Присъда след 5 туита. Саудитска Арабия осъди на смърт опозиционер за публикации в социалните мрежи

OFFNews 28 август 2023 в 18:33 2917 1

Снимка

Саудитският опозиционер Мохамед ал-Гамди е бил осъден на смърт за разобличаване на случаи на корупция и и на предполагаеми нарушения на човешките права в социалните мрежи, съобщи суданското издание Ал-Хурра с позоваване на брата на осъдения.

"Малко преди да бъде арестуван от саудитските власти през февруари 2022 г., Мохамед ал-Гамди (55-годишен) си купи нов телефон и номер и създаде акаунт в уебсайта „X“, който преди беше известен като „Twitter“, под измислено име, смятайки, че така няма да го открият", разказа брат му Саид в интервю за Ал-Хурра. Веднага обаче, след като публикувал пет туита, критикуващи саудитското правителство и подкрепящи политическите затворници, властите го арестували в дома му.

Според Саид, брат му написал туитовете защото въпреки голямото недоволство от случващото се в Саудитска Арабия всички били изпаднали в ужас от властта, цялата страна се страхувала от шпионаж. Специалните служби стигнали лесно до Мохамед, независимо от факта, че в туитър имал едва 9 последователи. След ареста Ал-Гамди изкарал три месеца в изолация и едва след това започнало разследване по неговия случай. В крайна сметка мъжът бил осъден на смърт.

Съдът потвърди, че е произнесъл смъртна присъда заради "отвратителността и сериозността" на това, което е направил ал-Гамди.

Съдът потвърди, че е издал смъртната присъда, "за да затвърди отвратителността на казаното от него и сериозността на това, което е направил". По време на разследването служители на правосъдието казали на задържания, че ще го освободят, ако им отговори честно на някои нормални въпроси за ситуацията в страната и за задържани нейни поданици. Питали го конкретно за задържаните опозиционни дейци Салман ал-Ауда, Авад ал-Карни, Али ал-Омари и ал-Дахда и той отговорил, че те са добри хора, а арестът им е неправилен и не е трябвало да бъдат задържани. Отговорите, обаче, били квалифицирани като подкрепа за тероризма и липса на лоялност към владетеля.

Мохамед ал-Гамди е бил осъден през юли от специализиран наказателен съд, създаден през 2008 г. за разглеждане на дела, свързани с тероризъм, но широко използван и за съдене на политически дисиденти и правозащитници. Според източници, близки до случая, обвиненията срещу него включват заговор срещу саудитското ръководство, подкопаване на държавните институции и подкрепа на терористична идеология.

"Саудитските съдилища засилват репресиите си и вдигат завесата на фалшивите си обещания за реформи", реагира Лина ал Хатлул, ръководителка на саудитската правозащитна организация "Правосъдие", базирана в Лондон.

"Как може светът да повярва, че страната се реформира, когато на един гражданин ще му отрежат главата за туитове в анонимен акаунт с по-малко от десет последователи?", пита тя.

Под ръководството на влиятелния принц престолонаследник Мохамед бин Салман Саудитска Арабия започна амбициозна програма за реформи, целяща да превърне ултраконсервативното кралство в глобална дестинация за бизнес и туризъм. Страната обаче често е критикувана по въпроси, свързани с човешките права, особено след тежките присъди за лишаване от свобода, постановени миналата година срещу две жени, публикували критични съобщения в социалните мрежи, припомня АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика