Капитулацията на Карабах: Баку чака да му предадат бунтовници по списък

Регионът, населен с етнически арменци, минава под властта на Азербайджан на фона на кървави протести в Ереван

Александра Маркарян 21 септември 2023 в 12:02 3625 1

Напускащи Нагорни Карабах арменци.

Снимка БТА/АП

Напускащи Нагорни Карабах арменци.

Капитулацията на проарменските сили в Нагорни Карабах изглежда пълна и безусловна, а властите в Баку изобщо не се церемонят да го демонстрират. Някои от условията са не само тежки, но изглеждат и изключително унизителни за арменската общност в Кавказ.

Според РБК Азербайджан е предал на арменското управление в размирния регион поименен списък с хора, които трябва да бъдат прехвърлени в Баку преди отварянето на хуманитарен коридор към Армения. Сред тях са бивши лидери на непризнатата република, както и правителствени и военни лидери, пише арменският вестник Hraparak, позовавайки се на собствени източници.

Дали това искане ще бъде изпълнено не е ясно. Още по-неясно е и какво очаква тези хора, след като попаднат в ръцете на азерите.

Междувременно днес започнаха преговори между арменските сепаратисти, управляващи Карабах, и Азербайджан след мълниеносната военна операция в спорния регион. За по-малко от 24 часа те обявиха капитулация пред Баку. Очаква се целият регион да премине под контрола на Азербайджан, предава радио "Свобода". Той е международно признат като азербайджански, но е населен предимно с арменско население и е контролиран в голямата си част от етнически арменци от три десетилетия. Предстои договарянето на редица въпроси, свързани с безопасното изтегляне на многохилядното арменско население. Според Армения то наброява 120 хил. души, Азербайджан твърди, че е много по-малобройно.

Преговорите започват днес на фона на многохилядни и вече кървави вечерни протести в Ереван с мотива, че властта не е защитила населението си, и при отказа на министър-председателя Никол Пашинян да подаде оставка.

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Ереван. Снимка: БТА/АП

Преговорите

Делегация от арменци от Нагорни Карабах пристигна по-рано днес в азербайджанския град Евлах за началото на разговорите с властите от Баку. Азерската агенция Trend твърди, че арменската делегация е придружена от руски военнослужещи.

Съобщава се, че на срещата ще бъдат обсъдени "въпроси, повдигнати от азербайджанската страна" за реинтеграцията на арменската общност в Карабах, както и "въпроси за осигуряване на препитанието на населението на Нагорни Карабах в рамките на Конституцията на Азербайджан" - информира още радио "Свобода" и коментира, че най-вероятно това означава, че в обозримо бъдеще цялата територия на бившия съветски регион Нагорни Карабах ще премине под контрола на Баку.

Преговорите бяха обявени вчера след прекратяването на огъня от самопровъзгласилата се република. Тогава властите в Карабах се съгласиха с всички искания на азербайджанската страна, която настоява за разпускане на армията им. Впоследствие съобщението за разговорите бе потвърдено от Министерството на отбраната на Азербайджан.

Протестите

Протестите в Ереван продължават и те се превръщат в кървави сблъсъци между демонстранти и полиция.

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Ереван. Снимка: БТА/АП

И снощи хиляди хора се събраха в знак на несъгласие с решението на правителството да не оказва съпротива на азербайджанската армия в Нагорни Карабах. Протестиращите призовават премиерът Пашинян да подаде оставка с аргумента, че той е направил твърде много отстъпки в битката за Карабах и твърде малко, за да помогне на етническите арменци там.

По време на протеста имаше и сблъсъци между демонстранти и полицаи. Снимки от Ереван показват екипирани полицаи да пазят правителствената сграда, която протестиращи замерят с камъни. Хора мирно развяват знамена и държат плакати. Други са снимани ранени и покрити с кръв.

Протестът в Ереван вечерта на 20 септември. Снимка: БТА/АП

"Нашите власти се отказаха от Арцах - каза пред множеството опозиционният политик Аветик Чалабян, използвайки арменското име за Карабах, цитиран от Би Би Си. - Врагът е на прага ни. Трябва да сменим властите, за да променим националната политика."

Негов съмишленик призова за започване на процедура по импийчмънт срещу премиера.

Протестът в Ереван вечерта на 20 септември. Снимка: БТА/АП

Оставка? Категорично НЕ

Междувременно азерски медии съобщават за проведена закрита среща между Пашинян и негови приближени край езерото Севан.

"Той даде ясно да се разбере на екипа си: няма да подаде оставка, ще запази властта на всяка цена. Това обяснява грубите действия на полицията и използването на светкавични гранати", пишат журналистите.

Капитулацията

Неспособни да получат никаква подкрепа от Армения, тъй като ключов път е блокиран от Азербайджан от декември, етническите арменци в Карабах се предадоха бързо. Международна подкрепа също не дойде. Дойдоха само устни декларации от Русия и САЩ, желание от Иран да посредничи и категорична подкрепа от Турция за Азербайджан.

Никол Пашинян и руският президент Владимир Путин, от когото не дойде помощ. Снимката е от 9 декември 2022 г. Снимка: Getty Images

Разрушена жилищна сграда по време на светкавичната военна операция на Азербайджан в Нагорни Карабах. Снимка: БТА/АП

В сряда президентът на Азербайджан Илхам Алиев настоя, че няма нищо против етническото арменско население, а само против неговата "престъпна хунта". В телевизионно обръщение той каза, че Азербайджан желае да интегрира населението на Карабах и да превърне региона в "рай".

Но има сериозни опасения какво може да се случи с етническите арменци християни, които все още са в Нагорни Карабах, под контрола на азерите мюсюлмани.

Снимки, публикувани в социалните мрежи, показват хиляди арменци, събрани на контролираното от Русия летище в Ханкенди - известно като Степанакерт, опитвайки се да избягат от територията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

21.09 2023 в 13:28

Пашинян няма да подаде оставка докато Путин не му нареди. Армения е поредната държава в хибрината атака срещу Европейския съюз. Те са подали документи за влизане в съюза, но са и в Руската федерация и подпомогат "паралелния внос' с който орките избягват санкциите.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика