Полша поиска Русия да й върне 7 картини, изнесени по време на Втората световна война

OFFNews 15 септември 2022 в 16:26 3213 5

музей

Снимка Архив

Музеят на изящните изкуства "Пушкин" в Москва.

Полското министерство на културата е подало молба до руските власти да бъдат върнати седем произведения на изкуството, изнесени в СССР по време на Втората световна война. Според ведомството сега те са част от сбирката на Музея за изящни изкуства "Пушкин" в Москва.

Става дума за картините "Поклонението на детето" от Лоренцо ди Креди, "Двама скърбящи светци" от Аретино Спинело, "Христос и грешникът" от Лука Джордано, "Портрет на художника" от Валантин дьо Булон, "Италиански пейзаж с щафета" от Андреа Локатели, "Мадоната с детето и Йоан Кръстител" и "Мадоната с детето на фона на пейзаж" от неизвестни автори.

"Случаите на кражба на културни ценности нямат давност - не само от етична и морална гледна точка, но и в областта на международното право. Полската държава никога няма да спре да издирва и да връща културни ценности, ограбени в резултат на Втората световна война", заяви полският министър на културата Пьотр Глински, цитиран от "Медуза".

Той обясни, че преди това Полша е изпратила на Русия 20 заявления през 2004 г., 2012 г. и 2014 г. с искане за връщане на няколко хиляди произведения на изкуството, но Москва дори не ги е разгледала. През последните 6 г. обаче страната си е върнала повече от 600 предмета от други държави, допълва Глински.

Руското министерство на културата отрече да е получавало официално искане от полската страна за последните седем картини. Но отбеляза, че въпросът с тези платна трябва да бъде решен по специален начин.

"Този вид имущество принадлежи към специална категория, тъй като е било преместено на територията на СССР в изпълнение на компенсаторна реституция за действията на нацистка Германия и нейните съюзници по време на Великата отечествена война", се цитира Министерството на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

19.09 2022 в 16:51

Всеки музей се е сдобил с експоната по някакъв начин.

Британските винаги закупуват от някой. Ако този някой се окаже разбойник генерал от колониалната война, имало е много случаи да са върнали експоната.

Много често нещата не са никак черно бели - някаква елинска държава (от 100те) е направила скулптури, Британците са ги купили от Отоманец преди много време, а сегашна териториална Гърция изведнъж плаче да и се върне.

Това че нещо е извадено от географска територия, не е ясно дава ли на държава появила се 1000 години по късно да иска статуя обратно.

А разликата с Руските картини от 2рата световна война да я виждате? Няма залащане, преди по малко от 50-години се случва грабежа, няма разглеждане на случая, само игнориране. ЗАЩОТО на руския апаратчик не му пука за имиджа на Русия - грабливи птици и дърти олигарси с пикла на коляно и яхта на кея

9347

4

Анализи

15.09 2022 в 20:41

Откраднатите от Русия никога не се връща. Закон още от царско време.

-240

3

редовно четящ

15.09 2022 в 20:19

Откъдето са минали все са грабили, ние си искаме тоновете злато, откраднати по време на окупацията.

-480

2

Октим

15.09 2022 в 17:05

А кой и кога от нашенските роби и дупедавци ще си поиска откраднатите архиви и изобщо цялата истинска българска история???

915

1

8LCHQ997B0oOvWE

15.09 2022 в 16:39

Ако върнат заграбеното,то Ермитажа и Третяковская галерия ще се опразнят от шедьоври.Същото важи до голяма степен и за Британския музей.