Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Хроника на конфликта: Какво се случи дотук

OFFNews 24 февруари 2022 в 13:43 8288 0

Европа, а и целият свят от днес не са същите. Днешният 24 февруари 2022 г. бе белязан от началото на военен конфликт в сърцето на Европа, който има огромен потенциал да ескалира до немислими последици. Но фактът си е факт - Русия нападна Украйна!

OFFNews ви предлага хронология на по-важните събития до момента.

00:30 ч. в петъкВ Киев са влезли диверсионни групи. Цел номер 1 съм аз, цел номер 2 - семейството ми, заяви в телевизионно обръщение президентът Зеленски.

00:20 ч. в петък - Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за всеобща мобилизация.

00:10 ч. в петък - 137 души са убити, след както Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна. Данните бяха обявени в петък през нощта от украинския президент Володимир Зеленски. 

22:40 ч. - Украинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко съобщи, че 57 души са убити и 169 души са ранени днес, след както Русия започна пълномащабна инвазия на Украйна. Няколко хиляди украинци са преминали в съседните страни, основно в Молдова и Румъния, докато според оценките около 100 000 са избягали от домовете си в самата Украйна след руската инвазия, съобщава Върховният комисариат на ООН за бежанците.

21:30 ч. – Президентът на САЩ Джо Байдън обяви още санкции на Русия заради нахлуването й в Украйна. Той подчерта, че САЩ ще ограничат способността на Русия да прави бизнес в долари, евро, паунди и йени и че още четири руски банки ще бъдат санкционирани.

20:20 ч. – Великобритания наложи още санкции на Русия заради нахлуването в Украйна. Пред парламента премиерът Борис Джонсън обяви новите санкции срещу над 100 руски физически лица и компании.

19:50 ч. – Под руски контрол е и чернобилската АЕЦ. По-рано руски части нахлуха от Беларус в зоната на Чернобилската АЕЦ. Войниците от националната гвардия на Украйна оказваха ожесточена съпротива.

17:40 ч. - Военното летище Антонов е под руски контрол. Летището се намира в покрайнините на Киев - на около 30 км от центъра на украинската столица.

16:55 ч. - Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви създаването на коалиция срещу Путин, след като рано тази сутрин руският президент обяви началото на руската инвазия в страната.

16 часа - Бомбардират Харков, съобщават местни медии, цитирани от УНИАН. Хората са били призовани да се спуснат в укритията. Големи групи хора са потърсили убежище в метрото. Работят всички комунални служби в града. Няма жертви сред местното население.

15 часа - Военната операция срещу Украйна ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, в зависимост от нейните "резултати" и нейната "целесъобразност". В идеалния случай Украйна трябва да бъде освободена и прочистена от нацистите.

Това каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков, предаде АФП. По думите му Москва има за цел да наложи „неутрален статут“ на Украйна, нейната демилитаризация и елиминирането на „нацистите“, каквито според него има в страната. 

13,30 ч - Украинската гранична служба съобщава, че руски войски са влезли в Киевска област. Руското министерство на отбраната не коментира информацията.

Черен дим се издига над централата на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната в центъра на Киев, съобщи "Ройтерс" и публикува снимка. Впоследствие Би Би Си уточни, че причината е пожар до сградата.

12 часа - Украйна прекъсна дипломатическите си отношения с Русия на фона на беларуски призив за преговори на нейна територия.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че прекратява дипломатическите отношения на страната с Русия, след като рано тази сутрин по волята на руския президент Путин руски сили нападнаха страната. Зеленски обяви решението си на брифинг.

Той заяви също, че ще осигури оръжие на всеки, който пожелае такова.

12 часа - Правителството на България вече е задействало оперативни групи, които работят по преодоляването на различните рискове за България, свързани със започналата военна операция на Русия в Украйна. На този етап пряка заплаха за страната ни няма, обяви премиерът Кирил Петков след оперативно заседание на Министерския съвет.

Той апелира да не се всява паника и обясни, че за момента няма директен риск от военни действия срещу България. На финална фаза е планът за изработването на стратегия за енергийна и киберсигурност, военновременни запаси и пр.

От думите на Петков се разбра, че България разкрива три пункта за сънародниците ни, които искат да бъдат изведени от Украйна. Организира се автобусен транспорт, обмисля се и възможността за полети от Полша.

11,30 часа - Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че подготвеният нов пакет санкции срещу Русия ще бъде насочен към стратегически аспекти от руската икономика. В съвместно изявление с върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел тя заяви:

"По-късно днес ще представим пакет от масивни и целенасочени санкции на европейските лидери за одобрение. Той е насочен към стратегически сектори на руската икономика, като блокира достъпа до технологии и пазари, които са ключови за Русия. Ние ще отслабим базата на руската икономика и възможностите ѝ за модернизиране. Още нещо - ние ще замразим руските авоари в ЕС и ще спрем достъпа на руските банки до европейските финансови пазари."

