Кървавите протести на площад Тянанмън в Пекин: 25 години по-късно

OFFNews Последна промяна на 04 юни 2014 в 11:33 7233 9

Снимка The Guardian

Кървавите протести на площад Тянанмън в Пекин през 1989 г.

25 години изминаха от кървавото потушаване на протеста на площад Тянанмън в китайската столица Пекин. Заради годишнината в центъра на Пекин са наложени строги мерки за сигурност.

Първоначално толерираните протести през пролетта на 1989 година са потушени, след като комунистическата партия изпраща в центъра на Пекин войски, които да смажат демонстрациите.

Правителството никога не пуска официални данни за броя на жертвите, но според правозащитници и очевидци на случилото се жертвите са между няколкостотин и няколко хиляди.

Преди 25 години 19-годишният Уанг Нан взел фотоапарата си и тръгнал към площада в центъра на китайската столица.

Преди да тръгне от дома си, той попитал майка си: „Мислиш ли, че властите ще открият огън?“. Майка му казала, че не вярва да се случи. Три часа по-късно Уанг Нан бил застрелян от войници.

Днес докато майка му – 77-годишната Джанг Сянлинг, се готви да отбележи годишнината от смъртта на своя син, тя се намира под постоянно наблюдение от осем полицаи и служители по сигурността.

По думите на Джанг тази година мерките за сигурност са невиждани. Още от април полицията е забранила на чуждестранни журналисти да посещават дома й.

„Намирам това за абсурдно. Аз съм стара жена“, каза по телефона Джанг на репортер на Reuters. “Какво бих могла да кажа на репортерите? Аз не знам никакви държавни тайни. Мога да говоря само за неща, свързани с моя син. От какво има да се страхуват?“.

С настъпването на голямата годишнина от потушаването на протеста на площад Тянанмън, властите са поставили стотици полицаи, много от които въоръжени с пушки, в центъра на Пекин, за да не допуснат публичното отбелязване на една от най-тъмните страници в най-новата история на страната.

Полицаи, войници и цивилни агенти патрулират по улиците на Пекин, спират коли, проверяват личните документи на минувачите, а багажът им минава през скенер.

Според групата за защита на човешките права Amnesty International най-малко 66 души са задържани превантивно в навечерието на годишнината, като някои са поставени под домашен арест, а други са изпратени извън града. Блокирани са някои интернет услуги, в това число и търсачки от типа на Google.

Що се отнася до Джанг, когато иска да отиде някъде, откарва я полицейска кола, а двама полицаи ходят с нея на пазар, докато в предишни години е била охранявана само от 3 – 5 полицаи, които се появяват пред дома й месец преди годишнината.

Извънредните мерки за сигурност могат да се обяснят с това, че тя е един от съоснователите на група, наречена Майките на Тянанмън, която иска справедливост за жертвите от протеста.

На наблюдение и редица ограничения са подложени и другите членове на групата. Помолен да коментира, говорителят на външното министерство на Китай Хонг Лей заяви, че правата на китайските граждани са гарантирани, но всеки гражданин трябва съзнателно да спазват правилата и законите на страната. В Китай няма дисиденти, има само нарушители на закона, категоричен е говорителят.

След като Си Цзинпин стана президент през март миналата година, администрацията му е предприела твърда линия срещу дисидентите, като активисти са задържани и хвърляни в затвора, налагани са ограничения на опозиционно настроени блогъри и на журналисти. Според правозащитниците това е най-големият натиск върху свободата на словото от няколко години насам.

За комунистическата партия протестите на площад Тянанмън и кървавото им потушаване са тема табу. Според правителството тези протести са контратеролюционни. Годишнината от събитията през 1989 г. никога не са отбелязвани публично в Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.06 2014 в 08:47

А, Алекс нали се сещаш ти като толкова разбираш, че няма протест, стачка, организирани прояви, които да не са организирани от определени кръгове ... в случай, като този кръговете са опозиционни сили. Т.е. защо си мислиш, че няма начин да се избегнат междуособици както ти се изрази ...

04.06 2014 в 14:05

Явно не мога да мисля. В моите представи погубването на човешки животи, защото протестират, е далеч от чест.
Сори за идеализма, да дойдат танковете?

04.06 2014 в 13:14

Фея, ти можеш ли да мислиш въобще. Знаеш ли колко милиона животи е спасило това потушаване на протеста в Тянанмън? Представи си какво щеше да стане ако тази милиардна държава с разнородно население се беше разцепила и бяха започнали междуособици? Ама то какво да обяснявам, на човек който не иска да разбере.
И да, чест им прави че не се поколебаха да потушат въстанието, виждайки до какво ще доведе. За разлика от Янукович.

04.06 2014 в 12:44

лайната в главата на балкански вече тотално са се разбили на боза. разнопосочни безумни коментари и лека истерия. а преди беше толкова забавен... какво му стана не мога да разбера

04.06 2014 в 12:38

Браво на китайците, вървят уверено към СВЕТОВНА СИЛА №1!

04.06 2014 в 12:19

Путин като е тръгнал да иска референдуми за независимост да вземе да поиска един и в Тибет. Тибетците са духовен и културен народ, живота в комунистическа държава ги убива.

04.06 2014 в 12:19

Алекс, ти си пълен идиот!
И провери в речника какво означава "чест", не разбираш термина.

04.06 2014 в 12:02

Всички "Революции" са организирани. По принцип народът (така наречените профански маси) нямат капацитет да се "вдигнат" срещу когото и да било. Ленин е "спонсориран" с 34 милиона долара за "революцията"(има документи, търсете си ги сами)
Превратите в латиноамериканските страни също са организирани.
"Демократизирането" на България, Естония, Нигерия, Иран, Казхстан, Египет и т.н. - също. Битките са между два враждуващи клана на елитите, но жертвите са винаги от профанското население.
Мислете с главите си (интелектът е най-силното ви оръжие, окаяни простосмъртни)

04.06 2014 в 11:51

Чест прави на китайското правителство че смаза още в зародиш и безцеремонно прозападният протест. Иначе сега вместо водеща икономика, Китай щеше да бъде разделен най-малко на три части, погълнати от мизерия и разруха. А бабето какво се възмущава, като гледам не е нито в затвор, нито арестувана, пък даже си развява и снимката на дисидентчето през прозореца.