Рекордна корупция: Дъщеря на диктатор похарчи $220 млн. за имоти

OFFNews 13 март 2023 в 09:40 24274 13

Гулнара Каримова

Снимка Getty Images

Гулнара Каримова

Дъщерята на покойния диктатор на Узбекистан Ислам Каримов, която се изявява като поп звезда и дипломат, е похарчила 240 млн. долара за имоти от Лондон до Хонконг, установи ново разследване, предаде Би Би Си.

Гулнара Каримова е използвала британски компании, за да си купи жилища и самолет със средства, придобити чрез подкупи и корупция, се казва в проучване на правозащитната организация "Свобода за Евразия". Счетоводни фирми в Лондон и на Британските Вирджински острови са действали за британските дружества, участващи в сделките.

Историята поражда нови съмнения относно усилията на Обединеното кралство да се справи с незаконното богатство. Британските власти отдавна са обвинявани, че не правят достатъчно, за да попречат на престъпници от чужбина да използват имоти в Обединеното кралство за изпиране на пари, добавя Би Би Си.

В доклада се казва, че лекотата, с която Каримова се е сдобила с имоти в Обединеното кралство, е "обезпокоителна".

Няма данни, че лицата, действащи в полза на свързаните с нея компании, са знаели за някаква връзка с нея, нито че източникът на средствата би могъл да бъде подозрителен. Никой, който е предоставял тези услуги в Обединеното кралство, не е бил разследван или глобен.

Известно време Гулнара Каримова е спрягана за наследник на баща си Ислам Каримов, който управлява Узбекистан като президент от 1989 г. до смъртта си през 2016 г. Тя се появява в поп клипове под псевдонима "Гугуша", ръководи компания за бижута и работи като посланик в Испания.

През 2014 г. тя изчезва от общественото полезрение. По-късно стана ясно, че е била задържана по обвинения в корупция, докато баща ѝ все още е бил на власт, и през декември 2017 г. беше осъдена. През 2019 г. е изпратена в затвора за нарушаване на условията на домашния ѝ арест.

Прокурорите я обвиниха, че е била част от престъпна група, която е контролирала активи на стойност над 1 млрд. долара в 12 държави, включително Обединеното кралство, Русия и Обединените арабски емирства. "Делото на Каримова е едно от най-големите дела за подкупи и корупция на всички времена", казва Том Мейн, един от изследователите на доклада "Свобода за Евразия" и научен сътрудник в Оксфордския университет.

Каримова и нейните сътрудници обаче вече са продали част от имотите, за които се твърди, че са придобити с корупционни средства.

Фондация "Свобода за Евразия" проучва данни от имотния и поземления регистър, за да идентифицира поне 14 имота, които според нея са били закупени преди ареста на Гулнара Каримова с предполагаеми съмнителни средства в различни държави, включително Обединеното кралство, Швейцария, Франция, Дубай и Хонконг.

Докладът се фокусира върху пет имота, закупени в Лондон и околностите му, чиято стойност сега се оценява на 50 млн. паунда - включително три апартамента в Белгравия, западно от Бъкингамския дворец, къща в Мейфеър и имение в Съри с частно езеро за лодки на стойност 18 млн. паунда.

Два от апартаментите в Белгравия са продадени през 2013 г., преди Каримова да бъде задържана. През 2017 г. къщата в Мейфеър, имението в Съри и третият апартамент в Белгравия са замразени от Службата за сериозни измами на Великобритания.

В доклада на "Свобода за Евразия" се посочват и фирми в Лондон и на Британските Вирджински острови, за които се твърди, че са били използвани от Каримова или нейни сътрудници, за да могат да харчат приходите от престъпления за имоти, както и за частни самолети.

Приятелят на Каримова, Рустам Мадумаров, и други лица, за които сега се твърди, че са нейни сътрудници, са посочени в официални документи като "действителни собственици" - правен термин за лицето, което в крайна сметка контролира - на фирми, базирани в Обединеното кралство, Гибралтар и Британските Вирджински острови. В доклада се казва, че те са били само пълномощници на Каримова, която е използвала фирмите, за да изпере стотици милиони долари.

Счетоводните услуги за две британски дружества, свързани с Каримова - Panally Ltd и Odenton Management Ltd - са предоставени от SH Landes LLP, фирма, която преди това се е намирала на New Oxford Street в Лондон.

В края на юли 2010 г. SH Landes се опитва да регистрира или да придобие друго дружество. Целта е била да се закупи частен самолет за около 40 млн. долара, като Мадумаров е посочен като действителен собственик. Всъщност, според доклада, Каримова наистина стои зад покупката.

На въпроса за източника на средствата SH Landes отговаря: "Смятаме, че въпросът за личното му богатство не е от значение в тази ситуация." Това изглежда е било така, защото парите за закупуване на самолета не са били осигурени от Мадумаров от личните му средства.

По-късно базираната в Лондон фирма заяви, че богатството на Мадумаров идва отчасти от базираната в Узбекистан компания за мобилни телефони Uzdonrobita. Вече бяха повдигнати въпроси за възможните връзки на компанията с Каримова. Още през 2004 г. в статия за Moscow Times се твърди, че Каримова е източила около 20 млн. долара от Uzdunrobita, като е използвала фалшиви фактури. Бивш съветник също обвинява Каримова в "рекет", посочва Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

13

6екеr4о

15.03 2023 в 14:11

Струва ми се, че терминологичното уточнение е важно, ще обясня защо. "Корупция" не е правен термин, не се среща в българския Наказателен кодекс, специално проверих, там се говори за "Подкуп".
Узбекистан безспорно е държава с тоталитарен тип управление, за това не може да се приеме, че нейният едноличен властелин "получава имотна облага", за да извърши или неизвърши нещо по служба, та той може да прави, каквото си поиска, включително да започне кървава война, под формата на "специална операция"!
В този смисъл нито Хитлер, нито Сталин са били корумпирани, техните стопански и политически престъпления са много по всеобхватни!?

22547

12

dolivo

14.03 2023 в 08:46

Корупция е общия термин, рушвет е специфична форма, както и рекет.

Типична фамилна драма на потомствен партиен лидер от республиките

865

11

Constanza

13.03 2023 в 17:35

Едно корумпирано длъжностно лице получава подкупи и когато например сключва договори в ущърб на държавата, било то от вътрешни или от външни лица.

-1555

10

ob1

13.03 2023 в 17:00

Ъмм, що да е рекорд? Тиквата не участва ли в класацията?

-529

9

6екеr4о

13.03 2023 в 14:29

Уважаема Констанца,
писах с голямо обобщение за "цялата държава", което означава всичко под тоталитарен контрол, като не мога да се съглася с Вас, че насочването на всякакви ресурси и финансови потоци там, където му скимне на диктаторчето, може да се нарече "рушвет".

900

8

Маги Стралска

13.03 2023 в 12:30

инвестирало момичето.... в имобилиен..... и правилно.....

865

7

Constanza

13.03 2023 в 12:16

Освен това "на практика е бил собственик" не е същото като "бил е собственик", оттам и рушветите.

14469

6

случайно прочетох

13.03 2023 в 11:57

Кога ѝ остава време да си чисти имотите?

2550

5

alfakentavur

13.03 2023 в 11:48

Не тафтология, а таВтология.
Корупция и подкупи не е едно и също. Можеш да подкупиш и недържавни служители и кой ли не. А има и други форми на корупция освен подкупи. Например "заменки".

-529

4

6екеr4о

13.03 2023 в 11:44

Не считам себе си за особено интелигентен, но точно заради това не мога да схвана терминологията на статията!
Говори се за: "средства, придобити чрез подкупи и корупция" (тафтология, навярно неумишлена), за "източване", за "фалшиви фактури", а бащата на тая смръдла до смърта си на практика е бил собственик на цялата държава Узбекистан!?
Излиза, че собственика сам на себе си е бутал рушвети...