Нидерландия въвежда ''двойно тестване'' за пристигащите от България

OFFNews Последна промяна на 21 януари 2021 в 19:03 1187 0

Нидерландия въвежда "двойно тестване" на пристигащите в страната с въздушен или морски транспорт от държави с "оранжев" и "червен" код, сред които и България, съобщиха от външното ни министерство.

От 00:01 ч. на 23 януари пристигащите трябва да представят негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19, направен до 4 часа преди качването на борда на самолета или ферибота до Нидерландия. Остава и изискването за представяне от всички пътници на негативен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане в Нидерландия с въздушен, морски, железопътен или автобусен транспорт.

Ограничителната мярка не важи за пристигане в страната с автомобил, както и за гражданите на възраст под 13 г.

Външното ни министерство съветва преминаващите транзит през Германия и Белгия българи да проверят какви изисквания има в двете държави, преди да тръгнат към Нидерландия с автомобил.

Изискванията за бързия антигенен тест са следните:

- Документът за негативния резултат да бъде представен на английски, немски, френски, италиански, португалски, испански или нидерландски език.

- Видът на теста трябва да бъде бърз тест (антигенен; LAMP или PCR-тест).

- Резултатът трябва да е негативен (или не се открива) за SARS-CoV-2.

- Името и фамилията на пътника трябва да са изписани, както в паспорта.

- Срок на изготвяне: не повече от 4 часа преди качването на борда на самолета или на ферибота за Нидерландия.

- Следва да бъдат видими логото, печата и детайлите на лекаря или медицинския институт, направил теста.

Новата мярка за "двойно тестване" не е в сила за пътници, пристигащи в Нидерландия с въздушен или морски транспорт, от безопасни по отношение разпространението на COVID-19 зони. Списъкът им може да бъде намерен на следния линк (на нидерландски език): https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/inreizen-doorreizen-nederland-en-het-eu-inreisverbod/veilige-landen

Също така от 00:01 ч. на 23 януари 2021 г. спира изпълнението на граждански полети до Нидерландия от: Аржентина, Боливия, Бразилия, Кабо Верде, Чили, Колумбия, Доминиканската република, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Панама, Парагвай, Перу, Република Южна Африка, Суринам, Уругвай, Венецуела и Великобритания. Забранява се също акостирането на фериботи от Великобритания на нидерландски пристанища.

Считано от 00:01 ч. на 23 януари пътуващите с цел бизнес, студентите, висококвалифицираните мигранти, професионалистите от културния и творческия сектор, както и хората в партньорски лични отношения от разстояние, желаещи да пътуват към Нидерландия за краткосрочен престой, няма вече да бъдат изключени от въведената забрана за пътуване от страни извън ЕС.

В страната влизат сила и вътрешни ограничителни мерки, включително на домашните посещения. Те се ограничават, като вместо допустимите досега двама души, гражданите ще може да посрещат веднъж на ден най-много един посетител на възраст над 13 г.

Предстои парламентът в Нидерландия да гласува по-късно въвеждането на вечерен час. При одобрение се очаква мярката да влезе в сила от 23 или 24 януари. Нидерландските власти обсъждат и въвеждане на задължителна карантина, както и регистриране на пристигащите пътници и на контактните лица.

Пълен списък на допълнителните мерки, които ще се прилагат поне до 9 февруари, може да бъде намерен на следните линкове: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19 (на нидерландски език) и www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19 (на английски език).

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Хага на +31 70 358 46 88 и на дежурен телефон в извънработно време: + 31686213612.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови