Почина първият президент на Башкирия Муртаза Рахимов - един от малцината, влезли в конфликт с Москва

OFFNews 12 януари 2023 в 10:40 2295 0

Рахимов

Снимка Лента.ру

Муртаза Рахимов и младият Владимир Путин.

Първият президент на Башкирия Муртаза Рахимов почина на 88-годишна възраст в Уфа, съобщи сегашният ръководител на републиката Радий Хабиров, който е бил в нелеки отношения с Рахимов.

Рахимов е един от ветераните в руската политика, които някога са влизали в конфликт с Москва. 

"Муртаза Губайдулович го няма. Прекланяме се пред един велик син на башкирския народ, посветил живота си в служба на своята република и на Русия. Сбогом, скъпи Муртаза Губайдулович", написа Хабиров в канала си в Телеграм.

През декември ръководителят на Башкирия заяви, че първият президент на републиката е "леко болен", напомня Би Би Си. 

Рахимов беше политик тежка категория, който заедно с първия президент на Татарстан Минтимер Шаймиев активно се бореше за суверенитета на националните републики, воден от известната формула на Борис Елцин: "Вземете толкова суверенитет, колкото можете да преглътнете". Елцин го изрича два пъти през 1990 г. - в Казан и в Уфа.

Няколко години по-късно, малко след приемането на руската конституция, Башкирия приема републиканска. Тя определя субекта на федерацията като суверенна република. От специалното положение на Башкирия произтича и специалният статут на Муртаза Рахимов.

Рахимов или Бабай, както е известен в републиката, управлява Башкирия в продължение на 16 г. На всички избори, на които се е кандидатирал, печели висок процент гласове - около 70%. През 2003 г., в навечерието на президентските избори в Башкирия, в печатницата на администрацията на президента на Башкирия са открити фалшиви бюлетини. Скандалът е толкова голям, че стига до федералния център.

Кандидатите на опозицията твърдят, че човекът, който е наредил разпространението на фалшивите бюлетини, е тогавашният ръководител на президентската администрация на Башкирия Радий Хабиров.

За 5 г. Хабиров се превръща от верен и близък сътрудник на Рахимов в негов противник. Според една от версиите конфликтът между двамата мъже е провокиран от сина на Муртаза Рахимов - Урал, който в периода 2006-2009 г. е бил генерален директор на "Башнефт". Друго мнение е, че Хабиров е имал прекомерни амбиции да стане наследник на първия президент на Башкирия.

Резултатът от този конфликт е "полетът" на Хабиров от Уфа до Москва. В крайна сметка той е повишен в Дирекцията за вътрешна политика в администрацията на руския президент, за да контролира парламента.

Оставката на Бабай идва 2 г. след този конфликт. Рахимов напуска президентския пост не без борба. Но за разлика от Шаймиев федералният център дори не му позволява да си избере наследник: начело на Башкирия застава Рустем Хамитов. Осем години по-късно той е заменен от Радий Хабиров.

Оставката на Рахимов на практика слага край на борбата на Башкирия за нейния суверенитет. Под ръководството на Хабиров, който е начело на републиката от 2019 г., башкирските власти са по-силно интегрирани във федералния вертикал, отколкото когато и да било преди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови