Откъде идват парите на терористите

OFFNews 16 януари 2015 в 18:21 8502 7

Как се финансират терористичните организации? На този въпрос дава отговор Би Би Си в свой анализ.

Преди година "Ислямска държава" беше малко позната на международната сцена и се приемаше просто като една от многото групировки. За нея знаеха само членовете й и работещите в сферата на сигурността.

Дори когато стана по-известна, на нея се гледаше просто като на още една от многото групировки, възползвали се от хаоса в Сирия.

През януари 2014 г. американският президент Барак Обама омаловажи заплахата, но само за няколко месеца "Ислямска държава" се разви и завзе огромни и ценни територии от цяла северна Сирия и Ирак. Значимостта й нарасна дотолкова, че бившият министър на отбраната на САЩ Чък Хейгъл описа "Ислямска държава" като "сложна и добре финансирана" група.

"Те са нещо повече от терористична групировка... те са изключително добре финансирани", подчерта Хейгъл. 

Един от въпросите, които занимават международната общност, обаче е за това как се финансира "Ислямска държава".

Приходите на "Ислямска държава" идват най-вече от продажбата на петрол, от данъци, изнудване и грабежи. 

Затова и водената от САЩ коалиция е насочила значителна част от своите въздушни сили срещу петролни рафинерии и контрабандни канали, за които се смята, че са в основата на финансовото оцеляване на групата.  

По време на Студената война много страни спонсорираха различни групировки.

Краят на Студената война и използването на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН срещу страни като Либия и Судан доведе до намаляване на държавното спонсориране на терористи. 

И докато Хизбула продължава да работи с държавна подкрепа, то терористичните организации вече не могат да разчитат на държавно спонсорство и им се налага сами да си набавят необходимите средства. 

Именно финансовото управление е в основата на успеха на всяка терористична или бунтовническа организация. 

Осигуряването и поддържането на надеждно финансиране е ключът към преминаване от радикална група, която признава терористичната организация към съществуването на по-организиран и планиран модел. 

Успехът на една групировка се определя колкото от умението за финансов мениджмънт, толкова и от военната подготовка и способността да набират бойци.

Като цяло, терористичните групи могат да разчитат на финансиране от два основни източника:

Вътрешно финансиране - средства от данъчното облагане на предприятията, транспортните маршрути и т.н., както и от отвличания, откуп и печалба от търговия. 

Външно финансиране - осигурява се от симпатизанти на каузата, които често са доста заможни и са от държавите на Персийския залив, наричани "златната верига".

Понякога и самите групи си прехвърлят дарения. Така например, нигерийската група Боко Харам съобщи, че през 2012 г. е получила 250 000 долара от "Ал Кайда" в Магреб. 

За да са финансово независими, терористичните групи трябва да преминат от външно към вътрешно финансиране, на което международната общност по-трудно може да въздейства. 

Сомалийската ислямистка групировка "Ал Шабаб" е добър пример в това отношение. Освен известно ограничено финансиране от външни източници, което получава, групировката е разработила и доходен бизнес за износ на въглища, който според ООН й носи до 80 млн. долара за година. 

Освен от този бизнес, групировката се финансира и от данъци, както и повишаването на държавни данъци и някои услуги, в замяна на което "Ал Шабаб" предлага сигурност. 

От "Ислямска държава" пък обещат услуги и хранителни продукти на мюсюлманите в териториите, които контролират. 

Контролът на територии също позволява развиването на доходоносен бизнес, като например отглеждането на опиумен мак в Афганистан. Въпреки 13-годишните усилия на НАТО, отглеждането на му продължава и според данните от Афганистан се доставя 90% от опиума в света и печели до 150 млн. на година. 

Не всички групировки обаче контролират територия, от която могат да печелят средства от данъчно облагане или пък изнудване. В слабо обитавани региони в Сахара и Сахел, "Ал Кайда" набавя необходимите й средства по два начина - отвличане на чуждестранни туристи и работници за откуп, от което групировката е спечелила около 100 млн. долара за 5 години, и контрол над контрабандните канали за наркотици, които пътуват от Латинска Америка за Европа. 

Отвличането с цел откуп е все по-практикувано от терористичните групи. 

За периода от 2011 г. до 2013 г. "Ал Кайда" на Арабския полуостров, базирана в Йемен, е спечелила по този начин около 20 млн. долара.

По данни на ООН пък между 2004 и 2012 г. терористичните групи са спечелили около 120 милиона долара от отвличания.

Смята се, че само през миналата година приходите на "Ислямска държава" са се увеличили с 45 млн. долара. 

Във финансирането се крие обаче както силата, така и слабото място на терористичните групировки. 

След атаките от 9 септември международната общност се опитва да унищожи терористичните групи като се цели във финансирането им. 

И все пак това не е лесна задача, след като терористичните групи в Сирия и Ирак се развиват в посока от външна зависимост към вътрешна самодостатъчност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови