Путин на срещата на върха на ШОС: Русия ще продължи да се противопоставя на западните санкции

OFFNews 04 юли 2023 в 15:56 2821 2

Снимка Кремъл

Владимир Путин

Русия ще продължи да се противопоставя на западните санкци, заяви в изказването си във виртуалната среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество руският президент Владимир Путин. Участието на Путин във форума, чийто формален домакин е Индия, беше първото на международна среща след опита за метеж в Русия миналата седмица, посочва Би Би Си.

Главното събитие на срещата на върха на ШОС беше присъединяването към организацията на Иран, както и меморандума за влизането в организацията на Беларус.

Руският автократ използва платформата, за да изпрати послание към Запада, като каза, че „Русия се противопоставя на всички тези външни санкции, натиск и провокации и продължава да се развива както никога досега“.

„Бих искал да благодаря на моите колеги от страните от ШОС, които изразиха подкрепа за действията на руското ръководство за защита на конституционния ред и живота и сигурността на гражданите“, каза той на срещата на върха в телевизионно обръщение от Кремъл в Москва.

В стремеж да подчертае независимостта от Запада и санкциите, наложени на Русия, Владимир Путин обяви, че повече от 80% от търговията между китайци и руснаци е в рубли и юани и призова останалите членове на ШОС да следват същия процес.

Домакинът на срещата на върха индийският премиер Нарендра Моди призова членовете на ШОС наред с другото да засилят търговията, свързаността и технологичното сътрудничество

Моди не спомена директно нито войната в Украйна, нито все по-настъпателната позиция на Китай в района на Индийския и Тихия океани. ВВС коментира, че исторически необвързаната Индия е трябвало да върви по опънато дипломатическо въже заради все по-силните си връзки със Запада. Само дни по-рано САЩ постлаха за Моди червен килим при държавното му посещение във Вашингтон, по време на което беше обявено засилване на двустранните икономически отношения.

Моди не спомена и Китай, докато говореше за регионалната сигурност. Делхи отдавна поддържа враждебни отношения с Пекин. Индийските и китайските войски водиха смъртоносни сблъсъци на дългогодишната си спорна граница през 2020 г. и напрежението продължава и до днес.

Западът все повече вижда Индия като противотежест на Китай, въпреки че Делхи никога публично не се е ангажирал. И за пореден път се въздържа да го направи в ШОС.

Вместо това премиерът на Индия призова членовете да си сътрудничат в борбата с трансграничния тероризъм.

„Някои държави използват трансграничния тероризъм като инструмент в своите политики, дават подслон на терористи... ШОС не трябва да се колебае да критикува такива страни“, каза Моди.

Подобни изявления винаги се възприемат като насочени към съседен Пакистан, съперник на Индия през десетилетията. Нейният министър-председател Шахбаз Шариф каза, че държавите от ШОС трябва да предприемат мерки за "борба с трите злини на тероризма, екстремизма и сепаратизма".

Председателят на КНР Си спомена в своето изказване важността на опазването на регионалния мир и сигурност. Той призова членовете на ШОС „да следват правилната посока и да засилят своята солидарност и взаимно доверие“.

Китай, Русия и четири страни от Централна Азия сформираха ШОС през 2001 г. като контрамярка за ограничаване на влиянието на Запада в региона. Индия и Пакистан се присъединиха през 2017 г. Групата стана особено важна за Русия и Китай, тъй като отношенията им със Запада се влошиха.

Експертите смятат, че потенциалът на групата не може да бъде подценяван, въпреки съществуването на по-видни форуми като БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), Г-20 и Г-7.

ШОС обединява около 40% от световното население и повече от 20% от световния БВП. С присъединяването на Иран организацията ще контролира около 20% от световните петролни запаси.

Включването на Иран като пълноправен член на тазгодишната среща ще засили енергийния портфейл на ШОС, но ще предизвика гняв в западните столици. Тъй като ШОС все повече се противопоставя на ръководените от Запада форуми, за Индия може да стане по-трудно да постигне дипломатически баланс между различните си глобални партньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

04.07 2023 в 17:30

"В стремеж да подчертае независимостта от Запада и санкциите, наложени на Русия, Владимир Путин обяви, че повече от 80% от търговията между китайци и руснаци е в рубли и юани и призова останалите членове на ШОС да следват същия процес."

Умният ни той геополиток и геоикономист. Няма равен. Ама що чинят стотиците милиарди руски капитали в долари и евро по западните банки? И защо в офшорките няма капитали (руски или китайски) в рубли и юани?

345

1

Джендо Джедев

04.07 2023 в 17:22

"Русия се противопоставя на всички тези външни санкции, натиск и провокации и продължава да се развива както никога досега“.

За едно е прав - определено ще е "както никога досега". В такива л@йна никой от Батюшките не я е вкарвал досега. Но пък за "развитие" - едва ли. :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!