолюбиви и интелигентни дъщери. Най-голямата вече учи в университет, а Оиши е твърдо решена да стане лекар.

"Ние не сме толкова богати, а ковид направи нещата още по-трудни", оплаква се баща ѝ. - Но ще направя всичко възможно, за да сбъдна мечтата ѝ."

Откакто е родена Оиши, към нарастващото население на Бангладеш са се присъединили още 17 милиона души. Този ръст е голям успех за медицината. Това означава, че все повече деца се раждат безопасно, доживяват до зряла възраст и сами имат деца. И живеят по-дълго.

Но темповете на нарастване на населението в Бангладеш са се забавили значително. Докато през 1980 г. жените там са имали средно по шест или повече деца, сега те имат по-малко от две. И това е така, защото страната обръща повече внимание на образованието. Когато жените стават по-образовани, броят на децата, които искат да имат, намалява. Това е най-големият фактор за определяне на раждаемостта.

И е от решаващо значение за разбирането на това къде ще се развива населението на света.

Трите основни организации, които изготвят прогнози за световното население - ООН, Институтът за здравни показатели и оценка (IHME) към Вашингтонския университет и Центърът "Витгенщайн" IIASA във Виена - се различават в прогнозите си за ефекта от образованието.

ООН смята, че световното население ще достигне своя пик през 2080 г. при 10,4 милиарда души, но според IHME и Центъра "Витгенщайн" това ще стане по-рано, между 2060 и 2070 г., а намаляването ще започне преди достигането на пика от 10 милиарда души.

Но това са само прогнози. Много неща са се променили в света, откакто Оиши е роден през 2011 г., а демографите не спират да се чудят.

"Не очаквахме, че смъртността от СПИН ще намалее толкова драстично и че ще бъдат спасени толкова много хора", казва демографът от IIASA Самир КК. Той преразглежда прогнозите си - първоначалният модел трябва да бъде променен по отношение на детската смъртност, което има дългосрочни последици: тези деца ще оцелеят и ще имат деца.

В същото време раждаемостта е намаляла главоломно. Демографите бяха изумени, когато средният брой деца на жена в Южна Корея спадна до 0,81.

"Колко време ще продължи това? Това е големият въпрос за нас", казва демографът.

И това е нещо, с което се сблъскват все повече държави.

Въпреки че само осем държави (предимно в Африка) ще осигурят около половината от следващия милиард души, средната раждаемост в повечето други страни ще спадне под "коефициента на заместване" от 2,1 деца на жена (нивото, необходимо за поддържане на сегашното население).

23-годишният Аднан Мевич, който живее в Босна и Херцеговина - една от най-бързо намаляващите по брой на населението страни, разсъждава върху това.

"Няма да има кой да плаща пенсиите, няма да има млади хора", оплаква се Аднан.

Той има магистърска степен по икономика и си търси работа. Ако не може да намери такава, ще отиде в ЕС. Подобно на много части от Източна Европа и Балканите, страната му страда от двоен демографски проблем: ниска раждаемост и висока емиграция.

Аднан живее на половин час път от Сараево с майка си Фатима, която има нереални спомени за раждането му.

"Усетих, че нещо не е наред, защото наоколо се събраха лекари и медицински сестри, но не можех да разбера какво точно се случва", спомня си Фатима.

Когато Аднан се ражда, той е посрещнат от тогавашния генерален секретар на ООН Кофи Анан и обявен за 6-милиардния жител на света.

"Тогава бях толкова уморена, че не знам как се чувствах", смее се Фатима.

Аднан и майка му разглеждат албуми със снимки от детството му. На една от снимките се вижда малко момче, седнало пред огромна торта, заобиколено от мъже в костюми и военни униформи в цвят каки.

"Докато другите деца имаха рождени дни, при мен идваха само политици", казва Аднан.

Но има и положителна страна. Когато е на 11 години, Аднан получава покана да се срещне с идола си Кристиано Роналдо, който тогава играе за Реал Мадрид, и получава 6 милиона долара.

Фактът, че за 23 години от живота му на Земята са се появили още два милиарда души, му се струва невероятен.

"Това е наистина много. Не знам как ще се справи нашата красива планета. Ще видим", казва Аднан.

Оиши също е загрижена за изменението на климата и се надява, че на 8-те милиарда души, родени на нашата планета, няма да се налага да се сблъскват с природни бедствия, причинени от екстремни климатични условия.

Сегашното население на света е най-разнообразното в историята. Средната възраст в Европа например е 40 г., докато средната възраст в Африка е 17 г. Това означава, че държавите имат какво да научат една от друга, независимо дали планират бъдещето си със застаряващо население или се подготвят за следващия милиард души, посочва Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews