Китай започва военни учения до границата с Тайван (обновена)

„Това е много опасен акт на игра с огъня и тези, които си играят с него, ще се самозапалят“, се посочва в изявление на китайското външно министерство

Рени Петрова 02 август 2022 в 19:44 5905 4

Тайпе

Снимка Getty Images

Армията на Тайпе демонстрира силите си на парад за 110 г история на острова

"Китайската народна освободителна армия ще проведе военно обучение и ще организира тренировъчни дейности, включително учения с бойни стрелби, в шест региона около Тайван", съобщи държавната агенция Синхуа.

Ученията ще са в морските зони и въздушното пространство. Те започват от 12:00 часа на 4 август и ще продължат до 12:00 часа на 7 август, пекинско време.

От съображения за безопасност кораби и самолети не трябва да навлизат в надморските зони и въздушни пространства през този период, допълват оттам. 

Изброени са и зоните, където ще се проведат военните учения. 

Съобщението идва часове след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси кацна в Тайван. Във връзка с посещението й китайското външно министерство вече заяви, че "САЩ ще платят цената".

Днес китайски военни самолети прелетяха близо до средната линия, разделяща Тайванския проток. По това време американски изтребители бяха вдигнати в небето над Тайван, за да предотвратят заплахата. Обикновено нито една от страните не пресича средната линия. Въпреки че самолетите са се върнали, китайските кораби все още са в опасна близост до острова.

"Посещението на Пелоси в Тайван ще бъде груба намеса във вътрешните работи на Китай и ще доведе до много сериозни събития и тежки последици“, подчерта говорителят на Министерството на външните работи на КНР Джао Лицзян.

Минути преди 18 часа българско време председателят на Камарата на представителите на САЩ кацна в Тайпе. Тя е най-високопоставеният американски политик, който посещава Тайван през последните 25 години.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви посещението на Пелоси като "чиста провокация". "Русия потвърждава принципа на "единен Китай" и се противопоставя на независимостта на острова под каквато и да е форма", каза от своя страна говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Министерството на външните работи на Китай публикува изявление заради посещението на Пелоси в Тайван.

Оттам посочват, че Пелоси е пренебрегнала силното противопоставяне и тържествените изявления на Китай и е посетила Тайван.

„Суверенитетът и териториалната цялост на Китай сериозно подкопаха мира и стабилността на Тайванския пролив и изпратиха грешен сигнал към сепаратистките сили за „независимостта на Тайван“, съобщават от министерството, цитирани от държавната агенция Синхуа.

(...) Нейното (на председателя на Камарата на представителите на САЩ – б.р.) посещение в Тайван под каквато и да е форма и по каквато и да е причина е голяма политическа провокация за ескалация на официалния обмен между САЩ и Тайван, се посочва в изявлението.

От китайското външно министерство заявяват, че САЩ се опитват да „използват Тайван, за да контролират Китай“, като (...) подкрепя сепаратистките дейности за „независимост на Тайван“: „Това е много опасен акт на игра с огъня и тези, които си играят с него, ще се самозапалят“.

„Никоя страна, която и да е сила или някой не трябва да подценява погрешно силната решителност на китайското правителство и народа да защитава националния суверенитет и териториалната цялост. Китай ще предприеме всички необходими мерки“, посочват от външното министерство на страната.

КНР призовава САЩ да спрат да играят на „тайванската карта“, да спрак да се намесват в делата на Тайван и във вътрешните работи на Китай, да спрат да „подкрепят и одобряват сепаратистките сили за „независимост на Тайван“ под различни форми“.

Към 1:45 ч. - пекинско време, боен самолет Су-35 на Китайската армия е пресякъл Тайванския пролив, обявиха властите в Пекин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

3

DARTH VADER

02.08 2022 в 21:33

КИТАЙ Е ТОЧНО ОБРАТНОТО НА РУСИЯ,ИКОНОМИЧЕСКИ ГИГАНТ-ВОЕННО ДЖУДЖЕ...
НЕ СА ЛУДИ ДА СЕ ЗЪБЯТ НА ЩАТИТЕ СЕРИОЗНО,ПЪРВО ПО ВОЕННИ СЪОБРАЖЕНИЯ...ВТОРО,ЧЕ НЯМА КОЙ ДА ИМ КУПУВА МЕНТЕТАТА,КОИТО ПРИЛИЧАТ НА СТОКИ...


ОСВЕН АКО ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ(СССР&КНР) НЕ СА РЕШИЛИ ДА СИ МЕНКАТ НА БАРТЕР ГАЗ И ПЕТРОЛ,СРЕЩУ МАРАТОНКИ ОТ МУШАМА...

КИТАЙЦИТЕ СА В ПЪТИ ПО-ДАЛНОВИДНИ ОТ БРАТУШКИТЕ И СКОРО ЩЕ СИ ПРИБЕРАТ ЗЪБИТЕ,ОСВЕН АКО НЕ ИСКАТ ДА СИ ЯДАТ МИКСЕРИТЕ И ДЖИЕСЕМИТЕ ХУЙВЕЙ:)))

1600

2

HolyDiver

02.08 2022 в 20:24

Русия е за един единен Китай, ама е против единна Украйна.
Русия е за единна Сърбия но е против Украйна.