Президентът на Русия Владимир Путин ще попадне в новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, съобщи за БНР дипломатически източник.

11 часа - Президентът на Беларус Александър Лукашенко предложи в четвъртък да организира преговори между Русия и Украйна в Минск в опит за разрешаване на продължаващия конфликт между двете страни.

След като Русия започна военна операция в Донбас през нощта, Лукашенко каза, че беларуските военни не участват в акцията, но отбеляза, че е помолил руския си колега Владимир Путин да остави част от руските войски в южната част на Беларус.

Съобщава се обаче, че Лукашенко e добавил, че беларуските войски могат да участват в конфликта в бъдеще, ако е необходимо.

Малко след 10 ч българско време - Украинският Център за стратегическа комуникация и информационна сигурност, съобщи за трима загинали граничари и за ранени. Украински военнослужещи се бият с врага в района на населените места Копани и Иваново, Херсонска област.

Час по-късно вътрешното министерство на Украйна съобщи за 7 загинали, 15 ранени войници и 19 в неизвестност, предаде БТА. Впоследствие броят на жертвите се увеличи до 40.

По същото време УНИАН съобщи за снаряд, паднал в централната част на град Уман, за загинали и ранени.

Въоръжените сили на страната са отблъснали руска атака в Шастиа, Луганска област. Унищожена е руска техника. Убити са "около 50 врагове", съобщава още Центърът.

Шести руски самолет е бил свален в района на Краматорск - град в Донецка област, съобщава по същото време руският независим тв канал "Дождь", като се позовава на сухопътните войски на Украйна.

9,30 часа - Президентът Румен Радев излезе с изявление по повод руската инвазия.

„В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства, с нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо. В 21-ви век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети; въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава, е категорично недопустимо, каза държавният глава в изявление на „Дондуков“ 2, след срещата на държавните институции във връзка със ситуацията в Украйна.

„Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове”, каза още той.

След срещата в президенството стана ясно и че повече от 4000 българи от Украйна са поискали да бъдат екстрадирани у нас. Президентът Радев покани и всички украинци, които поискат да избягат от войната, да дойдат у нас.

9 часа - Като при истинска информационна война информациите за хода на бойните действия е крайно противоречива. Украинската армия обяви, че е свалила 5 руски самолета и хеликоптер в Луганск. Русия отрича. В същото време Москва твърди, че пехотата й минава като на парад през Украйна и че противовъздушната отбрана на страната вече е унищожена. Киев пък отчита десетки убити руски агресори.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също категорично заклейми действията на Путин.

"Президентът Путин връща войната в Европа. В тези тъмни часове Европейският съюз и народът му подкрепят Украйна и нейния народ. Изправени сме пред безпрецедентен акт на агресия от страна на руското ръководство срещу суверенна, независима държава. Целта на Русия не е само Донбас, целта е не само Украйна, но и стабилността в Европа и целият международен мир. И ние ще потърсим отговорност от президента Путин за това", каза тя.

5,30 часа - Президентът на САЩ Джо Байдън заяви:

"Русия избра война, която ще доведе до много жертви."

И подчерта, че светът ще потърси отговорност от Русия.

"Съединените щати и техните съюзници ще отговорят единно и решително на тази "непредизвикана и неоправдана атака на руските въоръжени сили" срещу Украйна, заяви американският президент Джо Байдън, веднага след началото на бомбардировките над Киев.

Действията на властите в Кремъл бяха осъдени и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Категорично осъждам Русия за безразсъдната атака срещу Украйна, която излага на опасност живота на безброй мирни граждани. Това е голямо нарушаване на международното право и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност", написа той в "Туитър".

И добави, че съюзниците от НАТО ще се срещнат, за да обсъдят как да постъпят спрямо новата руска агресия.

5 часа - Президентът на Украйна отправи обръщение към руските граждани:

"Днес инициирах телефонен разговор с президента на РФ. Резултатът е тишина. Макар че тишината трябваше да е в Донбас. Затова сега се обръщам към всички граждани на Русия. Не като президент. Обръщам се към руските граждани като гражданин на Украйна. С вас ни делят повече от две хиляди километра обща граница. До нея днес стоят вашите войски - почти 200 хиляди войници. Тази крачка може да стане начало на война в Европа. За това, което може да се случи днес, говори целият свят. Причина може да възникне всеки момент. Всяка провокация. Това е искра, която може да изгори всичко. На вас ви казват, че този пламък може да донесе свобода на Украйна. Но народът на Украйна е свободен... Знам, че моето обръщение няма да бъде показано по руската телевизия. Но гражданите на Русия трябва да го видят. Те трябва да знаят истината. Истината, че това трябва да спре. Докато не е късно. И ако ръководството на руската федерация не иска да седне на преговори в името на мира с нас, може би ще седне на масата за преговори с вас? Искат ли руснаците война? Много бих искал да чуя отговора на този въпрос. Отговорът зависи от вас, граждани на Руската федерация", каза в обръщението си Володемир Зеленски.

