Криза на френското винопроизводство - ще има ли нова реколта наесен?

Ивайла Сопотенска 13 април 2021 в 12:21 2726 0

Снимка Domaine Belleville

Внезапна слана, най-лошата от десетилетия, опустоши френската лозарска индустрия, която вече е разклатена от последиците от пандемията, и от това, което е известно сред лозарите като „данъка на Тръмп“.

Миналата седмица свещи и малки огньове блестяха по лозята и овощните градини, а тяхното трептене подсказваше колко бедствено е положението, след като лозарите и фермерите опитаха всичко, за да предпазят от замръзване новообразуваните издънки и пъпки. Слой смог от огньовете се образува над Лион и райони на югоизток.

Но докато студеният период приключи, унищожението се беше разпространило в повечето лозарски райони на Франция, включително долината на Рона, Бордо, Бургундия, Шампан и Лоара. Жан-Мари Бариер, ръководител на голяма асоциация на лозаро-винарската индустрия, заяви пред френския всекидневник "Фигаро", че мразът е засегнал "80% от френските лозя".

Студът последва период на меко време, в резултат на което понижаването на температурите изненада селските райони на Франция. Лозите бяха най-силно засегнати, но пострадаха и други култури като бадемови и овощни дървета, както и цвекло и рапица.

Ан Коломбо, която е президент на запазената марка Cornas в ценния лозарски район в региона на Рона, заяви, че това е най-лошият студ от повече от половин век. „Имали сме по-големи проблеми с градушка, отколкото с измръзване, но тази година беше опустошителна“, каза тя.

Тя посочва, че всички известни вина от региона на Рона са силно засегнати - Condrieu, Cornas, Côte Rotie - като загубите могат да достигнат до 80%.

„Това е ужасен удар след вируса, който затвори ресторанти и барове и така намали търсенето, както и след данъка на Тръмп.“

Доналд Тръмп, бившият президент на САЩ, наложи митa върху френските вина в резултат на различни спорове за субсидии и такси с Франция. Данъците върху вноса доведоха до 14% спад в глобалния износ на френско вино и спиртни напитки миналата година. С намаляването на въздушния трафик безмитните продажби на вино също се сринаха.

Френските министри се надпреварваха да обещават спешна помощ на засегнатите лозари и фермери. Френската привързаност към земята е пословична и никой политик не може да си позволи да пренебрегне това. Министър-председателят Жан Кастекс, заяви, че таванът на фонд за помощ при земеделски бедствия ще бъде премахнат и ще бъде предоставена „изключителна“ помощ.

Жулиен Денорманди, министър на земеделието, каза, че студът е „епизод на екстремно бедствие, което е причинило значителни щети“. Той свика спешна среща в понеделник с винопроизводители, както и с производители на плодове, зеленчуци и зърнени култури, за да обсъдят щетите.

„Правителството ще ни помогне, но вероятно не до размера на нашите загуби. В момента те харчат, сякаш няма да има утре", смята Коломбо.

От началото на пандемията от коронавирус правителството на президента Еманюел Макрон реши да похарчи каквото е необходимо, за да компенсира хората за загубени работни места и бизнес. Крайната стойност и как ще бъде изплатен този дълг не е ясно. Изглежда подобен подход ще бъде приложен към селскостопанската катастрофа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови