Politico: Тръмп направи огромна услуга на Европа. Изборите в САЩ ще решат разпада на НАТО

Европа отново беше приспана с фалшиво чувство за сигурност от топлата прегръдка на Байдън, пише изданието

OFFNews 13 февруари 2024 в 11:47 10218 16

Фестивал по улиците на Дюселдорф, Германия. 12 февруари, 2024 г.

Снимка Getty Images

Фестивал по улиците на Дюселдорф, Германия. 12 февруари, 2024 г.

Преди няколко дни бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че "би насърчил Русия да прави каквото си поиска" и че не би защитил Европа, ако бъде нападната от Кремъл. И така, с един замах, Тръмп освободи Европа от границите на американския балон на сигурността и ѝ направи огромна услуга, пише авторитетното издание Politico.

Тръмп твърди, че е казал това на въпрос от европейски лидер как би реагирал, ако страната им бъде нападната от Русия, а той пак стане президент на Съединените щати. "Няма да ви защитя, всъщност ще ги насърча да правят каквото си искат, по дяволите. Ще трябва да платите!", каза Тръмп. Думите му станаха нов повод за безпокойство в Европа

Няма значение, че Тръмп говореше за това какво би направил, ако други държави от НАТО не изпълнят целта на Алианса за разходи от 2% от икономическото производство. Като постави под съмнение ангажимента на Америка към НАТО по такъв директен и фундаментален начин, той на практика заби нож в сърцето на Алианса, отбелязва Politico.

На този етап почти няма значение дали той ще спечели преизбирането си: Европа играе сама себе си. Единственият реален въпрос, който изборите ще решат за сигурността на Европа, е моментът на разпадане на НАТО.

Авторитетното политическо издание пише, че със сигурност администрацията на настоящия американски президент Джо Байдън би оспорила това, твърдейки, че ако техният човек спечели отново изборите, НАТО ще бъде толкова сигурен, колкото и преди.

Politico акцентира върху факта, че голяма част от дебатите по коментарите на Тръмп досега се фокусираха върху консенсуса сред повечето дясномислещи хора, че това би било в разрез с американските интереси.

"Но за Европа на този етап това е почти без значение. Европа би била луда да остави сигурността си на всеки четири години на капризите на около 50 000 американски гласоподаватели от колебаещите се щати. Като се има предвид какво е заложено на карта - подчинението на Русия - Европа няма друг избор, освен да започне да подготвя план Б", пише Politico.

Засега обаче европейските лидери все още са на етап гняв и отричане.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира думите на Тръмп като каза, че всяко предположение, че съюзниците няма да се защитават взаимно, подкопава цялата ни сигурност, включително тази на САЩ, и излага американските и европейските войници на повишен риск.

Истината е, че единствено Европа е виновна за тази ситуация. Тръмп от години говори за изоставането на НАТО, но едва ли е измислил този жанр. Американските президенти още от Дуайт Д. Айзенхауер се оплакват, че европейските съюзници се изхранват от американската отбрана, отбелязва Politico. 

"Това, което европейците не обичат да чуват, е, че Тръмп има право: Те са се изхранвали. Нещо повече, винаги е било нереалистично да се очаква САЩ да поемат сметката за европейската сигурност до безкрай", пише в статията.

След като Тръмп загуби от Байдън през 2020 г. обаче, изглеждаше, че всичко се е върнало към нормалното. Байдън, трансатлантик през целия си мандат, се опита да поправи щетите, които Тръмп нанесе на НАТО, като позволи на европейците да се плъзнат обратно в зоната си на комфорт.

Въпреки че през последните години общите разходи за отбрана в Европа са се увеличили - както би трябвало да се случи на фона на войната в Украйна, те все още не са достатъчни. По данни на самата организация само 11 от 31-те членки на НАТО се очаква да изпълнят целта за разходите през 2023 г. Германия, основната мишена на гнева на Тръмп - все още не е достигнала границата от 2%. Вероятно е обаче да го направи тази година, дори само защото икономиката ѝ се свива.

"Истината е, че Европа отново беше приспана с фалшиво чувство за сигурност от топлата прегръдка на Байдън. Вместо да премине на военна основа, като принуди промишлеността да увеличи производството на въоръжение и да възстанови наборната военна служба в страни като Германия, където тя беше поетапно премахната, Европа се приюти под полата на Америка."

Ударът на Тръмп би трябвало да префокусира стратегическия компас на Европа, пише още Politico. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11730

17

Батко

16.02 2024 в 09:26

В тая криза военната индустрия ще измъкне европейците. За военни инвестиции трябва враг. Американците го осигуриха, а в наскоро публикувано изследване се посочи, че самите САЩ са заплаха за германци, французи и италианци. Обаче, за да има смисъл това, Германия трябва да излезе от договора за неразпространение на ЯО. Така де, защо Пакистан да има, Германия да няма ЯО?

345

16

Джендо Джедев

14.02 2024 в 12:08

Zmee,

Така е, да, ама и там вече се разчу, че се мре като за световно, а и Батюшката не плаща обещаното.

11472

15

Zmee

14.02 2024 в 10:17

В Русия извън големите градове е пълна мизерия и записването доброволец е много изгодно и примамливо, особено ако нямаш youtube да гледаш какво се случва на фронта.

345

14

Джендо Джедев

14.02 2024 в 10:12

Zmee,

То и в Рашка няма много мераклии за битки. Видяхме какво стана когато Батюшката обяви моГилизацията. А без заградителните отряди и пандизчиите, по фронта няма да остане никой.

11472

13

Zmee

14.02 2024 в 09:54

Европа има стандарт на живот, който трябва да се поддържа. Европа няма оръжия по складовете вече, няма и мощности за сериозно производство. Но най-вече няма хора, които да желаят да се бият - професионалните армии са много малки.
Всичко това в Русия е наобратно.

345

12

Джендо Джедев

13.02 2024 в 19:44

Kaliende,

О, ама разбира се, че повърхностно гледам, да. Не виждам "другата гледна точка", нали? ;)

А иначе те и германците стояха мирно от 1918 до 1939 и чак тогава си показаха рогата. Защо ли, откъде ли? И сигурно всички трябваше да им клекнат. А пък те вместо това взеха, че смачкаха Хитлер. Не ги е срам, ястреби ньедни! ;)

9030

11

Ivan Terziysky

13.02 2024 в 19:03

Калинке, в Европа аз виждам само един ястреб, Раzия. Само тя се държи като граблива птица. Е и сърбите се опитаха, но.. хи-хи-хи...:))

900

10

Kaliende

13.02 2024 в 16:34

Много повърхностно гледаш на нещата. Но такова е нивото, какво да се прави. Как пък стояха мирно от 1991 насам, а сега стана това нападение? Защо ли, откъде ли? И аз нямам симпатии към никой, нито към едните, нито към другите, просто ястребите ще затрият света.

1000

9

Sanata

13.02 2024 в 16:10

Глупости, “заби нож в сърцето на Алианса”. Алиансът ще го има, дори и без участието на САЩ, дори и ако става дума за Европейски алианс. Как България, Литва, Естония, Белгия, пък дори и по-големи държави като Полша и Германия ще се защитят от ненормалния дядка в Кремъл? Никой вече не вярва на уверенията му че не, няма повече да прави така. Америка ако се свие в своите граници, Тайван пада, Северна Корея и Иран ще се разпищолят съвсем. Израел и така е заобиколена от врагове(а израелците май имат ядрено оръжие). Какво пречи на Турция да си хареса 2-3 региона от България защото там преобладават турскоговорящи. Какво пречи на Орбан да си поска старите унгарски територии до Карпатите? И на много други луди диктатори да започнат война? В момента единствено НАТО. Така че с “ребята, давайте жить дружно” няма да се получи. Така вълкът говори на овцете.

345

8

Джендо Джедев

13.02 2024 в 15:37

Kaliende,

Докато твоите алкаши не се очовечат. Други тъпи въпросчета да имаш?
 
X

Да помогнем на украинските деца!