Помощ от небето. Отражението на вълните в облаците и морето помогнали на ВСУ да потопи крайцера Москва

OFFNews 14 декември 2022 в 10:29 4585 8

Ракета

Снимка Украинска правда

Изстрелването на едната от двете ракети, поразили крайцера "Нептун"

Денят на 13 април 2022 година е може би най-лошият ден, в който армията на Украйна, защитаваща всяка педя земя на страната, да се опита да потопи флагмана на руския Черноморски флот „Москва“ – времето е ужасно, възстановява една от най-дръзките украински атаки от нахлуването на Русия в Украйна „Украинска правда“, която посочва за първи път нови факти около потъването на крайцера.

Възстановка на метеорологическите данни още от сутринта показва, че още от сутринта по украинското крайбрежие небето е покрито от дъждовни облаци, които висят в непрекъсната линия на височина само няколко километра над водата и през тях не може да се види каквото и да било от небето. Не помагат нито самолети, нито превърналите се в легенда „Байрактар“-и, нито оптичното сателитното наблюдение.

В такива условия би могла да помогне задхоризонтна радарна станция (радар), чийто радио сигнал би могъл да обиколи земята. Само че, както посочва „Украинска правда“ на 13 април операторът на комплекса "Нептун" в Одеска област има под ръка само обикновени радари, които почти не виждат цели на разстояние повече от 18 километра. Благодарение на подобни успокоения от руска страна екипажът на крайцера „Москва“ и самият съд изглеждат напълно безопасни.

„Те разбраха, че не се виждат от небето, от брега също. Освен това имаха много сериозни противовъздушни системи на борда и други системи за защита. Затова „вървяха“ (корабите вървят, знаете какво може да плава, казват руските моряци) 120 километра до украинския бряг. И това самочувствие, ги уби", разказва един от източниците на изданието от средите на създателите на „Нептун“ при запазена анонимност.

Помощта за Украйна идва буквално от небето в онзи 13 април. Не метафизичен смисъл, а като закономерност в чистата физика, радиовълните и лъчите. На теория операторът на „Нептун“ не би трябвало да успее да достигне до „Москва“ с прост радар, но точно това се случило и, когато видял след няколко минути тежки колебания и консултации дал командата „Пуск!“, равносилна тук на „Потапяй!“. Две ракети през кратък интервал от време политат към руския крайцер.

По изчисления приблизителното време за достигане на ракетите до „Москва“ е малко повече от 6 минути и никой не знае какво точно ще се случи след тяхното изтичане.

"Украинска правда" е направила десетки интервюта с хора от украинската военна сфера, прекарала е няколко седмици в изясняване на станалото на 13 април, получила е за първи път и снимки от историческия пуск и на тази база предлага първата публична възстановка на това как украинският „Нептун“ потапя „Москва“.

Малцина знаят, но, първото бойно използване на "Нептун" се състои не през април, а в първите дни на пълномащабното нахлуване в Русия.

Тогава три руски кораба-амфибия излизат от пристанищата в Крим и се насочват към украинския бряг в района на Николаев. Десантът на руските войски в този район им дава плацдарм за атака както срещу Николаев, така и към Одеса.

Именно за да поразят тези кораби са изстреляни първите три „Нептуна“.

" Първите изстрелвания бяха южно от Одеска област и бяха изстреляни в посока Николаев. Затова ракетите трябва да преминат над Одеса и, за да е безопасно за града, ги изстрелват не от височина 5-6 метра над водата, както трямбва да е, а някъде на 120 метра.Очевидно е, че руснаците са ги засекли и най-вероятно са ги унищожили.Като бонус – свалили са и собствения си самолет-ловец на „Нептуните“ в тази зона.

Това се случва на 26 февруари – точно в този ден Генералният щаб на ВСУ излиза със съобщението, че руски военен кораб е свалил свой самолет над Черно море.

Нито един от "Нептуните" не е уцелил целта си, но според събеседници на „Украинска правда“ руските десантни кораби, стреснати от самата възможност за подобни ракетни удари, са се обърнали и отишли „да подремнат“ към Крим.

Руската "изненада" може да бъде разбрана. В края на краищата "Нептуните" не би трябвало да се намират на въоръжение във въоръжените сили на Украйна в края на февруари.

След успешни държавни изпитания през 2020 г. "Нептун" е приет, но реално проектът беше спрян. Едва в края на същата година, по-специално след срещата на ръководителя на КБ "Луч" Олег Коростелев и Владимир Зеленски, са намерени пари за "Нептун" по лична молба на президента.

Първият пълноценен комплекс на новото шаси от "Tatra", на което да бъде качен комплексът, е сглобен през август 2021 г. преди парада за 30-годишнината от Деня на Независимостта.

На парада е показан пълният състав на комплекса: мобилен пункт за управление, универсална самоходна пускова установка, транспортни и зареждащи машини и влекачи.

Въпреки това минават дълги месеци между представянето по време на парада и постъпването на въоръжение в армията. През декември 2021 г. командващият Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна Олексий Нейжпапа обявява във военен телевизионен сюжет, че първият дивизион на „Нептуни“ трябва да постъпи в армията едва през пролетта на 2022 г.

"През пролетта той ще бъде напълно готов и ще бъде включен в състава на ВМС на Украйна. Част от техниката вече е закупена, през пролетта ще имаме напълно готов дивизионен комплект на комплекса "Нептун", казва командирът на ВМС .

Но дори през декември, ракети все още няма. Първите поръчани от държавата ракети за армията са напуснали Одеса едва на 20 февруари 2022 г. Буквално няколко дни преди руското нахлуване те напускат завода в Киев, който след това три пъти е подложен на обстрел от Русия.

„Нептуните“ са поставени на бойно дежурство и точно те спасяват Николаев от руските кораби.

Първото използване на "Нептун" остави двойни чувства у военните. Екипажите на комплексите са обучени от разработчиците на ракетите и след февруарските изстрелвания военните имат тревожни съмнения. Нещо не е наред.

„За операторите най-голямото разочарование е, когато ракетите им просто изчезнат някъде и не уцелят никъде. Затова след първите изстрелвания, някъде през март, операторът, който отговаря за комплекса, започна да се параноизира в добрия смисъл. Той нареди да се проверят всички ракети – възел по възел“, – казва един от събеседниците на УП във военните среди, който е запознат със ситуацията.

За проверка идва група специалисти от киевското конструкторско бюро "Луч", което е основният разработчик на ракетата, и експертите откриват много подозрителна схема.

„От Киев дойдоха специалисти и наистина се справиха. Те откриха, че една част от всички ракети е неизправна, поради което ракетите не са детонирали, както трябва. Оправиха всичко и веднага при следващото изстрелване и двете ракети – в „ябълката“ – разказва събеседникът.

Всичко това изглежда като планиран саботаж, въпреки, че в КБ „Луч“ не са склонни да приемат версия за умишлено увреждане.

"Непрекъснато ни викат да ремонтираме или проверяваме нещо. Това е спецификата на продукта. Ракетата е пълна с много чувствителна електроника, има много опасности за нея дори на етап просто транспортиране. Не мисля, че е имало всякакъв саботаж“, – уверява събеседникът на УП в компанията, разработваща ракетата .

В същото време два други независими източника, по-специално в ръководството на армията, предполагат, че ракетите може да са били умишлено повредени.

„Наистина имаше такъв момент. Оказа се, че всички ракети имат една и съща неизправност, като специално причинена. Това беше единственият път в цялата война, когато можех да кажа, че е като предателство. Но всичко беше поправено , а „Москва“ вече я няма“, признава събеседник от разузнаването.

На 13 април около 16:00 часа операторът на комплекса "Нептун", чиято фамилия е известна, но е засекретена, получава неочаквани данни от радарите..

Конвенционалният му радар показва, че има голяма цел на около 120 километра от брега. В този сектор на Черно море може да има само един обект с подобни размери - флагманът на Черноморския флот на Руската федерация, крайцерът "Москва".

Но как един обикновен, конвенционален радар би могъл да покаже цел зад хоризонта на такова разстояние? Както са убедени украинските ракетни инженери, самата природа е застанала на страната на защитниците.

Поради факта, че над морето има плътни облаци, сигналът от радара се отразява от тях към повърхността на водата, а от водата обратно към облаците.

„При руското нахлуване не разполагахме със задхоризонтални радари и Русия знаеше за това. Но тъй като облаците бяха много ниски и сигналът от този коридор между водата и облаците нямаше къде да отиде, радарът неочаквано достигна „Москва““, обяснява събеседникът на „Украинска правда“.

Руснаците са били толкова сигурни в собствената си недосегаемост за украинските сили, че, както предполагат събеседниците на изаднието, вероятно дори не са активирали системите за противовъздушна отбрана. Въпреки че дори и включени, те биха имали големи проблеми с Нептун.

"Нептун" е бавно движеща се ракета на течно гориво, която се промъква до кораба незабелязана до последния момент. Докато не стане прекалено късно. Конвенционалните противовъздушни системи почти не го виждат, защото той лети над водата“.

Собствена версия за физиологията на потапянето на руската гордост има западната преса. Според "The New Yorker" на 13 април Украйна е изпратила запитване до Европейския център на НАТО с искане да потвърди координатите на целта и е получила потвърждение оттам. А "Ню Йорк Таймс" е убеден, че американският разузнавателен самолет P-8 Poseidon е използван за изпълнение на заявката на Украйна, като предостави точните координати. Профилното издание "Navy Recognition" твърди същото.

Украинските военни среди обаче са скептични към прекомерното преувеличаване на ролята на съюзниците.

„Всички тези истории за това как ни помагат „великите чичовци“ са само от полза на Русия. Всъщност ние сами сме способни да решаваме проблеми с невероятна сложност. Е, наистина ли мислите, че е било трудно да се намери крайцерът? Москва"? Това е 120-метрова планина от желязо и електроника в малкото Черно море. В нея проникват всякакви сателити във всякакъв диапазон. Постоянно я виждахме и записвахме", - коментира и се възмущава човек от средите на военното командване.

„Имаме данни от няколко десетки сателита, но сега Притула ще купи повече (фонд „Притула“, б. р.). Проблемът не беше да се намери „Москва“, а да се достигне“ , добавя той.

На 13 април руският крайцер неочаквано навлиза в зоната на поражението на украинските ракети. Веднага след като това е регистрирано, около 16 часа, са изстреляни два Нептуна, които политат един след друг в посока "Москва".

Най-интересната фаза от операцията започна точно след като ракетите полетяха в морето. Според изчисленията на ракетните учени, полетът на "Нептун" до такова разстояние трябва, да отнеме малко повече от 6 минути. Но как да разберете дали ракетите са ударили?

Според събеседници на УП, запознати с хода на операцията, операторите на "Байрактар" са отказали да излетят, за да проверят попадението: нямало да видят нищо над облаците, а летенето под облаците е рамвно на 100% на сваляне.

"Затова никой не знаеше дали е възможно да се улучи. Но после дойдоха данни, че "Москва" е дала „Пълен напред!“. Това означаваше, че нещо се е случило. По траекторията беше ясно, че крайцерът иска да се скрие зад „Кулите на Бойко“ (платформи за газодобив, продадени от проруския украински минитър Юрий Бойко на Москва през 2015, б. р.). Това е голям метален обект, и когато ракетата лети, тя първо ще прехване кулата като цел, а корабът зад нея ще бъде в безопасност", - казва събеседникът на УП сред ракетчиците.

Успоредно с това четири кораба едновременно се втурват към "Москва" от различни посоки. Точно тогава, обаче, в морето започва неочаквана буря и всякакви спасителни операции стават много трудни.

Когато украинските военни разбират,, че влекач е тръгнал от Крим за „Москва“, за тях става ясно: ситуацията на крайцера е критична.

Една от водещите сегашни ръководители на силите за сигурност в Украйна написва през онази нощ на журналисти от „Украинска правда“: „Москва всьо“! – свърши се с „Москва“.

На следващия ден бурята по Черноморието утихна. Облачното небе става по-светло, ветровете спират. Единственото нещо, което нарушава, идилията след бурята, е тежък черен силует, който се вижда от разстояние десетки километри.

Изглеждаше, че някакъв случаен син кит внезапно е доплувал в Черно море и сега изплува, за да намери пътя си обратно.

Всъщност този "кит" не изплува, а постепенно отиде на дъното. Ударената от два „Нептуна“ „Москва“ е видяна от стотици руски моряци от други кораби, само се въртят наоколо безпомощно.

Изтеглянето на крайцера, килнат на ляв борд край Крим става невъзможно, защото са изгубени заради бурята първите критични часове.

„Изглежда самата природа е помогнала на Украйна да изпрати флагмана на окупационния флот там, където беше изпратен от защитниците на Змийския остров още на 24 февруари, първия ден от пълномащабното нахлуване“, коментира Роман Романюк от „Украинска правда“ на финала на своя разказ за „Москва“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

7

alfakentavur

14.12 2022 в 16:56

Плазмодият, жалък рашистки трол и мекере, пак се прави на подлога на Путлер. Всъщност, той е такава. Да си подлога на новия фюрер - това звучи гордо. В руския кенеф.

-1655

5

ob1

14.12 2022 в 14:25

Тебе и недовършения ти ферман имах предвид, деде...

-1655

3

ob1

14.12 2022 в 13:56

Каквото и да напишат руZките гниди, крайцерът няма да изплува, а позорът за флота им ще си остане.

2550

1

alfakentavur

14.12 2022 в 11:03

Даже и некадърните италианци навремето не са били толкова зле във военно отношение като рашистите.