Руски сухопътни части нахлули в Украйна през Русия и Беларус. 50 руснаци са убити

Украйна съобщи за шести свален руски самолет и 40 загинали

OFFNews 24 февруари 2022 в 11:20 15269 6

Снимка УНИАН

Руски военни автомобили, в т.ч. бронирани, са пресекли незаконно границите на Черниговска, Сумска, Луганска и Харковска област тази сутрин, съобщава украинската гранична охрана. Те са влезли през Русия и Беларус. Съобщава също за един загинал.

Малко след 10 ч българско време украинският Център за стратегическа комуникация и информационна сигурност, съобщи за трима загинали граничари и за ранени. Украински военнослужещи се бият с врага в района на населените места Копани и Иваново, Херсонска област.

Час по-късно вътрешното министерство на Украйна съобщи за 7 загинали, 15 ранени войници и 19 в неизвестност, предаде БТА. Впоследствие броят на жертвите се увеличи до 40.

По същото време УНИАН съобщи за снаряд, паднал в централната част на град Уман, за загинали и ранени.

Въоръжените сили на страната са отблъснали руска атака в Шастиа, Луганска област. Унищожена е руска техника. Убити са "около 50 врагове", съобщава още Центърът.

Шести руски самолет е бил свален в района на Краматорск - град в Донецка област, съобщава по същото време руският независим тв канал "Дождь", като се позовава на сухопътните войски на Украйна.

По-рано днес украинската армия обяви, че е свалила 5 руски самолета и един хеликоптер, а Русия отрече.

Рано тази сутрин Русия атакува Украйна, президентът Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" и призова украинските военни да свалят оръжията си и да се приберат у дома.

Речта, с която Путин започна войната

Мощни взривове се чуваха в Киев и Харков. Украинската столица е обстрелвана с балистични ракети, съобщи украинското Външно министерство. Хората в Киев са призовани да потърсят бомбоубежища. Голяма част от жителите на столицата са потърсили убежище в киевското метро. Украинските медии съобщиха за взривове в Краматорск, Одеса, Бердянск. Много хора напускат Киев с коли към Полша, булевардите са блокирани. В града вият сирени.

Украйна затвори въздушното си пространство за цивилни самолети. Президентът Зеленски обяви военно положение и призова хората да не излизат от домовете си, да не отиват на работа и да запазят спокойствие.

Министерството на отбраната на Русия твърди, че се нанасят удари по военни и стратегически обекти в Украйна, но не и по населени места.

Реакции

Българският президент Румен Радев определи нанасянето на удари по "критичната инфраструктура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна" от Руската федерация като "абсолютно недопустимо". В изявление след среща с председателя на парламента, премиера, министрите на отбраната, на външните работи, на финансите, на транспорта, началника на отбраната директора на "Военно разузнаване" и председателя на ДАР държавният глава обяви, че няма пряка военна заплаха за България, но има редица рискове.

4000 българи в Украйна са поискали евакуация и страната ни ще направи всичко възможно, за да я осигури. Президентът се обърна към всички българи в Украйна, както и украинци, че могат да разчитат на страната ни и да бъдат транспортирани безопасно.

Американският президент Джо Байдън обеща светът да потърси отговорност от Русия, като прогнозира големи човешки жертви, след като по-рано през деня президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че нахлуване в страната "може да бъде началото на голяма война на европейския континент".

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че блокът е на страната на Украйна и ще направи всичко необходимо, за да защити всички съюзници.

Председателят на Европейската комисия Усрула фон дер Лайен обяви, че ЕС ще наложи масивни санкции на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1500

6

BENZEROFF

24.02 2022 в 21:18

Единственото , което обещаха на света Джон Бил Крайдън и Борис Рошавият е да откраднат колкото се може повече руски финансови активи - нищо повече !!!
Защита , надявайте се - ще я видите, ако след две три години турските дронове започнат да летят над София ...
Всеки ще се запита , добре какво да правим - остава ни да бъдем българи и да не се съгласяваме да ни крадат кравари, мутри и т.н.
Време е да си спомним и върнем към нашите корени когато сме създавали тази Европа , а не да се срамуваме заради продажните ни държавници ..
zuljin е прав , каквото и оръжие да имаш без добрият матриял нищо не става .Ясно е , че в България е останал малко но това не значи че трябва да се предаваме ...

1331

4

ваксиниран

24.02 2022 в 17:54

Тея са психопати, не им е загърмяло под гъза, затова са много големи на думи. Нещастни продажници. Като останат те, или някой техен близък я без крак, я без око, я пукясали под някоя сграда, друго ще говорят.

22548

3

dolivo

24.02 2022 в 17:44

Не ви ли е срам, коментатори ?! "Какъв кеф, смляха инфраструктурата и военните обекти за нула време".

Фира дадоха.

Изоставени позиции.

Ми и на нас да ни дойде турския аскер 80% от 500к армия, какво ще направят нашите военни? Пръц?

Дразнили мечката, баба меца казала бум.

Психопати и непорастнали деца могат да се радват на това.