FlightRadar24 спря след хакерска атака по време на вероятен полет на Пелоси към Тайван

OFFNews 02 август 2022 в 15:17 2785 0

лого

Снимка FlightRadar24

Полетите не могат да се проследят.

Уебсайтът FlightRadar24, който проследява движението на самолетите в реално време, спря да работи за потребителите по целия свят. Това беше разкрито от DownForEveryoneOrJustMe.

Сайтът е спрял на фона на засиления интерес към полета, с който може би лети председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. 300 000 души следяха маршрута му на живо.

Самолетът на Пелоси излетя от Куала Лумпур около 11 ч. московско време и се насочи на изток, а след това, три часа след началото на полета, зави на север към Тайван.

Китай остро реагира на посещението на Пелоси в Тайван, тъй като смята независимия остров за своя територия. Китайският лидер Си Дзинпин е предупредил президента на САЩ Джо Байдън "да не си играе с огъня" и да предотврати пътуването на Пелоси. В китайските социални медии се появиха призиви самолетът ѝ да бъде свален, ако навлезе в тайванското въздушно пространство, а властите обявиха, че армията няма да остане безучастна.

В своята история Китай е използвал фразата "армията няма да остане безучастна" само два пъти официално. За първи път фразата е произнесена на 3 октомври 1950 г., когато Чжоу Енлай, премиер на Държавния съвет на Китай, се среща с индийския посланик в Китай. Енлай иска да предаде послание на САЩ, като например: "Ако американската армия пресече 38-ия паралел, китайската армия няма да остане безучастна." След това китайски войски влизат в Корея, за да предоставят военна помощ.

Вторият път предупреждението е отправено през 1964 г., но този път Китай го предава на президента на Пакистан.

"Американската армия не трябва да пресича 17-ия паралел, всяка агресия срещу Демократична република Виетнам ще се разглежда като агресия срещу Китай, китайската армия няма да седи безучастно", казва същият Чжоу Енлай, напомня УНИАН.

Малко по-рано днес стана ясно, че самолети на Китай прелитат по границата с Тайван, но не нарушават въздушното пространство на острова. От кадри в канала Телеграм се виждат танкове по плаща, също в бойна готовност. Властите в Тайван също са вдигнати под тревога

Официално Пелоси нито е потвърдила, нито е отрекла намерението си да посети Тайван.

Полетът, предизвикал най-голям интерес в историята на FlightRadar, е полетът на "Победа", с който политикът Алексей Навални се завръща в Русия през януари 2021 г. То е гледано от 490 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови