Високо напрежение: Китай и САЩ вдигнаха изтребителите, Пелоси пристигна в Тайван

OFFNews 02 август 2022 в 17:31 38600 2

карта

Снимка ВВС

Напрежението между САЩ и Китай ескалира.

Китайски военни самолети прелетяха близо до средната линия, разделяща Тайванския проток. По това време американски изтребители бяха вдигнати в небето над Тайван, за да предотвратят заплахата. Обикновено нито една от страните не пресича средната линия. Въпреки че самолетите са се върнали, китайските кораби все още са в опасна близост до острова.

Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Всички военни части на китайската армия са приведени в най-висока степен на готовност. Според местни жители в района срещу Тайван са забелязани бронирани автомобили. В същото време небето на Китай остава отворено за конвенционални самолети, а край бреговете има много товарни кораби.

Напрежението между страните възникна покрай пристигането в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Във връзка с посещението й китайското външно министерство вече заяви, че "САЩ ще платят цената".

"Посещението на Пелоси в Тайван ще бъде груба намеса във вътрешните работи на Китай и ще доведе до много сериозни събития и тежки последици. Китайската страна още веднъж предупреждава САЩ, че КНР е в състояние на повишена готовност, че китайската армия в никакъв случай няма да остане безучастен наблюдател и определено ще предприеме решителни и ефективни контрамерки за защита на суверенитета и териториалната цялост", подчерта говорителят на Министерството на външните работи на КНР Джао Лицзян.

Японските медии съобщават, че осем изтребителя и пет самолета за презареждане с гориво са излетели от базата на САЩ в Япония. Те вероятно ще ескортират самолета.

Припомняме, че по-рано беше съобщено, че Тайван е повишил бойната готовност на армията за очакваното посещение на Пелоси.

Минути преди 18 часа българско време председателят на Камарата на представителите на САЩ кацна в Тайпе. Тя е най-високопоставеният американски политик, който посещава Тайван през последните 25 години.

При пристигането си в Тайван Пелоси направи изявление.

„Посещението на нашата делегация в Конгреса в Тайван почита непоколебимия ангажимент на Америка да подкрепя жизнената демокрация на Тайван“, каза тя, цитирана от Би Би Си.

„Посещението ни е част от по-широкото ни пътуване в Азия - фокусирано върху взаимната сигурност, икономическото партньорство и демократичното управление. Нашите дискусии с ръководството на Тайван ще се съсредоточат върху потвърждаването на нашата подкрепа за партньора ни и върху насърчаването на нашите споделени интереси, включително напредването на свободен и отворен Индо-тихоокеански регион. Солидарността на Америка с 23-милионния народ на Тайван днес е по-важна от всякога, тъй като светът е изправен пред избор между автокрация и демокрация“, допълни Нанси Пелоси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

804

3

luba6a2016

04.08 2022 в 21:32

как може една територия с две партии да се има за демократична?А и през 1913 бе създаден федералният резерв,който нито е федерален,нито пък е някакъв резерв,просто поредното заробване на щатите от печатарите на пари
 
X

Да помогнем на украинските деца!