Репортаж: Войната алкохолизира руския елит. Положението излиза извън контрол

OFFNews 19 юни 2023 в 10:14 4956 8

Снимка Кремъл

Самият Путин се гнуси от пияниците в обкръжението си, твърдят източници близки до Кремъл.

От началото на войната срещу Киев рязко е скочила употребата на алкохол на официални мероприятия на Кремъл, пише руското издание „Вьорстка медия“. Ако преди нахлуването в Украйна разчетът за банкети е бил 1 бутилка концентрат на човек, то сега „нормативът“ е 2 бутилки, твърди порталът.

С обявяването на т. н. Специална военна операция с психологически проблеми се сблъскаха не само обикновените руснаци, но и близките до властта чиновници и бизнесмени. А за борба със стреса стресираните предпочитат изпитаният исторически метод – алкохола. Анализът на „Вьорстка“, базиран на разкази на политици с достъп до салоните на Кремъл показва не само какво пият политиците, но и каква музика слушат, когато се напият и как се отнася към това всичко Владимир Путин.

Как пие руският чиновник

Средният служител от ниво вицегубернатор и нагоре „пие“, потвърждават близките до Кремъл, парламента и регионалните власти. Анкетираните се различават малко единствено на тема какво се разбира под пиянство – дали бутилка вино за вечеря или чаша коняк сутрин на гладно. Съгласни са обаче в едно – познатите им чиновници, представители на правителството, политици и членове на елита „фиркат яко“. Губернатори пропускат съвещания, за да лекуват махмурлук, други използват забранени субстанции, провалят срещи, ходят пияни по събития. Ако по-рано гостите от Москва при визити в регионите са презирали да се напият с местните, сега го правят като за последно.

„В президентската администрация преди не всеки започваше деня с чаша водка. Сега познавам много повече такива хора, а за някои от тях чашата се е превърнала в бутилка“, разказва събеседник на руското издание.

Събеседникът дава пример за типичен ден на ръководителя на един от регионите в Централния федерален окръг. Този губернатор и преди е бил смятан за пристрастен към алкохола, дори изтърва поради тази причина няколко пъти посланието на Владимир Путин до Федералното събрание, където беше поканен. Напоследък той „съвсем е оплел конците“, казва източникът. „Денят започва или с издирването му, или с опити да го събудим с телефонни обаждания, има дори специален човек за търсене“.

При намиране, ръководителят на региона се „доставя на работното място“, ако в този ден присъствието му в администрацията е наложително. Напива се само с коняк, държи се на положение в продължение на няколко срещи, на които обаче почти не взема участие и се вижда, че „седи като снежен човек“. „Е, оттам нататък той вече не изсъхва, обикновено отива в градски ресторант или на руска баня до свечеряване“, казва източникът. Според него, когато е пиян, губернаторът винаги слуша една и съща музика - съветски песни, посветени на победата, група "Любе", която наричат любимата група на президента, и "всякакви весели блатни (криминални, б.р. песни)".

Ако дойдат гости от федералния център, помощниците на ръководителя на този регион са подготвили специални процедури за началника, студени бани и „капелни“, венозни вливания с пречистващ разтвор. Състоянието на губернатора ги притеснява. „Винаги фиркал, чак така не“, казва вторият събеседник на „Вьорстка“, близък до „обекта“, който обяснява тези сривове на ръководителя на региона с „нерви заради новини, натиск от Кремъл и местните елити“.

Регионът, който управлява въпросният губернатор, е сравнително малък и мобилизацията не го е засегнала особено. Но въпреки това властите се опасяват от недоволството на и без това бедното население в случай на нова вълна на мобилизация или повишаване на цените. Войната е ударила тежко и регионалния бюджет. Запоите на шефа подчинените му свръзват със стреса от очакването на новини от Кремъл и мълчаливия засега протест на жителите на региона.

С пиянството на чиновници от регионално ниво са се срещали и самите журналисти от „Вьорстка“. Авторите на репортажа за алкохолните навици на властта неведнъж са си комуникирали вечерно време по чата с вицегубернатора на един от регионите на Урал, който, ако е в Москва, ги кани на вечеря там, а иначе им предлага да го посетят в региона. С наближаването на полунощ чиновникът става все по-откровен и след началото на войната в едно от вицегубернаторът си признал, че „порка“ и че е започнал да пие повече от началото на военните действия. Липсват му масите с компания и сега трябва да наваксва сам. Спрял е да спортува, но не може да спре да пие алкохол, което, като цяло, му се струва нормално. След новината за началото на украинското контранастъпление вече не пише в чата.

Пиянството на Дмитрий Медведев

Сред историите за алкохолизма на държавните служители отделно място трябва да се отдели на спекулациите за пиянството на бившия президент на Русия Дмитрий Медведев. Те станаха особено активни, след като председателят на партията "Единна Русия" започна яростно да критикува противниците на войната и представителите на Запада. Пристрастията на чиновника бяха споменавани мимоходом в негов портрет в Би Би Си: През 2015 г., след проведена от него дегустация на вино, мнозина от участниците в нея след това били с поувехнали физиономии. Въпреки, че мнозина от събеседниците на „Вьорстка“ отговарят утвърдително на въпроса дали Медведев „употребява“, няма точна информация на тази тема. Но двама от анкетираните от изданието са категорични, че самият експрезидент пише в своя телеграм канал за „държави, изнасилени от господарите на мрака“ и прочие дивотии, докато е пиян.

Какво пият Кремъл и приближените му?

Въпреки ангажимента на президента към здравословен начин на живот, хората във властта пият много и „мешано“, казва вицегубернаторът на един от регионите в Централния федерален окръг. Дори на официалните държавни банкети алкохолната норма напоследък се изчислява на една и половина до две бутилки на човек - а не както допреди войната – строго една бутилка.

Членът на Фонда за борба с корупцията (ФБК) Данил Новиков, който професионално се занимава с обществените поръчки, разказва пред „Вьорстка“ какъв алкохол предпочитат властта през последните години. Според експерта коняк, шампанско и вино са сред любимите напитки на чиновниците (това се доказва от броя на бутилките, закупени от държавните агенции). Сред последните такива покупки е поръчка за водка, включително испанска, френска и италианска, за 5 милиона рубли от кетъринг комплекса "Кремльовски", който обслужва високи приеми.

Подконтролното на външното разузнаване държавно федерално предприятие „Ясен“ е купило в края на май вино от Северна Македония за 700 хиляди рубли. „Нито войната, нито дори последвалите санкции спряха конвейера за покупки на алкохол, напротив“, каза експертът. „Някои западни компании, които съобщиха, че напускат руския пазар, на практика никога не са го напускали.“ Като пример той посочи производителите на уиски, ром и коняк „Арарат“ - „Pernod Ricard“, и бирената компания „Budweiser Budvar“. Още през зимата стана известно, че елитите купуват чуждестранен алкохол заобикаляйки санкциите: „Insider“ установи , че само през ноември и декември 2022 г. компанията „Ryatiko“ е внесла в Русия елитно чуждестранно вино на стойност 3,9 милиона евро.

На масите по време на банкети с високопоставени служители се вижда и руски алкохол. „Царская водка“ и конякът „Багратион“ - не най-евтините, но не и най-скъпите руски марки - присъстват, според няколко източника, на всеки празник с участието на служители над нивото заместник-кмета, но до министър. По-скъпите премиум бутилки - напитки, произведени от известни производители и пуснати в ограничени издания - също се пият в кабинетите и се използват като подаръци. Изключително скъп алкохол, от премиум коняка „Remy Martin Louis XIII Grande Champagne“ до елитни сортове „Château Margaux“, може да се види в почти всеки кабинет на „Стария площад“ или „Охотний ряд“, потвърждава източник от парламента пред „Вьорстка“.

Чиновници и бизнесмени, близки до властта, не само купуват чужд алкохол, но и пият това, което самите те произвеждат. Според няколко източника властите са в голямо търсене на продуктите на фабриките „Абрау-Дюрсо“, собственост на бизнес омбудсмана Борис Титов, „Massandra“, която братята Михаил и Юрий Ковалчук притежават чрез компанията „Southern Project“, и Divnomorskoye Estates, съсобственост на Генадий Тимченко. Сред знаменитите производители на алкохол не бива да се пропуска и упоменатият вече Дмитрий Медведев и неговият самогон. Според журналисти бившият президент вари самогон в имението си близо до Пльос и докато беше държавен глава, обичаше дори да подарява бутилки със собствена скоросмъртница на членове на правителства и чуждестранни лидери.

Всъщност от март 2023 г. — особено след новините за украинската контраофанзива, заповедта за арест на Владимир Путин и омбудсмана Мария Лвова-Белова — официални лица и елити започнаха да предпочитат твърдия алкохол. На това мнение са единодушни трима от събеседници на „Вьорстка“ - от московските власти, от парламента и от отдела по въпросите на президента. За купоните, „дори и с дами“, вече задължително се купува „значителен брой бутилки коняк, водка и уиски“. „И най-лошото е, че дори жените започнаха да пият, без срам, и най-високопоставените“, споделя един от източниците.

„Наскоро наблюдавах запой по случай завръщането на представители на властите на нефтените региони в столицата“, казва събеседникът и допълва, че в някои богати на нефт и газ региони хората от властта "са фрашкани с пари, но нямат никакви развлечения". „Ето защо тука в Москва има толкова „нае*ани“ с водка, особено дамите в скъпи рокли… Това беше страхът.“ Всички пили водка от елитни марки, включително „Grey Goose“ от Франция (2-4 хиляди рубли на бутилка) и полската Belvedere (от 2 хиляди до 6 хиляди рубли на бутилка).

Какво (не) пие Путин?

Пристрастяването на чиновниците към алкохола е проява на общоруска тенденция. В началото на юни Росалкоголрегулирование обяви, че в Русия производството на слабоалкохолни продукти се е увеличило с 23% - до 7,474 милиона декалитра. Вярно е, че в същото време търсенето на силен алкохол и вино е намалял. Спадът в търсенето на по-скъпи алкохолни напитки обаче може да се дължи не на липсата на интерес към тях, а на липсата на пари сред населението, смята Денис Пузирев, експерт по алкохолния пазар и автор на телеграм канала Drunk Master. Според него в ситуации на покачване на цените населението често започва да вари самогон самостоятелно, поради което търсенето на силен алкохол пада. Освен това хората преминават към по-евтини напитки. Това може да е част от причината за неотдавнашния инцидент, при който повече от 30 души загинаха от пиене на евтиния „Мистър Сайдер“. Също през май стана известно, че поради увеличаването на продажбите на алкохол на глава от населението Министерството на здравеопазването обмисля нови антиалкохолни мерки, включително забрана за продажба в магазините на такива напитки на лица под 21 години и от 20:00 до 11:00, практика, позната в СССР при управлението на Юрий Андропов и Михаил Горбачов.

Шест месеца след началото на войната, през лятото на 2022 г., Владимир Путин също обърна внимание на темата за алкохолизацията на населението. Първо Путин говори за алкохолизма с ръководителя на Кировска област Александър Соколов. Тогава президентът спомена за "високото ниво на алкохолизъм сред населението" в монопромишлените градове на региона.

„Няма нужда да пъхате да замитате под килима, не лустройсвайте, трябва да се справите с най-острите проблеми“, настоя президентът. По-късно, на среща с изпълняващия длъжността губернатор на Владимирска област Александър Авдеев, Путин каза, че в рамките на борбата с алкохолизма "нищо не трябва да се забранява, не трябва да се занимавате с прекомерно повишаване на цените, акцизите". Напротив, необходимо е да се води "пропаганда на здравословния начин на живот", както и "развиване на инфраструктурата за спорт и обръщане на необходимото внимание на културните съоръжения".

Обсъждането на тези проблеми беше изненада и за двамата губернатори, пишат журналисти от Meduza. Президентът е отворил тази тема, защото самите чиновници са започнали да пият алкохол все повече и повече, твърдят източници. Путин е особено притеснен, казват те, за хората от вътрешния си кръг, които се опитват да облекчат стреса от санкциите и войната. Въпреки че, според президента, те трябва лесно да се справят с това трезвени.

Самият президент, съдейки по информацията в медиите, почти не пие. Източник, близък до Кремъл, потвърждава това: „Ще ви кажа нещо повече, той е изключително гнуслив към пиячи, пияници, хора, които сутрин са повехнали“.

В същото време президентът е разбирач на вината „на ниво напреднал любител“, обяснява друг източник, цитирайки сомелиер, служил при държавния глава през 2022 г. Според него Путин за първи път „нахлул“ в ресторанта на негов познат в Сочи, заедно с Рамзан Кадиров, „неочаквано, без предупреждение и без проверки на Федералната служба за охрана“. Президентът останал доволен от винената листа и обслужването, а персоналът бил изненадан от вкуса му към алкохолните напитки. Кадиров не пил алкохол, но е платил пиячката на присъстващите на вечерята жени. „Путин избра конкретно вино, беше ясно, че е познавач“, обясни източникът на „Вьорстка“. „Но Рамзан поръча баламската най-скъпото.“

Въпреки това на срещите Путин, според събеседника, понякога коментира критично състоянието на някои участници в събитията, и ръководителите на държавни корпорации, и министрите, и военните го разбират. Наскоро той прехвърли и опозицията: президентът посъветва политическите емигранти, които се събират в Чехия, "да продължат да пият бира" и припомни, че според експертите тя съдържа голям набор от женски хормони. Русия ще е много щастлива, ако "мъжете, които се събират там", злоупотребяват с тази напитка, добави Путин. В същото време самият президент многократно призна любовта си към бирата, а Фондът за борба с корупцията в свое разследване дори откри в двореца му „тераса на бирен ресторант“.

Какво правят чиновниците, като не пият

Въпреки че алкохолът е най-често срещаният начин за „ескейпизъм“ (бягство от реалността) сред чиновниците, според събеседниците на Вьорстка той далеч не е единственият. От пролетта на 2022 г., когато стана ясно, че блицкригът във войната с Украйна не проработи, значимите представители на държавния апарат се разделиха на три разнородни групи. Това е мнението на високопоставен източник на Nestka в регионалната администрация на Сибирския федерален окръг. „Най-много са онези, които си затвориха очите и се пуснаха по течението след Путин и властта. Те си вършат работата и се опитват да не говорят и вероятно дори не мислят защо и как”, обясни събеседникът.

Втората група, според него, са "тези, които си признаха, че държавата е в задънена улица и няма смисъл да се работи". Повечето от тях са "честни слуги", "които години наред са си създавали репутация на добри служители". Хората от тази група формално изпълняват задълженията си, но само в рутинен режим, а сферата им на интереси се е изместила към "алкохол, спорт или курви". Коментирайки този факт, Данил Новиков от ФБК припомня неотдавнашната покупка на презервативи, запалки, енергийни напитки и цигари от комплекса „Кремлевски“ за администрацията на президента в размер на 5 милиона рубли. „Вьорстка“ е открила още две подобни покупки на същата стойност през 2023“.

„Мнозина се наливат с водка. И един мой познат, например, като види съобщение за следващия „триатлон“ или някакво друго състезание по издръжливост, хуква натам - казва източникът от Сибирския федерален окръг. „Друг казва, че все още е млад и успял да свали всички от подчинените му жени“.

Но сред тези хора има още един „важен подвид“ – на онези, които се „спасяват“ с това да окажат помощ на конкретни хора и с тактиката на малките дела. „Закарал дърва за огрев на някоя баба или е покрил пътя с чакъл – вече е юнак“, обяснява източникът на „Вьорстка“. „Повечето чиновници са сред „работниците в индустрията“, хора, отговорни за специфични области от живота като жилищни и комунални услуги, икономика, строителство или пътища.“

Алкохолът често се използва като начин за намаляване на стреса, особено ако е постоянен, потвърди в коментар за Layout психотерапевтът Евгения Лазарева. „Алкохолът потиска дейността на нервната система, което води до забавяне на мисловните процеси, летаргия. И това засяга човешката дейност“, добави тя. В същото време, за да се определи степента на алкохолизъм във всеки отделен случай, е необходимо лицето, подложено на това, да може да отговаря на въпроси за него, подчерта терапевтът. Между другото, респондентът трябва да отговори дали има неустоимо желание за пиене, дали е в състояние да контролира количеството, което консумира, дали има синдром на отнемане, когато не пие и т.н. „Човек може да пие вино всеки ден, но той го осъзнава, контролира дозата и лесно може да откаже“, подчерта Лазарева.

Както в повечето руски семейства, изправени пред това заболяване, сред хората, които се радват на огромна власт, също е обичайно да се крие алкохолизмът. Така през септември 2021 г. ръководителят на Министерството на извънредните ситуации Евгений Зиничев загина на водопада Иркинда в Красноярския край. „Със съжаление ви съобщаваме, че при изпълнение на служебните си задължения, по време междуведомствено учение за защита на Арктическата зона от извънредни ситуации в Норилск, спасявайки живота на човек, трагично загина ръководителят на Министерството на извънредните ситуации Евгений Зиничев“, казаха от министерството тогава. В държавните медии смъртта на министъра беше наречена героична: беше съобщено, че той е загинал, докато спасявал оператор, паднал във водата. В действителност, за съжаление, всичко се оказа по-прозаично: министърът и хората, които го придружаваха, бяха пияни, а операторът, напротив, се е опитал да спаси подхлъзналия се Зиничев, разказаха за Нестка двама източници, запознати със ситуацията. „Стана след запой“, потвърди един от тях. - Е, тогава, разбира се, го подадоха на медиите като „героична смърт“. Нямаше ли да е по-добре да се пише истината?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

11

dolivo

19.06 2023 в 21:43

Македония виж ти, изнасяла вино за Кремъл. Агентурата работи явно.

Инак, ясно, че апаратчика е деградирал до "скътавка, къркане и курви"

Затова и войната бавно бавно разголва руската действителност.

Защото запада ги напива.

Запада им продава отровата.

Запада ги е поставил в безисходица.

Хахахаха

Пардон, Гагагага

-1650

10

ob1

19.06 2023 в 18:10

Хммм, защо високопоставените орки пият grey goose? Даже и водка ли не могат да правят в блатото? А уж им е националното питие. Жалки нещастници...

2550

9

alfakentavur

19.06 2023 в 17:33

Като всеки рашистки трол освен да лъжеш, друго не правиш. Не го било грижа за точките, а за това непрекъснато си слага плюсове и минуси на нормалните хора.

2550

7

alfakentavur

19.06 2023 в 16:54

Бройте до 2 и спиртосаното рашистко мекере вместо 6 вече ще си слага по 5 точки.
И ще продължава да пада.

345

5

Джендо Джедев

19.06 2023 в 13:28

"Според експерта коняк, шампанско и вино са сред любимите напитки на чиновниците"

Що не пият самогон и квас, бе, кви са тия вражески упадъчни питиета! Никъв патриотизъм, значи, ейййй!

723

4

user4eto

19.06 2023 в 11:45

Лошите новини се приемат по-лесно на пияна глава. :)

2550

3

alfakentavur

19.06 2023 в 11:40

На един банкет да изпиеш една бутилка концентрат е прекалено. Освен ако не си орк. За рашистки орк и две не е прекалено. Скоро може и три да ги направят.

12407

2

Bad Horse

19.06 2023 в 11:08

Парада на 9 Май тази година отвори очите на много хора и в Русия и навън. Цар Путин живее в свой си свят, смаляващ се непрекъснато. По-малък резил щеше да е да няма парад! Тълпата ще почне да се държи като пирани надушили кръв. Жените особено, основния му контингент, се обръща срещу Путин. А той изглежда остарял с 10 години от 2022 насам. Лицето му е като мекица, не знам с какво го инжектират, ама не работи.

И очите. Мъртви, стъклени. Като на Волен Сидеров нашмъркан :)

Да наблюдаваш Русия в момента е като да гледаш влакова катастрофа в забавен кадър. И на другия колос на глинени крака ще дойде времето - Китай. Амин.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика