Летни бури насред рекордните жеги, пожари бушуват в Европа

OFFNews 19 юли 2023 в 10:09 1823 0

Летни бури

Снимка Нова тв

Летни бури се задават и у нас

Големи части от Южна Европа продължават да се топят в рекордни горещини, на континента бушуват горски пожари, а на фона на жегата и пламъците летни гръмотевични бури изкореняват дървета и вдигат покриви насред пороите. 

В Сицилия температурите достигнаха 46,3 градуса, а пожарните екипи се бориха с огъня в Гърция и швейцарските Алпи. 

Учени – цитирани от Би Би Си - твърдят, че изменението на климата прави горещите вълни по-дълги, по-интензивни и по-чести.

В целия свят милиони хора са засегнати от екстремни метеорологични условия - от рязко покачващите се температури в САЩ и Китай до проливните дъждове в Източна Азия. 

Световната метеорологична организация (СМО) твърди, че горещите вълни ще стават все по-тежки през следващите години и че екстремните метеорологични явления подчертават необходимостта от повече действия в областта на климата. "Интензивността на тези събития ще продължи да нараства и светът трябва да се подготви за по-интензивни горещини", заяви Джон Наирн, старши съветник по екстремните горещини в агенцията на ООН.

От понеделник насам в Гърция избухнаха множество горски пожари в цялата страна, включително един, който доведе до евакуацията на 1200 деца от летен лагер. Най-сериозният пожар в Гърция в момента е в района на Дервенохория, северно от Атина, където на сателитни снимки се вижда стелещ се дим. Други пожари продължават да бушуват в градовете Лутраки - крайбрежен град близо до град Коринт - и в Куварас, южно от столицата.

На други места в Европа екипи в Швейцария се борят с горски пожар в близост до село Бич в кантона Вале, който според властите е започнал в понеделник следобед и се е разпространил "експлозивно" през нощта.

Избухнал в събота горски пожар на испанския остров Ла Палма е унищожил 20 къщи. По-ниските температури през нощта и по-високите нива на влажност на въздуха помогнаха на пожарникарите да вземат превес в битката с огъня и да го овладеят. 

Червен код, предупреждаващ хората за много висок риск за здравето им поради горещините, остават в сила за по-голямата част от Италия, Испания, Гърция и части от Балканите.

Официалните максимални температури за вторник все още не са потвърдени, но към този момент данните сочат 45,3 градуса във Фигерас в северозападна Испания, 44,5 в Бауладу на остров Сардиния и 46,3 в пристанищния град Ликата на южния италиански остров Сицилия. 

Най-високата температура, регистрирана някога в Европа, е от август 2021 г., когато живакът достига 48,8С в района на Палермо в Сицилия.

Екстремните температури обхванаха и други части на земното кълбо, включително САЩ и Китай. Горещата вълна в САЩ засяга повече от 80 милиона души в западните и южните щати.

В неделя температурите в Долината на смъртта в Калифорния достигнаха почти рекордните 52 градуса, а в понеделник столицата на щата Аризона Финикс подобри рекорда си от 18 последователни дни с температура над 43 градуса. 

По данни на британската метеорологична служба Китай е счупил рекорда си за най-висока температура в неделя, когато в западния регион Синдзян бе регистрирана температура от 52,2° по Целзий.

Силна буря връхлетя няколко окръга в Хърватия, събаряйки дървета и причинявайки прекъсвания на електрозахранването, съобщиха Хина и БТА.

Гръмотевичната буря с вятър и проливен дъжд вдигна и покриви в окръзите Вараждин и Крапина-Загорие, както и Загреб, Самобор, Джаково и Беловар, уточняват от Гражданска защита. На спешния телефон 112 са постъпили множество сигнали от граждани, пострадали от бурята. 

Летни гръмотевични бури ще преминат и над нашата страна утре и в петък. Още тази вечер се очаква се процесите да се развият в Северозападна България, да продължат към централните части на страната през нощта и след кратко затихване да се усилят в четвъртък следобед в Централна и Източна България. Валежите ще са локални, временно интензивни с резки пориви на вятъра и с потенциал за градушка. 

Локални летни гръмотевични валежи се очакват в петък следобед и привечер, с по-голяма вероятност и интензивност в Родопите, и в събота, отново по същото време в Дунавската равнина.

Нестабилният студен фронт обаче няма да понижи сериозно температурите - до петък следобедните температури ще са в интервала 35-40 градуса. Особено горещо се очертава да е в събота, когато в някои традиционно горещи точки на страната термометрите ще скочат над 40, до към 42-43 градуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша