Полша обвини Беларус във въоръжено проникване през границата

Ангел Марковски 03 ноември 2021 в 16:07 2432 0

Снимка Getty Images

Бежанци заобградени от журналисти на границата на Беларус и Полша

Полша обвини Беларус в организиране на въоръжено проникване през границата и извика беларуския шарже д'афер, за да изрази протест срещу "умишлената ескалация на мигрантската криза на границата", предаде Ройтерс.

Варшава въведе извънредно положение по границата след увеличаване на притока на мигранти от държави като Афганистан и Ирак, които се опитват да влязат в Полша през Беларус.

Според полското външно министерство неидентифицирани униформени лица, въоръжени с пушки, са навлезли в полска територия от Беларус през нощта в понеделник, 1 ноември. "Заместник министърът Пьотр Вавжик връчи категоричен протест (. . .) против нарушаването на полската държавна граница и подчерта, че действията на беларуските власти през последните седмици все повече започват да приличат на умишлената ескалация", се казва в изявление на министерството. Той "изтъкна, че Полша смята подобни действия за неприемливи и няма да ги толерира /.../ и призова беларуската страна незабавно да даде обяснения за инцидента", добавя министерството.

Кабинетът на беларуския президент Александър Лукашенко все още не е коментирал случая. Няма коментар и от посолството на Беларус във Варшава.

Вчерашната среща е третата в рамките на един месец, на която беларуският шарже д'афер във Варшава Александър Чесновски беше извикан, за да отговаря на въпроси за ситуацията на границата, която стотици мигранти се опитват нелегално да прекосят всеки ден.

Според Европейската комисия и Варшава притокът на мигранти се организира от Беларус като вид хибридна война, която има за цел да приложи натиск върху ЕС заради санкциите, които той наложи на Минск. Беларус отрича това.

Преди полицията в Карлсруе (на по-малко от 30 км от френската граница) задържа двама пакистански граждани. Оказва се, че те са влезли в Германия от Беларус през Полша и са пристигнали в Беларус от Русия. По този начин се потвърждава съобщението на вестник Die Welt, който се позовава на германските тайни служби, че мигрантите идват в Беларус и от Русия.

Броят на мигрантите, пристигнали в Германия по "беларуския маршрут" от началото на годината, надхвърли 8 000 души. Но до сега това са били предимно граждани на Ирак, Сирия, Иран и Афганистан, а бежанци от Пакистан почти не са споменавани. Възможно е това да е нов канал за мигранти, чийто брой може да се увеличи предвид тясното сътрудничество между Лукашенко и Пакистан

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!