По-късно Зеленски написа в Туитър:

"Русия подло нападна държавата ни сутринта, както нацистка Германия при Втората световна война. Към днешна дата нашите държави са на различни страни от световната история. Русия върви по пътя на злото, но Украйна се защитава и няма да се откаже от свободата си, каквото и да мисли Москва."

4-7 часа - Мощни взривове се чуват в Киев и Харков. Украинската столица е обстрелвана с балистични ракети, съобщи украинското Външно министерство. Хората в Киев са призовани да потърсят бомбоубежища.

Украинските медии съобщават за взривове още в Краматорск, Одеса, Бердянск. Има съобщения, че много хора напускат Киев с коли към Полша, булевардите са блокирани. В града вият сирени.

Колони от бронирани машини нахлуха през границата с Беларус, показват кадри на CNN.

Украйна затвори въздушното си пространство за цивилни самолети. Президентът Зеленски обяви военно положение и призова хората да не излизат от домовете си, да не отиват на работа и да запазят спокойствие.

Министерството на отбраната на Русия потвърди, че се нанасят удари по военни и стратегически обекти в Украйна, но не и по населени места.

Хиляди жители на украинската столица Киев напускат града с колите си. Колони от автомобили, излизащи от столицата на Украйна, са блокирали основните булеварди.

По бензиностанциите се образуваха дълги опашки от чакащи да заредят гориво. Опашки има и пред банкоматите.

4.07 часа - Минути след 5 часа московско време (4 часа българско) президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на специализирана военна операция в Донбас, Източна Украйна.

В телевизионно обръщение силният човек в Кремъл призова украинските военни да сложат оръжие и да напуснат зоните на бойните действия. Той предупреди, че Русия ще отговори решително на всеки опит за външна намеса в Украйна.

За "смокинов лист" за действията на Путин послужиха две отделни писма с почти идентично съдържание, изпратени до руския президент от лидерите на ДНР и ЛНР Денис Пушилин и Леонид Пасечник. В тях двамата изразяват благодарност за признаването на Донецката и Луганската народна република и молят да им бъде оказана помощ при „отблъскването на агресията на украинските въоръжени сили и формирования”.

Според Пушилин и Пасечник това ще предотврати жертви сред мирното население и хуманитарна катастрофа. В писмата си те се позовават на договорите за дружба и сътрудничество, които подписаха в понеделник с Путин и в които е предвидено оказването на военна помощ.

Аргументите на Кремъл

По думите на Путин „целта на операцията в Украйна е да защити хората, които в продължение на 8 години са подлагани на издевателство и геноцид от страна на киевския режим“.

Руският президент обяви още, че ще се стреми към „демилитаризация“ и "денацификация“ на Украйна и ще изправи пред съда онези, „които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, включително руски граждани“.

В изявлението си Путин увери, че няма намерение да окупира територията на Украйна. И за пореден път изложи тезата си, че разширяването на инфраструктурата на НАТО и военното усвояване на територията на Украйна е неприемливо за Русия.

Според руския лидер създаденият от САЩ по техен образ и подобие блок (НАТО) е „империя на лъжата“.

Путин се обърна към украинските военни с думите:

„Вие сте се клели във вярност на украинския народ, а не на антинародната хунта, която ограбва Украйна и издевателства над същия този народ. Не изпълнявайте престъпните ѝ заповеди! Призовавам ви незабавно да сложите оръжие и да се приберете до домовете си“

Той заплаши, че Русия ще отговори на всеки опит за външна намеса в Украйна и подчерта, че Русия е готова за всякакво развитие на събитията.

„Който се опита да ни попречи или, още повече, да създаде заплаха за нашата страна и нашия народ трябва да знае, че отговорът ще бъде незабавен и ще довее до такива последици, с каквито никога не сте се сблъсквали в историята си“, заяви руският президент.

Реакцията на бизнеса

Търговията на Московската борса беше преустановена веднага след изявлението на Путин. Преди това акциите на водещите руски компании се сринаха с между 10 и 12%, а рублата рязко поевтиня до рекордно ниски нива спрямо долара и еврото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews