Швейцарска кухня – всичко, което трябва да знаем за нея

OFFNews 24 март 2021 в 15:15 3052 0

швейцарски ресторант
швейцарски ресторант

Швейцарската кухня дълго време незаслужено е стояла в сянката на съседните френска и италианската кухня. През последните години кулинарната традиция на алпийската държава печели все повече почитатели навсякъде по света. Най-известното швейцарско блюдо е уникалното фондю от сирена, но на световната сцена вече излизат и други алпийски ястия.

Те стават все по-популярни и у нас сред ценителите на добрата европейска кухня, а всичко, което трябва да знаем за швейцарската кухня , можем да научим, ако посетим ресторант Фондю в Банско.

Какво е най-характерно за швейцарските ястия?

В резултат от географското положение на Швейцария се е получило интересно смесване на различни кулинарни традиции, което е направило местната кухня много разнообразна.

В нея се усеща влиянието на съседните страни Германия, Франция и Италия. Характерно за швейцарската кухня е, че ястията са прости, засищащи и много вкусни, като за приготвянето им обикновено се ползват малко на брой продукти. Традициите на алпийската кухня са положени от местните фермери и съответстват на суровата природа в планината. В състава на ястията се използват основно местни продукти като месо, картофи, мляко и млечни продукти, масло. Швейцарските сирена са известни далеч зад границите на страната, а асортиментът им е много голям: Вашрен, Грюер, Апенцелер, Сбринц, Тет дьо моан и мн. др.



Няма как да изброим всичките, защото се твърди, че сирената са над 450. Важното е да се знае, че те са в основата на две от най-емблематичните швейцарски ястия – фондю и раклет. Всеки кантон в Швейцария се гордее със своите кулинарни традиции и уникални специалитети.

Традиционни швейцарски ястия

Фондю

Фондюто не случайно е смятано за национално швейцарско ястие и е харесвано от много хора по света. Класическото фондю се приготвя от няколко вида сирена, които се загряват на бавен огън в тенджера. След това директно в нея се потопят късчета хляб. Рецептата за фондю може да се различава по използваните сирена. Във Фрибург например Gruyères и Vacherin Fribourgeois се използват най-често, а комбинацията от Gruyeres и Raclette е по-типична за Женева. Често в Швейцария се използват Emmental, Appenzeller и др.

Другата важна съставка е качественото швейцарско вино, което се добавя при разтопяването на сирената. По желание ястието се подправя с чесън, черен пипер, индийско орехче. Сместа се загрява на умерен огън, докато сиренето се разтопи напълно. За приготвянето на фондю се използва специален съд - какелон.

Той представлява чугунена, керамична или емайлирана тенджера и се поставя направо на масата за хранене върху метална подложка. В основата й се намира източникът на топлина, който поддържа ястието горещо по време на цялото хранене. Хапките хляб се потапят във фондюто със специални дълги вилици с три зъба.



В ресторант Фондю предлагат няколко вида от традиционното швейцарско блюдо. За приготвянето им се използват различни комбинации от сирена с участието на Грюер, Ементал, Франш Конте, Ементал Гран Крю, Конте и Бофор и Апенцелер. На масата освен фондюто се сервират туршия, варени картофи, мариновани лукчета и други зеленчуци.

Освен класическо фондю със сирена, се приготвят варианти с месо и риба. Фондю може да е и десерт, когато се приготвя от шоколад.

Раклет

Швейцарският Раклет също се приготвя от сирена и то направо на масата. Той е особено подходящо блюдо за хладните вечери в планината. Характерно за приготвянето му е, че сиренето се затопля от едната страна, а разтопената му част се стърже със специална шпатула направо в чинията, в която вече има варени картофи, мариновани краставички или шунка.

Сиренето за приготвянето на Раклет носи същото име. То е с високо съдържание на мазнини, което позволява бързото му разтапяне, така че да стане кремообразно. За приготвянето на раклет се ползва специален уред, който се състои от електрически грил и нагреваема плоча.

Картофени Рьощи

Алпийските Rösti са едно много лесно за приготвяне и много вкусно ястие от картофи, което произхожда е от района на Берн . Германия и Австрия също го смятат за част от своята национална кухня. Рьощи се приготвят и в трите алпийски държави с известни разлики в технологията. В някои рецепти използват сурови настъргани картофи, а в други картофите трябва да са сварени.

Формата също може да е различна, например овални шницели или нещо като големи картофени палачинки, заемащи целия тиган. Рьощите могат да са пържени или печени, като за приготвянето им първо се настъргват суровите или варените картофи. Сместа се оформя като шницел с дебелина 1-2 см. или като голям кръг. Към картофките може да се добавят още бекон, сирене, сметана, мляко, лук, подправки и ябълки.

Представихме ви само три от емблематичните швейцарски ястия, но списъкът с вкусни гозби от Алпите е доста по-дълъг. Силна конкуренция на кулинарните шедьоври от Швейцария правят съседите им от Италия. Класиките от Апенините отдавна са превзели целия свят, а отлични образци от тях можете да опитате в ресторант Леонардо в Банско . В уютната романтична обстановка там предлагат оригинални пици, паста и ризото, морски деликатеси, месни специалитети и уникални италиански десерти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови