Китай репетира нападение срещу Тайван по време на учение. И обеща да го прави редовно

OFFNews 07 август 2022 в 17:19 2808 1

посещение

Снимка туитър

Тайванският президент Цай Инг-уен благодари на Нанси Пелоси за подкрепата.

Тайванските власти обвиниха Пекин, че репетира нападение на острова с демонстрация на военни учения в Тайванския проток. САЩ подкрепиха Тайван, като обвиниха Китай в провокативни и безразсъдни действия. Изострянето на обстановката в региона продължава вече четвърти ден след посещението на председателя на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, съобщи Би Би Си.

Оттогава китайските медии, позовавайки се на официален източник, съобщават, че армията на страната вече е готова редовно да провежда военни учения от "тайванската" страна на средната линия, която в миналото е била приемана за неофициална морска граница между Тайван и континентален Китай. Този статут не е официално регистриран никъде и Пекин отрича линията да го обвързва с нещо.

В неделя китайската държавна телевизия съобщи, че в района вече редовно ще се провеждат учения. Тя описва средната линия като въображаема, измислена през миналия век, за да отговаря на бойните нужди на американската армия, съобщава Ройтерс.

Китайските учения продължават вече четвърти ден и в неделя сутринта тайванските власти решиха да отговорят, като пуснаха свои самолети и кораби да патрулират по средната линия в Тайванския проток.

Китай разглежда Тайван като своя отцепническа територия и гледа отрицателно на посещенията на американски служители там, като ги смята за проява на подкрепа за независимостта на острова.

Вашингтон няма официални дипломатически отношения с Тайван, но според американското законодателство САЩ трябва да предоставят на острова средства за самозащита.

Президентът Джо Байдън и американските военни не подкрепиха идеята на Пелоси за посещение в Тайван, но подчертаха, че Пелоси не им е подчинена и са безсилни да я спрат.

Симулирано превземане на острова

Според тайванското министерство на отбраната китайски кораби и самолети са извършвали маневри в Тайванския проток през целия уикенд, а някои от тях са пресекли средната линия.

Според министерството по време на това безпрецедентно военно учение Китай е изстрелял повече от дузина балистични ракети край бреговете на Тайван.

Властите на страната нарекоха това симулирано превземане на острова и заявиха, че са реагирали "адекватно", като са изстреляли своите самолети и военни кораби в неделя сутринта.

Тайванският министър-председател Су Джънчан обвини китайските власти, че арогантно използват военните учения като претекст за нарушаване на стабилността в региона, и призова за умереност.

САЩ подкрепиха Тайван в критиките му срещу военните учения на Китай.

"Тези действия са значителна ескалация на опитите на Китай да промени статуквото. Те са провокативни, безразсъдни и увеличават риска от грешки. Те също така са в противоречие с дългосрочните ни цели за поддържане на мира и стабилността в Тайванския проток, както очаква световната общност", заяви говорител на Белия дом.

Според китайските власти заплахата за мира и стабилността в Тайванския проток е посещението на Нанси Пелоси на острова.

Пекин смята Тайван за част от своята територия, която в даден момент трябва да стане част от Китай, и никога не е обещавал официално да не нахлува на острова със сила. Тайван обаче има собствено демократично правителство и отхвърля претенциите на Китай, като твърди, че само народът може да решава бъдещето на острова. Той никога не е живял под управлението на Китайската комунистическа партия.

Но всеки намек за подкрепа на независимостта на Тайван от страна на световните лидери е вбесяващ за Китай. В петък китайските власти заявиха, че прекратяват сътрудничеството със САЩ в редица области, включително диалога между висши военни лидери и преговорите за климата, и наложиха лични санкции на Нанси Пелоси и нейното семейство.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен нарече "безразсъдни действия" от страна на Китай блокирането на ключови канали за комуникация между Пекин и Вашингтон.

Нанси Пелоси стана най-високопоставеният американски политик, посетил Тайван от 25 г. насам. Въпреки предупрежденията от Пекин и неодобрението на президента Байдън, тя отлетя за Тайпе късно вечерта във вторник и посети местния парламент в сряда сутринта. В речта си тя определи тайванското общество като "едно от най-свободните в света" и призова за по-силни междупарламентарни връзки с Тайван за обсъждане на въпроси, свързани със сигурността и икономиката.

Пелоси отдавна е яростен критик на китайското ръководство, особено по отношение на правата на човека. През 1991 г., като член на Конгреса от Калифорния, тя посещава Пекин и се промъква на площад Тянанмън с плакат "В памет на загиналите за демокрацията в Китай", напомня Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

1

Пелоси разръчка кошера, сега първо тайванците ще го отнесат, после и американците.