Нови разкрития по разследването за импийчмънт на Тръмп в първия ден от изслушванията

OFFNews Последна промяна на 14 ноември 2019 в 16:02 2523 1

Ново разкритие по разследването за отстраняване на американския президент бе направено в първия ден на публичните изслушвания в Камарата на представителите. Процедурата трябва да установи дали Доналд Тръмп е злоупотребил с властта си чрез опит да принуди Украйна да разследва политическия му опонент за президентските избори през 2020 г. - бившият вицепрезидент Джо Байдън, чийто син Хънтър е бил член на управителния съвет на украинската национална газова компания Burisma Holdings. По време на искането - станало известно благодарение на агент на ЦРУ, разкрил разговор между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски от 25 юли, САЩ задържаха отпускането на военна помощ за Украйна.

Пред Комисията по разузнаване в Камарата на представителите временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в Украйна Уилям Тейлър заяви, че президентът Тръмп директно е поискал украинско разследване срещу двамата Байдън.

Ключовите свидетели Тейлър и Джордж Кент от Държавния департамент в сряда продължиха повече от пет часа. Хронологията на най-важните изказвания обобщава в анализ коментаторът на CNN Кристофър Майкъл Сжилиза.

Началото

С встъплението си ръководителят на Комисията по разузнаване Адам Шиф отправи ясното послание, че изслушванията не се отнасят само за Тръмп, а и за това как функционира и как би трябвало да функционира президентската институция в американската демокрация, за разделението и баланса между законодателната и изпълнителната власт, заложени в конституцията.

"Нашите отговори на тези въпроси ще засегнат не само бъдещето на това президентство, но на президентството изобщо", каза Шиф. Според него противопоставянето на Тръмп срещу искането високопоставени представители на администрацията да свидетелстват пред Конгреса е увеличава опасността от  корупционни действия и злоупотреба с власт.

"Това ли трябва да очаква Америка от нейния президент? Ако това не е поведение, което заслужава импийчмънт, кое заслужава - попита той. - Не изисква ли самата клетва за встъпване в длъжност законите ни да бъдат спазвани точно, нашият президент да защитава конституция, която балансира между властите?"

След него най-високопоставеният представител на Републиканската партия в комисията Девин Нунеш нарече изслушванията "жалък край" на опитите на демократите да оспорят резултатите от президентските избори през 2016 г., когато Тръмп идва на власт. Той смята, че подалият сигнала срещу Тръмп е "известен с предразсъдъците си към президента Тръмп" и иронизира "фалшивия импийчмънт".

Гвоздеят

Ключово в изслушванията бе това на изпълняващия длъжността американски посланик в Украйна Бил Тейлър. Той разказа, че президентът Тръмп директно е поискал украинско разследване срещу Джо Байдън.

Тейлър разказва за създаването на "незаконен" канал за комуникация с Украйна, ръководен от личния адвокат на американския президент Руди Джулиани, който често провеждал противоположна политика на водената от дълги години от САЩ в региона. Дипломатът споделя за "мъчителното" за него общуване със съветника по национална сигурност Джон Болтън, с американския посланик в ЕС Гордън Съндланд и с високопоставени украински представители, в рамките на което му било изяснено, че военната помощ от САЩ се отказва на Украйна, докато страната не обяви започването на разследване на Burisma Holdings - украинската национална газова компания, в чийто управителен съвет е синът на Байдън - Хънтър Байдън.

Тейлър разказва и епизод от сагата, който научил след свидетелските му показания при закрити врата на 22 септември. Посланик Съндланд се срещнал с висш сътрудник на Зеленски на 26 юли - ден след телефонния разговор между двамата президенти, след което Съндланд информирал Тръмп за естеството на срещата, а помощник на Тейлър чул как Тръмп да настоява да започне разследване. След обаждането помощникът на Тейлър пита Съндланд какво мисли Тръмп за Украйна. Съндланд отговаря, че Тръмп се интересува от разследването срещу Байдън повече от всичко друго.

Геополитическото влияние на подхода на Тръмп към Украйна

Изслушванията в сряда бяха съсредоточени в стореното от Тръмп и сътрудниците му на Украйна, на Джо и Хънтър Байдън, но и Тейлър, и Джордж Кент от Държавния департамент насочваха акцента другаде. И двамата повтаряха колко големи са притесненията им за влиянието, което е оказало задържането на американската военна помощ (близо 400 млн. долара) за Украйна.

Тейлър отбеляза, че е пътувал до Донбас в Източна Украйна и е видял ефекта от забавянето за страната, която продължава борбата си с руската инвазия. Подобно на него, Кент подчерта колко критично важна е американската помощ за Украйна в продължаващите ѝ усилия да ограничи увеличаването на влиянието в региона на Русия, която анексира Крим през 2014 г.

Според двамата дипломати натискът, оказан на Украйна от Белия дом ще има реално отражение не само върху Украйна, но и върху интересите на САЩ в региона, специално по отношение на Русия.

Казано накратко, не става въпрос само за това Тръмп да получи това, което е искал за двамата Байдън от Украйна, а че всичко това е имало реално отношение върху американската геополитика - пише анализаторът за CNN.

Нищо от това не беше нормално - казва Тейлър.

Една от основните опорни точки на републиканците в изслушванията е, че в разговора си със Зеленски на 25 юли Тръмп не е направил нищо извън нормалните процедури за преговори между американски президент и чуждестранен лидер. "Правим го през цялото време във външната политика. Преодолейте го" - каза миналия месец ръководителят на кабинета на Тръмп Мик Мълвейни и с това предизвика бурна реакция.

В сряда Тейлър ясно изрази несъгласието си с тази теза на републиканците. "Едно е да се опиташ да повлияеш по време на среща в Белия дом. Съвсем друго, мисля, е да се опиташ да се въздействаш, като поставяш под въпрос сигурността на страната. Много по-притеснително е" - казва той.

Започвайки с въпросите си към Кент и Тейлър в ранния следобед, Нунеш разказа надълго и нашироко развенчаната вече конспиративна теория, че украинците са били въвлечени в подпомагане на съперничката на Тръмп в изборите през 2016 г. - кандидатката на демократите Хилъри Клинтън. Няма нито едно доказателство, че Украйна е играла роля в президентските избори в САЩ през 2016 г., каза по този въпрос Кент под клетва.

Фиона Хил, която напусна позицията си на специален съветник по въпросите на Русия в Националния съвет по сигурността по времето на Тръмп, потвърди думите му пред разследващите по време на изслушването ѝ при закрити врата.

Миналия септември бившият съветник по вътрешна сигурност в Белия дом Том Босерт също обобщи заключението си по въпроса по този начин: "Това е напълно развенчано. ... Много съм разочарован от това, което (Джулиани) и правният екип правят, като повтарят пред президента тази развенчана теория. Тя остава в съзнанието му, когато я чува отново, отново и отново и, за да внеса яснота тук, нека отново повторя, че тя няма валидност".

Основната опорна точка на републиканците

Видни представители на републиканците положиха големи усилия за обрисуват изслушванията за импийчмънт като едно "голямо нищо", отбелязва анализаторът за CNN.

"Това измамно изслушване е не само скучно, то е колосална загуба на време и пари на данъкоплатците", написа в Туитър прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам. "Ужасно скучно е", написа синът на президента Ерик Тръмп. Републиканският конгресменът от Северна Калифорния Марк Медоус, сътрудник в Белия дом, коментира пред CNN: "Не знам за Вас, но за мен е трудно да остана буден и да слушам всичко това".

Републиканците казват: "Украйна никога не направи това, което Тръмп е поискал, така че..."

Друг основен аргумент срещу свидетелските показания на Тейлър и Кент и техните опасения във връзка с искането на Тръмп към Зеленски, че в крайна сметка военната помощ е отпусната през септември, въпреки че Украйна така и не обявява планове за разследване на Байдън. Заключението на републиканците, сред които конгресмените Джон Ратклиф (Тексас) и Елис Стефаник (Ню Йорк) е, че всъщност нищо не се е случило.

Но контекстът има значение - пише Кристофър Майкъл Сжилиза. Точно по времето, когато цялата помощ е отпусната (11 септември), и от двете партии в Конгреса започнаха да отправят запитвания защо тя е задържана. По това време вече се говореше за сигнала за разговора между Тръмп и Зеленски, подаден от агент на ЦРУ, към президента вече бяха отправени обвинения в престъпление.

Това показва, че последният аргумент на републиканците не е толкова непоклатим, колкото изглежда, коментира анализаторът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X