Одеса. Опит за празници под ракетен обстрел

Горица Радева, наш кореспондент в Одеса 05 януари 2024 в 19:55 2769 0

Одеса
Празнична украса в Одеса.

Зимата е време за празници, за семейни събирания, уют и топлина. Сега в Одеса хората също празнуват. Но как се празнува, когато на Нова година тук имаше мощни ракетни обстрели?

Руснаците пратиха към "изконно руския" град 28 дрона „Шахед“, имаше разрушения, пожари, пострадали и за съжаление, едно загинало 15-годишно момче.

Тук празниците освен под обстрели, минават и с мисли за тези, които са загинали, за тези, които воюват в момента, за ранените и, разбира се, за тези, които се намират в плен. На 3-ти януари бе най-големият обмен на военнопленници от началото на войната. Но нито един "азовец" не се завърна в Украйна.

Улица „Дерибасовска“ е одеският аналог на софийската „Витошка“. Снимките ми са от там. На 31-и декември се разходих по нея и разговарях със случайни минувачи. Питах ги „Какво е тяхното настроение за Нова година?“, „Какво пожелават на себе си и на Украйна за 2024-та?“, „Какво пожелават на тези, които днес няма да празнуват като нас, защото са на фронта?“.

А отговорите са съвсем различни.

„Настроението ми е добро. На себе си и на Украйна пожелавам победа през 2024-та година. На тези, които са на фронта желая успех, здраве и да се върнат у дома", казва военен.

Младо момиче на име Маша също очаква Новата година да донесе дългоочакваната от украинците победа.

„Настроението ми е прекрасно, независимо от това, което се случва в страната ни. Пожелавам си да победим. Победата е най-важна от всичко. На воюващите пожелавам много здраве, здрави нерви, и да пратят след известния кораб всички тези руски орки“, казва тя.

Максим, мъж на средна възраст, си пожелава войната по-бързо да свърши.

"Това е най-важното. А на нашите защитници пожелавам да доживеят до победата – живи и здрави", казва той.

Не всички обаче са празнично настроени. Има и много хора, на които въобще им е до празнични тостове, подаръци и хубави пожелания.

„Въобще не усещам Новогодишното настроение, изобщо! Изобщо, изобщо, изобщо! Аз сега съм на работа. До 22:00 ще работя, въобще не се усеща Нова година. У нас върви война… За 2024-та ли? Пожелавам си да има чисто небе, да сме живи и здрави. На тези, които са на фронта - да оживеят", казва той.

За разлика от него младо момиче на име Ксюша е позитивно настроена:

„Аз имам много позитивно настроение за Новата година. Пожелавам си да свърши войната. А на нашите защитници пожелавам успех и да се върнат у дома.“

Украйна тази година за първи път официално празнува Коледа на 25-ти декември. Миналата година празниците бяха два – на 25-ти декември по Григорианския календар и на 7-ми януари по Юлианския. Все още обаче някои одесчани предпочитат да отбелязват Рождество по стар стил.

„Празнуваме на 7-ми януари. Защото така е останало от вековете. На 7-ми са празнували нашите родители, дядовци, така празнуваме и ние“, казва Валерий, когото срещам пред Делфинариума в морския град.

47-годишната Олга обаче вече е възприела промяната.

„На 25-и декември празнувахме. Така решихме тази година. Ако родителите ни празнуват на 7-ми, може би ще отидем при тях на гости. Ще се получи така, че ще празнуваме два пъти“, смее се жената.

Почти същото казва и одесчанката Яна.

„Вече празнуваме по новому, на 25-и. Но ще празнуваме и на 7-и, по старому, няма да нарушаваме традициите. Тогава ще отбележим Богоявление и старата Коледа“, казва тя.

Олеся и Марина отговарят в един глас:

„На 25-и празнувахме Коледа“.

Защо?

"Защото, ако погледнем в историята, това е дата, на която нашите предци са празнували, преди да се наложи датата 7-и януари", казват те.

Най-лаконичен е военен в отпуск.

„Тази година нищо не празнувам. След като свърши войната, след като победим, ще преценя кога да празнувам“, казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки