Правата на жените през 2023 г.: От опити за реформи в редица страни до по-строги закони и ограничения в Иран и Афганистан

През годината беше отбелязан напредък по отношение на правата на жените в някои страни, като например въвеждането на менструален отпуск в Испания, опитът на Франция да запише правото на аборт в конституцията и появата на движението #MeToo в Тайван

OFFNews 28 декември 2023 в 20:01 1161 0

жена

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Какво се промени в правата на жените през 2023 г.

Напредък в европейски страни, но и неуспехи в различни държави - така най-общо могат да бъдат описани правата на жените през  2023 г., отбелязва "Франс 24". Изданието събира някои от основните събития през годината, оставили своя отпечатък върху правата на жените по света.

Испания стана първата европейска страна, която въвежда менструален отпуск

През февруари Испания стана първата европейска държава, която прие закон за менструален отпуск за жени, страдащи от болезнена менструация. Министърът на равенството Ирене Монтеро – от крайнолявата партия Podemos, част от ръководената от социалистите управляваща коалиция – нарече това "исторически ден за феминисткия прогрес".

Законът, който беше приет със 185 гласа "за" срещу 154 "против", дава право на служителите, изпитващи менструални болки, да получат отпуск, като не работодателите, а държавната система за социално осигуряване поема изплаща платения отпуск.  Както и при платения отпуск по други здравословни причини, той изисква одобрение от лекар. Продължителността не е посочена в закона.

Новото законодателство също така позволява на непълнолетни на възраст 16 и 17 години да направят аборт без родителско разрешение, отменяйки изискване, въведено от предишно консервативно правителство през 2015 г.

Вълната #MeToo достига бреговете на Тайван

Сериал на Netflix задейства движението #MeToo в Тайван – повече от пет години след случая със злоупотребата с Харви Уайнстийн, който предизвика кампания за осведомяване, насочена към социалните медии в САЩ и много части на света.

"Wave Makers", драма от осем епизода на Netflix, излязла на екран през април, е политически трилър, който разкрива дейността на измислен екип от президентската кампания и как жените на власт на острова се справят със сексуалния тормоз.

Ефектът беше мигновен. През следващите седмици няколко тайвански жени нарушиха социалното табу, за да разкрият своя опит на работа. Служителки от управляващата Демократическа прогресивна партия дадоха началото на първата голяма вълна, като обвиниха влиятелни политици в сексуален тормоз и нападение. Феноменът се разпространи в културните и академичните среди, като предполагаемите жертви обвиняват известни личности, лекари и професори.

Битките за абортите бушуват в САЩ

През юни 2022 г. Върховният съд на САЩ прекрати половинвековната федерална защита на правото на аборт и позволи на всеки щат да приема закони по въпроса.

В 14 щата абортът е забранен, в някои случаи без изключения за изнасилване или кръвосмешение. От друга страна, 17 щата  приеха закони или проведоха референдуми за защита на правото на аборт.

В някои щати достъпът до аборт не е забранен, но е застрашен от закони, предназначени да ограничат или забранят процедурата. Такъв е случаят в Монтана, Уайоминг, Индиана и Охайо.

През април съдебна битка за хапче за аборт отвори нов фронт в битката на САЩ за репродуктивни права, когато съдия от окръжен съд в Тексас обяви за невалидно одобрението на хапчето за аборт от Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

Дни по-късно апелативен съд отмени части от решението на съдията в Тексас, но потвърди много ограничения върху достъпа до мифепристон - лекарството за аборт. Министерството на правосъдието, както и компанията, произвеждаща мифепристон, поискаха спешно разглеждане на въпроса от Върховния съд, който временно спря всякакви промени.

През декември Върховният съд се съгласи да разгледа жалбата на FDA и производителя на мифепристон Danco Laboratories. Решение се очаква до края на юни 2024 г., което прави правото на абортите вероятен въпрос на кампанията преди президентските избори в САЩ през ноември 2024 г.

Южно от границата на САЩ Мексико декриминализира абортите

Противопоставяйки се на други страни от Латинска Америка и САЩ, Мексико декриминализира абортите в цялата страна на 6 септември.

В забележително решение Върховният съд на Мексико постанови, че наказателните санкции за прекъсване на бременност са противоконституционни.

Абортът вече е декриминализиран в дузина от 32-те щата на страната. Столицата Мексико Сити беше първата в Латинска Америка, която разреши абортите през 2007 г.

Макрон обяви законопроект за записване на правото на аборт във френската конституция

В реч на 8 март, Международния ден на жената, президентът Еманюел Макрон обяви план за внасяне на законопроект, с който правото на аборт да бъде записано в конституцията на Франция.

