Като нищо Албания може да поеме към ЕС сама, а Македония да пропадне заради ината на скопското ВМРО

OFFNews 18 октомври 2023 в 20:51 4050 3

Християн Мицкоски

Снимка ВМРО - ДПМНЕ - пресцентър

Предсетателят на ВМРО - ДПМНЕ Християн Мицкоски

Въпросът дали Северна Македония ще бъде отделена от Албания по пътя си към ЕС все по-често се задава в Скопие, пише БТА.

Дали Северна Македония ще продължи в процеса на европейска интеграция зависи изключително от самата държава и политическите партии в парламента, които трябва да приемат промените в конституцията, каза ръководителят на Делегацията на Европейския съюз в страната Дейвид Гиър в отговор на въпрос дали е възможно Северна Македония и Албания да се разделят по пътя към ЕС.

При посещението си в Тирана вчера френският президент Еманюел Макрон заяви, че мястото на Албания е "закотвено в Европа".

"Както вече знаете, през юли 2022 г. имаше направено европейското предложение, което даде възможност на Северна Македония да върви напред. Разбира се, суверенно решение на тази държава е да приеме промените в конституцията и искрено се надяваме, че тя ще може да продължи напред и по отношение на конституционните промени, и по отношение на реформите, които са от съществено значение за вашия европейски път. Следващите стъпки зависят от вас, а не от Съвета на ЕС или от страните членки поотделно", каза днес  Дейвид Гиър.  

"Няма да има конституционни промени под български диктат"

Най-важната стъпка за Скопие в момента е парламентарната процедура за приемане на конституционните промени за вписване на българите в основния закон на страната - като условие за провеждане на втората междуправителствена конференция и продължаване на преговорите с Европейския съюз.

ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в страната, обаче е против вписването на българите в македонската конституция. През последните години ВМРО-ДПМНЕ често е подозирана в политически ходове, които са в синхрон с интересите на Белград и Москва.

Решението на управляващите в Скопие е да свикат парламентарната процедура за приемане на конституционните промени, само ако успеят да осигурят необходимите 80 депутатски гласа. Това към момента е почти невъзможна задача, тъй като са необходими и гласовете на ВМРО-ДПНМЕ, а от партията не искат и да чуят.

През следващата година в Северна Македония - март или април, трябва да се произведат президентски, а през май или юни - и парламентарни избори. ВМРО-ДПМНЕ настоява за парламентарни избори възможно най-скоро, дори и да се слеят с президентските. 

"Няма да има конституционни промени под български диктат нито сега, нито в бъдеще, когато ВМРО-ДПМНЕ ще направи правителство, ако не се променят обстоятелствата", заяви миналата седмица предсетателят на опозиционната партия Християн Мицкоски.

В група с Косово и Босна и Херцеговина

"Ние веднъж вече се отделихме от Хърватия, когато отказвахме да вземем решения и същите тези, които не вземаха решенията тогава, сега също са против вземането на решения за европейска интеграция. Нека не забравяме, че предложението за преговорна рамка на Северна Македония беше направено в рамките на френското председателство", заяви днес македонският премиер Димитър Ковачевски.

Той се надява "да не се случи така, че другите държави да ни изпреварят, а ние да останем в групата с Косово и Босна и Херцеговина".

"Отговорът на въпроса дали Северна Македония ще се отдели от Албания по пътя си към ЕС е в ръцете на опозицията. Ако направим промените в конституцията навреме, Северна Македония ще започне да отваря преговорните глави и необратимо ще влезе в процеса на интеграция, използвайки онази рядка възможност на отваряне на ЕС заради конкретния геополитически контекст”, заяви и министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

3

Муню

19.10 2023 в 09:30

Много интересно е следното:
1 - Колко точно северномакедонци имат български паспорти?
2 - Колко от тяхното ВМРО имат бг паспорти?
3 - Колко паспорта е продал нашият шкембе войвода и към коя точно северномакедонса партия принадлежат?

1236

2

БотоксПутю

18.10 2023 в 23:16

Не само Албания, но и Косово може да ги изпревари.

22548

1

dolivo

18.10 2023 в 22:34

за съжаление руската агентура си свърши работата очень хорошо
 
X

Да помогнем на украинските деца!