Путин атакува Украйна, ракетни удари по Киев и Одеса

Съобщенията за военни и цивилни жертви растат

OFFNews 24 февруари 2022 в 06:54 37425 10

Русия атакува Украйна. Президентът Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция", като призова украинските военни да сложат оръжие и да се приберат вкъщи. 

В обръщение към народа, Путин заяви: „Обстоятелствата изискват от нас да предприемем решителни и незабавни действия. Народните републики от Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ. В тази връзка, в съответствие с член 51, част 7 от Устава на ООН, с одобрението на Съвета на федерацията и в изпълнение на договорите за приятелство, ратифицирани от Федералното събрание, реших да проведа специална военна операция." 

Плановете на Русия не включват окупацията на Украйна, но Русия ще се стреми към нейната демилитаризация, каза още Путин. 

Събитията дотук

- Путин обяви рано тази сутрин "военна операция" в украинския регион Донбас.
- Той призова украинските войници в Източна Украйна да оставят оръжието и да се върнат по домовете си.
- Путин предупреждава, че отговорът на Москва ще бъде "мигновен", ако някой се опита да се изправи срещу Русия.
- Президентът на САЩ Джо Байдън обещава, че светът ще потърси отговорност от Русия, като прогнозира големи човешки жертви.
- Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че блокът е на страната на Украйна и ще направи всичко необходимо, за да защити всички съюзници.
- По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че едно нахлуване "може да бъде началото на голяма война на европейския континент"
- Украинската армия обяви, че е свалила 5 руски самолета и хеликоптер в Луганск. Русия отрича.
- Путин върна войната в Европа, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.
- Володимир Зеленски: Тази сутрин Русия подло нападна държавата ни, както нацистка Германия при Втората световна война.
- Твърди се, че руски военни са прекосили границата на няколко места - на север, юг и изток, вкл. през Беларус. Съобщава се за най-малко 7 убити при руските атаки и за 19 в неизвестност.
- Руските войски са достигнали Киевска област.
- Литва обявява извънредно положение.
- Лукашенко обяви, че ако е необходимо, Беларус ще окаже „цялата възможна подкрепа“
- Руското министерство на отбраната съобщи, че руските военни са унищожили повече от 70 военни инфраструктурни съоръжения в Украйна, вкл. летища.

Мощни взривове се чуват в Киев и Харков. Украинската столица е обстрелвана с балистични ракети, съобщи украинското Външно министерство. Хората в Киев са призовани да потърсят бомбоубежища.

Украинските медии съобщават за взривове още в Краматорск, Одеса, Бердянск. Има съобщения, че много хора напускат Киев с коли към Полша, булевардите са блокирани. В града вият сирени. 

Колони от бронирани машини нахлуха през границата с Беларус, показват кадри на CNN. 

Украйна затвори въздушното си пространство за цивилни самолети. Президентът Зеленски обяви военно положение и призова хората да не излизат от домовете си, да не отиват на работа и да запазят спокойствие. 

Министерството на отбраната на Русия потвърди, че се нанасят удари по военни и стратегически обекти в Украйна, но не и по населени места. 

Украинската армия съобщи, че пет руски самолета и един руски хеликоптер са свалени в Луганска област, предаде Ройтерс. Русия обаче отрече, информира РИА Новости.

Президентът на Украйна отправи обръщение към руските граждани: 

Днес инициирах телефонен разговор с президента на РФ. Резултатът е тишина. Макар че тишината трябваше да е в Донбас. Затова сега се обръщам към всички граждани на Русия. Не като президент. Обръщам се към руските граждани като гражданин на Украйна. С вас ни делят повече от две хиляди километра обща граница. До нея днес стоят вашите войски - почти 200 хиляди войници. Тази крачка може да стане начало на война в Европа. За това, което може да се случи днес, говори целият свят. Причина може да възникне всеки момент. Всяка провокация. Това е искра, която може да изгори всичко. На вас ви казват, че този пламък може да донесе свобода на Украйна. Но народът на Украйна е свободен... Знам, че моето обръщение няма да бъде показано по руската телевизия. Но гражданите на Русия трябва да го видят. Те трябва да знаят истината. Истината, че това трябва да спре. Докато не е късно. И ако ръководството на руската федерация не иска да седне на преговори в името на мира с нас, може би ще седне на масата за преговори с вас? Искат ли руснаците война? Много бих искал да чуя отговора на този въпрос. Отговорът зависи от вас, граждани на Руската федерация", каза в обръщението си Володемир Зеленски. 

По-късно Зеленски написа в Туитър:

"Русия подло нападна държавата ни сутринта, както нацистка Германия при Втората световна война. Към днешна дата нашите държави са на различни страни от световната история. Русия върви по пътя на злото, но Украйна се защитава и няма да се откаже от свободата си, каквото и да мисли Москва."

Щабът на операцията на украинските Обединените сили в Донбас е разрушен, съобщи ръководителят на ДНР Денис Пушилин пред телевизионния канал "Россия 24". "По линията на съприкосновение на територията на ДНР на практика няма удари, огневите точки на противника са подтиснати, щабът на ООС е унищожен", каза той.

Украински държавни медии съобщават, че всеки желаещ може да получи оръжие.

Растат съобщенията за жертви

Увеличават се съобщенията за военни и цивилни жертви. В резултат на военен удар по военна част в одеска област в село Липецкое са убити 18 души: 8 мъже и 10 жени. По-рано бе съобщено за 6 загинали, 7 ранени и 19 изчезнали в град Подолс, Одеска област, при бомбардиране на военна част. Въоръжените сили на Украйна са отблъснали руска атака в Шастиа, Луганска област. Унищожена е руска техника. Убити са "около 50 врагове", съобщава украинската страна.

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските военни са унищожили повече от 70 военни инфраструктурни съоръжения в Украйна, включително летища.

Руското военно министерство, че руските военни са унищожили повече от 70 военни инфраструктурни съоръжения в Украйна, вкл. Летища. „В резултат на руски удари бяха изведени от строя 74 наземни съоръжения от военната инфраструктура на Украйна, включително 11 летища на военновъздушните сили, 3 командни пункта, военноморска база и 18 радиолокационни станции на системите за противовъздушна отбрана С-300 и Бук-М1“, се казва в съобщението. Освен това военните са свалили украински боен хеликоптер и четири ударни дрона Bayraktar TB-2, твърди агенцията.

Международните реакции

Очаква се ЕС и западни държави да наложат крупни санкции на Русия. Срещу Русия ще бъдат наложени най-сериозните санкции, прилагани някога от Европейския съюз, стана ясно от думите на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. 

НАТО засилва военното си присъствие по източния фланг на алианса, обяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той изрази увереност, че Москва няма да атакува член на НАТО, защото знае, че това е най-силният алианс в историята.

Намираме за неприемлива военната операция, започната от Русия на територията на Украйна по-рано днес, и я отхвърляме, заяви турският президент Ердоган.

Според френския държавен глава Еманюел Макрон днешният ден е повратен за историята на Европа.

Санкции ще наложи и Великобритания, обяви премиерът Борис Джонсън. 

Хронология на събитията от нощта и деня, както и последните новини четете тук. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

14

dolivo

24.02 2022 в 19:47

сещам се и за финския селянин ловджия как се беше бил срещу нашественика руски

2005

13

новпрофил

24.02 2022 в 17:38

Това звучи ли ви актуално:
"Успешно приключилите съвместни военни действия на Германия и СССР срещу Полша и разделянето ѝ, не само освобождават военен ресурс, но показват и неадекватната и неангажираща позиция на другите западни държави по преразпределение на териториите на Източна Европа. Затова през октомври 1939 г. СССР отправя ултимативно искане към Финландия за териториални отстъпки в района на Ленинград и няколко острова във Финския залив. Финландското правителство отказва. Дискусиите стават разгорещени, тонът на съветския печат започва да става заплашителен и на 28 ноември съветското правителство анулира Договора за ненападение от 1932 г. На 30-и започва съветското настъпление."

22548

12

dolivo

24.02 2022 в 17:02

Падна маската на Путин, гледайте му хубаво милото личице.

Ако не сте могли да прозрете пред лицемерието, малодушието и комплексите му, сега му берете гайлето.

Малък човек, на който все другите са му виновни, го потискат, го притискат, мамят, подкупват му хората да се обръщат срещу него и тъй нататъй.

Имперския комплекс печели с ботуш. А сърца не се печелят така.

-8580

11

zuljin, абе клоун ходи си в Расия си яж ярмата. Тероризма винаги бива победен.

11300

9

yoghurt

24.02 2022 в 10:59

Путин току-що направи най-голямата услуга на ЕС, против който толкова подмолно работеше - консолидира го, превърна се във факторът, който може да го обедини. Дори и умерените виждат на практика как властта развращава, и как този нисичък служител на ФСБ с действията си вместо да разреши проблемите оред него, създава нови. Най-опасен е страхът на този, който се страхува.
От какво се страхува Путин - че някой ще заплаши Русия? Ще завземе Русия? Барем й оправи икономиката и корупцията! Не, това е предтекст, потресаващо е колко дословно Путин повтаря стъпките на Хитлер - с Австрия, с Полша... А апетитът идва с яденето, след завземането на Украйна следва ли Молдова, Литва и Естония? Ей така, под предтекста на поредните добри намерения...

Пред вид масовото безумие с пандемията, подозрително напомнящо на социален инженеринг, трябва да бъдем готови за лош сценарий, включващ страната ни до няколко години. Не заради Путин и въжделенията му да възроди границите на СССР, ами пред вид онези, които винаги финансират двете страни на един конфликт и които винаги печелят от войните. Готови ли сме да защитим близките си срещу чуждите “добри намерения”?

-8580

5

zuljin Дано не ти платят накрая за тези платени коментари.