Седем месеца по-късно френският президент ускори темпото, когато разкри, че проектопроект ще бъде представен на Държавния съвет, най-висшият административен съд на Франция, така че „до 2024 г. свободата на жените да правят аборт да бъде необратима“.

Талибаните между "апартейда между половете" и "престъпленията срещу човечеството"

Годината започна със забрана на талибаните за афганистански жени да работят в национални и международни хуманитарни организации. Завърши с указ, принуждаващ затварянето на женски салони за красота, едно от малкото останали места в Афганистан, където жените могат да се събират извън домовете си.

След завръщането на талибаните на власт през август 2021 г. правата на афганистанските жени непрекъснато се намаляват, излагайки обеднялата страна на „най-сериозната криза с правата на жените в света“, според Human Rights Watch .

Талибаните "напълно са демонтирали системата", която е била разработена, за да отговори на домашното и основано на пола насилие в Афганистан, отбелязва базираната в Ню Йорк правозащитна организация. Забраната за козметични салони означаваше затварянето на „едно от последните убежища за взаимна подкрепа между афганистанските жени“. Около 60 000 жени загубиха работата си заради това. 

В съвместен доклад до Съвета на ООН по правата на човека, специалният докладчик на ООН за положението с човешките права в Афганистан и работната група за дискриминацията срещу жените и момичетата заявиха, че действията на талибаните „могат да се равняват на апартейд между половете“.

Докладът също така отбелязва, че тежката дискриминация „може да се равнява на престъпление срещу човечеството“.

Иран затяга наказанията за жени, които се противопоставят на правилата за хиджаб

На 20 септември, няколко дни след първата годишнина от смъртта на Махса Амини, иранският парламент одобри законопроект, увеличаващ присъдите, глобите и наказанията за жени и момичета, които нарушават строгите правила за облекло в страната.

Санкциите бяха увеличени за работодатели, както и за ръководството на търговски центрове и малки предприятия за неспазване на дрес кода.

Законовите мерки дойдоха след близо година на протести, при които жени се появяваха на публични места без хиджаби, докато гневът за смъртта на Амини, който почина в ареста на моралната полици, избухна по улиците в Иран.

След бруталното потушаване на протестите много ирански жени продължиха да записват и публикуват клипове и публикации срещу носенето на хиджаб в социалните медии. Новите мерки включват наказания за "подигравки с хиджаба" в медиите и социалните мрежи.

Преди законопроектът да стане закон, той трябва да бъде одобрен от мощния Съвет на пазителите на Иран.

Монархът на Мароко настоява за реформа на семейния кодекс – отново

На 26 септември кралят на Мароко Мохамед VI изпрати писмо до министър-председателя Азиз Аханнух, като го инструктира да осигури преразглеждането на семейния кодекс на страната.

Писмото последва реч на монарха на 30 юли 2022 г. – отбелязвайки годишните празненства на страната „Ден на трона“, когато Мохамед VI призова за преразглеждане на Мудавана, семейния кодекс на Мароко.

Речта повиши надеждите на мароканските жени – лишени от множество права като наследство, издръжка и попечителство – да видят подобрени права на пола в кралството.

В писмото си до министър-председателя кралят заявява, че семейният кодекс трябва да се придържа към принципа на „консултации с широко участие“ с всички заинтересовани страни, включително активисти на гражданското общество и експерти.

Кралят също поиска от премиера да ускори реформата, така че първата версия на текста да може да му бъде представена до шест месеца.

Семейният кодекс, който вече беше реформиран през 2004 г., даде възможност за съвместна отговорност между съпрузите, повиши минималната възраст за брак на 18 години, даде на жените правото да поискат развод и свободата да избират съпруг без разрешението на настойник. Но тежестта на традицията и свободата на преценка, оставена на съдиите – за голямо съжаление на активистите за правата на жените – създадоха значителна празнина между текста и прилагането на семейния кодекс.

Убийствата на жени достигат световен рекорд

Около 89 000 жени и момичета са били умишлено убити през 2022 г., най-високият годишен брой, регистриран през последните 20 години, според проучване на клона за изследване и анализ на тенденциите и Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC).

В съвместно изявление, публикувано преди Международния ден за премахване на насилието срещу жени на 25 ноември, специалният докладчик на ООН за насилието срещу жени призова за прекратяване на „глобалната епидемия от убийства на жени“.

Докато #MeToo и други движения „нарушиха мълчанието и показаха, че насилието срещу жени, момичета и юноши се случва в нашите общности, те не винаги са били последвани от адекватни реформи на законите и политиките, нито са довели до така необходимите резултати и промени в ежедневието на жените”, се отбелязва в изявлението.

Данните на ООН показват, че 55% от всички убийства на жени по света са извършени от членове на семейството или интимни партньори. Това "подчертава обезпокоителната реалност, че домът далеч не е безопасно убежище за жени и момичета", пишат от организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!