Новият финландски президент обеща пълна подкрепа за Украйна

OFFNews 12 февруари 2024 в 11:59 1004 1

Александър Стуб

Снимка GettyImages

Президентът на Финландия Александър Стуб

Александър Скуб, новият президент на Финландия, обеща на избирателите си, че ще бъде "западен президент в много отношения" и ще клони към Съединените щати, Великобритания и северните съседи, когато става въпрос за определяне тона на външната политика". Той увери, че не би поставил "никакви ограничения" за подкрепата на Финландия за Украйна.

Стуб спечели президентските избори във Финландия в неделя. При повече от 99% преброени гласове той има 51.6% срещу 48.4% за опонента му Пека Хаависто, бивш външен министър. Стуб ще поеме управлението на 1 март от предшественика си Саули Ниинисто, един от най-опитните държавници и дипломати в Европа.

Победителят ще бъде 13-ят държавен глава и първият президент на Финландия като член на НАТО. Миналия месец в интервю за Ройтерс Стуб каза, че вече отношенията с Русия няма да имат тежестта, която им се придаваше десетилетия наред, когато страната бе необвързана.

"Политически няма да има отношения с президента на Русия или с руското политическо ръководство, докато не прекратят войната срещу Украйна", заяви той. 

На новата си позиция бившият инвестиционен банкер ще отговаря за външната политика, политиката за сигурност на страната и ще представлява Финландия на срещите на НАТО.

"Много е важно ние в Европа да се погрижим за собствената си отбрана", каза 55-годишният новоизбран президент пред Ройтерс малко преди гласуването вчера. Той посочи още, че е съгласен с предшественика си Саули Ниинисто, "който каза, че имаме нужда от по-европейско НАТО".

Скандинавската държава се присъедини към западния военен алианс през април миналата година.

По време на предизборната си кампания Стуб заяви, че Финландия трябва да бъде активен член на НАТО и да се стреми войници на НАТО да бъдат разположени на територията ѝ. Той също така смята, че би позволил ядрените оръжия да бъдат транспортирани през страната - макар и да не се съхраняват там.

"Понякога ядреното оръжие е гаранция за мир", каза той по време на дебат.

Кой е новият президент на Финландия?

55-годишният Александър Стуб има дълга кариера в правителството на Финландия, но след 2017 г. беше решил да се занимава с международна политика.

През 2018 г. той беше кандидат за председател на Европейската комисия, но изгуби битката за тази пост от германският евродепутат Манфред Вебер, който в крайна сметка не успя да оглави ЕК, а след дълги преговори през 2019 г. позицията беше поверена на Урсула фон дер Лайен.

Стуб влиза в политиката през 2004 г., когато е избран за член на Европейския парламент от Финландия. През 2008 г. обаче спешно е привикан да се върне в страната, за да поеме управлението на Министерството на външните работи, след като сексскандал води до оставката на Илкка Канерва.

Твърд привърженик на развитието на ЕС, Стуб продължава кариерата си като министър по европейските въпроси и търговията след 2011 г., а през 2014 г. става лидер на партията "Национална коалиция" и премиер на Финландия.

Стуб разказва, че напрежението по време на мандата му като премиер е било почти "нетърпимо" заради постоянните спорове с министъра на финансите, който е социалдемократ. Той губи изборите през 2015 г., но остава в новия кабинет на позицията финансов министър.

Година след назначението му Стуб е принуден да подаде оставка от правителството и от партийното лидерство след вътрешни противоречия. През 2017 г. напуска и парламента на Финландия, за да стане вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка.

През 2020 г. е избран за директор в Школата за транснационално управление към Европейския университетски институт в Италия. Стуб става и председател на Инициативата за управление на кризи на покойния президент на Финландия Марти Ахтисаари.

Александър Стуб е баща на две деца, съпругата му Сюзан е англичанка и е юрист по професия.

Той разказва, че е приел номинацията за президент въпреки решението си да не се занимава повече с вътрешна политика, защото "когато родината те повика, трябва да се отзовеш".

"Мога да кажа, с ръка на сърцето, че преди началото на войната в Украйна мисълта за кандидатурата ми като президент не беше на дневен ред. При тази световна политическа ситуация отговорът ми е ясен", казва още той.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

12.02 2024 в 13:02

Ето така се случват истинските неща. Може десетилетия да си имал "специални" отношения с Русия, но като видиш накъде връви Русия и какви ги върши, заявяваш, че приятелството е дотук. А когато Русия стане нормална държава, дружбата може да си продължи. При нас това не може да стане. Каквото и да прави Русия, родните русофили ще носят от 9 кладенеца вода, за да доказват, че Русия пак е права. Ето това ни е ненормалното.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки