Недоверие посрещна твърденията за водородната бомба на Пхенян

OFFNews 06 януари 2016 в 19:00 3926 5

Аплодират

Снимка Би Би Си / Стопкадър

В Пхенян, хора събрани днес пред голям екран на улицата, посрещат с радостни аплодисменти съобщението на усмихнатата дикторка, за „успешното изпитание“.

Скептицизъм и осъждане отговориха на твърдението на Северна Корея, че успешно е извършила подземно изпитание на водородна бомба. Така обобщава реакциите по света Би Би Си.

Ако съобщението на Пхенян се потвърди, Северна Корея е извършила своя четвърти ядрен тест, който при това отбелязва значително развитие на нейните възможности.

Но ядрени експерти се питат дали мощността на взрива е достатъчно голяма, за да произлиза от термоядрено устройство.


Твърде слаб взрив

Предизвиканият днес земен трус е бил от 5,1 степен, колкото и при корейското изпитание на атомна бомба през февруари 2013 г. В предишните два опита този показател е бил съответно 4,3 (октомври 2006) и 4,7 (май 2009).

Южна Корея нарече изпитанието „тежка провокация“, но добави, че е трудно да се вярва, че той е от водородна бомба.

Водородните бомби са по-мощни и технологично сложни от атомните, припомня Би Би Си. Процесът в тях е ядрен синтез, сливане на атоми, при които се отделят огромни количества енергия. При атомните – като пуснатите над Хирошима и Нагасаки през август 1945 г., се разцепват атомни ядра.

Често се обяснява популярно, че във водородната бомба има атомна, която служи за детонатор.

Брюс Бенет, анализатор в Ренд корпорейшън, е сред онези които поставят под съмнение съобщението на Пхенян. Според него, ако то отговаря на истината, „взривът би бил 10 пъти по-мощен“.

Той добавя: „Или Ким Чен Ун лъже, че са извършили водороден тест, докато просто са използвали малко по ефективно атомно оръжие. Или термоядрената част в изпитанието не е сработила добре, или пък атомната не е сработила добре.“

Данните „не подкрепят внушенията, че бомбата е била водородна“, е казал по телевизията в Китай и военният специалист Ду Уенлон.

Южнокорейският политик Ли Чол У е цитирал оценка на разузнавателните служби в страната му, че взривът е твърде слаб, за да е термоядрен.

Но бившият британски посланик в Пхенян Джон Евърард все пак предупреждава: „Експлозия с този размер е напълно достатъчна, за да заличи един град и аз, разбира се, мисля, че тя е дълбоко обезпокояваща".


Тревога и осъждане по света

Южнокорейската президентка Пак Кън Хе казва, че са необходими още анализи, за да се определи какво е било изпитанието. Но тя отсега го нарича „силно предизвикателство против международния мир и стабилност“.

Китай, който е основен съюзник на Северна Корея „твърдо се противопоставя“ на нейните изпитания. Япония вижда в теста „много голяма заплаха“ за своята национална сигурност.

САЩ предупредиха, че ще отговорят подобаващо „на всяка и на всички севернокорейски провокации“. Според Русия стъпката на Пхенян води към тежко погазване на международното право.

Европейският съюз прикани Северна Корея „да прекрати това незаконно и опасно поведение“, а според НАТО тя трябва да изостави ядрените оръжия.

Дълбоко съжаление по повод изпитанието изрази Международната агенция по атомна енергия, според която то е явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. А самият Съвет вероятно вече е започнал извънредната си среща, насрочена заради взрива.

Реториката на медиите в Северна Корея е била впечатляваща, там тестът е наречен "събитие, разтърсващо света". А „народът на КНДР прави огромни крачки, чудеса и подвизи всеки ден“.

Не са пропуснати и САЩ, представени като най-големия агресор в света и „банда жестоки разбойници“, които биха стоварили на КНДР дори ядрено бедствие.

Но въпреки реториката външните експерти са скептични за това колко огромна крачка е направена.

Несъмненото е само, че Пхенян е решен да върви по ядрения път, независимо от широкото осъждане, което последва предишния му ядрен експеримент.

Може да са необходими дни или седмици независими проверки преди да бъдат приети или отхвърлени твърденията на Пхенян. Но има съобщения, че Китай и Япония вече се опитват да засекат радиация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews