Какво ще донесе смъртта на Далай Лама - прераждане или религиозна криза?

Ивайла Сопотенска 16 февруари 2021 в 16:49 12975 0

Преди десет години Далай Лама си постави важен срок.

Най-известната жива фигура за будистите в света заяви, че когато навърши 90 години, ще реши дали трябва да се прероди отново - потенциално слагайки края на роля, ключова за тибетския будизъм повече от 600 години, но през последните десетилетия превърната в политически гръмоотвод в Китай, съобщава Си Ен Ен.

Днес 14-ият Далай Лама, Тензин Гяцо, все още е в добро здраве на 85 години и въпросите за неговото наследяване нарастват заедно със страховете, че смъртта му може да предизвика религиозна криза в Азия.

След неуспешен бунт срещу китайската окупация на Тибет през 1959 г., Далай Лама избяга в Индия, където създаде правителство в изгнание в Дхарамсала, предвождайки хиляди тибетци, които го последваха там. Докато Далай Лама първоначално се надяваше изгнанието му да бъде само временно, контролът на Пекин над Тибет се засили, което прави завръщането му в скоро време малко вероятно.

Днес Пекин го приема за сепаратист, чиято цел е да откъсне Тибет от Китай и следователно се стреми следващото прераждане във фигурата му да съответства на собствените му политически цели.

Още през 1974 г. Далай Лама заяви, че не търси независимост на Тибет от Китай, а „значима автономия“, която ще позволи на Тибет да запази своята култура и наследство.

През годините Далай Лама предложи редица възможности за своето прераждане, включително сам да избере нов наследник в Индия, а не в Тибет - и дори не отхвърли идеята жена да влезе в ролята.

Експерти обаче смятат, че независимо от това какво ще избере той, китайското правителство почти сигурно ще избере нов Далай Лама в Тибет - такъв, който се очаква да подкрепи контрола на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП) в региона.

Това може да доведе до избора на двама отделни Далай Лами - един в Китай и един в Индия.

Тензин Цетен, научен сътрудник от базирания в Дхарамсала Институт за политика на Тибет, казва, че Далай Лама е от голямо значение за тибетския народ и е символ на неговия "национализъм и идентичност".

"Тибетският народ никога няма да приеме назначен от ККП Далай Лама", казва Тензин.

Историята на Далай Лама

Далай Лама се е прераждал 13 пъти от 1391 г. насам, когато е роден първият от неговите въплъщения. За намиране на новия лидер обикновено се изпозлва древен метод. Смята се, че личността още на първия Далай Лама се преражда в следващите, така че той остава един и същи човек в различни тела.

Търсенето на детето, в което той се е преродил, започва, когато предишният Далай Лама си отиде. Понякога това се основава на знаци, които предишното въплъщение е дал преди да умре, в други случаи главни лами - монаси или свещеници с различно старшинство, които преподават будизъм - ще отидат до свещено езеро в Тибет, Лхамо Лацо, и ще медитират, докато получат видение къде да търсят неговия наследник.

След това те изпращат групи за търсене из Тибет, които издирват "специални" деца, родени в рамките на една година от смъртта на Далай Лама, обяснява Рут Гембъл, експерт по тибетска религия в университета La Trobe в Мелбърн, Австралия.

След като намерят няколко кандидати, децата се тестват, за да се определи дали са прероденият Далай Лама. Някои от методите включват показване на децата на предмети, които са принадлежали на предишното въплъщение.

Според официалната биография на 14-тия Далай Лама той е открит, когато е бил на две години. Син на земеделец, Далай Лама, е роден в малко селце в Североизточен Тибет, където едва 20 семейства се борят да се прехранват от земята.

Като дете той разпознава висш лама, който се е дегизирал, за да наблюдава местните деца, и успешно идентифицира редица предмети, принадлежали на 13-тия Далай Лама.

В автобиографията си „Моята земя и моят народ“ Далай Лама пише, че са му дадени двойки от еднакви или подобни предмети - включително броеници, бастуни и барабани - едните, принадлежали на предишното въплъщение, и едни обикновени. Във всеки от случаите той избира правилния.

Но превъплъщението на Далай Лама не винаги е намирано в Тибет. Четвъртият Далай Лама е открит в Монголия, докато шестият е открит в сегашния Аруначал Прадеш, Индия.

„Най-важното е вековната тибетска система на реинкарнация, изградена върху вярата на хората в прераждането“, казва Тензин.

Какво може да направи тибетското правителство в изгнание

В момента няма официални инструкции, посочващи как ще се осъществи прераждането на Далай Лама, ако той почине преди да се върне в Тибет. Но в своето значимо изявление от 2011 г. 14-тият Далай Лама заяви, че „единствено човекът, който се преражда, има легитимна власт над това къде и как се преражда и как това прераждане трябва да бъде разпознато“.

Далай Лама добави, че ако той реши да се превъплъти, отговорността за намирането на 15-и Далай Лама ще лежи върху тръста Гаден Подранг - организация, базирана в Швейцария, която той основа след като отиде в изгнание, за да запази и популяризира тибетската култура и да подкрепи тибетския народ.

Далай Лама заяви още, че неговото прераждане трябва да се извърши "в съответствие с миналата традиция".

"Ще оставя ясни писмени инструкции за това", каза той през 2011 г. От тръста Гаден Подранг не са отговорили на запитването на Си Ен Ен дали са били издадени нови инструкции.

Снимка: Pixabay

Едно нещо, което става все по-ясно, е, че е малко вероятно прераждането да се осъществи в Тибет, област, до която тръстът Гаден Подранг дори няма достъп - особено след оспорваното прераждане на Панчен Лама през 90-те години.

След смъртта през 1989 г. на 10-ия Панчен Лама, втората по важност фигура в тибетския будизъм, Далай Лама назовава тибетското дете Гедун Чоеки Нийма като превъплъщение на фигурата.

Гембъл разказва, че по време на процеса на подбор тибетското правителство в изгнание тайно е контактувало с хора в Тибет, което му е позволило да намери преродения по традиционен начин.

Но според правителството на САЩ, три дни след като е избран, Гедун и семейството му са отвлечени от ККП, която след това назначава алтернативен Панчен Лама. Оттогава Гедун не е виждан публично.

Какво ще направи китайското правителство

Китайското правителство публично заяви намеренията си относно прераждането на Далай Лама - то ще се проведе в Тибет и ще бъде в съответствие с желанията на Пекин, допълва Си Ен Ен.

През 2007 г. Държавното бюро по религиозните въпроси на китайското правителство публикува документ, в който се излагат "управленски мерки" за прераждането на живите тибетски Буди. В документа се казва, че преражданията на тибетските религиозни фигури трябва да бъдат одобрени от китайските правителствени власти, а тези с "особено голямо въздействие" трябва да бъдат одобрени от Държавния съвет, най-висшият орган на гражданската администрация в Китай, ръководен в момента от премиера Ли Къцян.

„(Пекин) налага контрол върху търсенето, проверката, признаването, образованието и обучението на религиозни фигури“, разказва Тензин.

В документа на китайското правителство има малко подробности относно процеса на прераждане, освен да се признае така нареченият процес „златна урна“, който е въведен в Тибет от династията Цин през 1790-те години, където имената на потенциалните деца-кандидати се поставят в малка златна урна и изборът се прави на случаен принцип. Според китайските държавни медии този принцип е създаден, за да помогне за „премахване на корупционните практики“ при избора на преродения.

В изявлението си от 2011 г. Далай Лама обаче казва, че златната урна е използвана само за „забавление“ на императорите от Цин и преродените вече са избрани преди тегленето на имената. Урната не е била използвана при прераждането на 14-тия Далай Лама.

„Имайте предвид, че освен прераждането, признато чрез легитимни методи, не трябва да се дава признание или да се приеме кандидат, избран за политически цели от никого, включително и от Китайската народна република“, каза Далай Лама в изявлението си през 2011.

Авторитетен кръг

В актуализация на своя закон за тибетската политика и подкрепа през декември 2020 г. САЩ заплашиха да санкционират всички китайски правителствени служители, които изберат прероден Далай Лама вместо желанията на тибетския народ.

Но експертите заявиха, че ККП използва далеч по-коварен метод, за да се подготви за избора на следващия Далай Лама. През последните години Пекин подбира и обгрижва група старши лами, които са приятелски настроени към Пекин. Когато дойде моментът да се избере наследник на Далай Лама, те може да направят така, че Далай Лама да е избран от тибетските будистки религиозни лидери, а не от служители на ККП.

Гембъл смята, че процесът на прераждане се основава на стабилно изградената религиозна власт през поколенията, тъй като един лама разпознава прераждането на друг, а след това този лама, на свой ред, разпознава своя покровител, когато се завърне като дете.

"Тяхната власт дава властта на следващия Далай Лама и след това Далай Лама им връща властта, като ги открива, когато са деца и китайското правителство се опитва да се включи в това, за да дестабилизира този авторитетен кръг", казва тя. 

Тензин смята, че Пекин бавно повишава популярността на избрания от тях Панчен Лама, който наскоро се появи на висши срещи на ККП и отиде на международно посещение в Тайланд през 2019 г., за да се опита да изгради своя авторитет, когато се избира 15-тият Далай Лама. Панчен Лама е част от групата на висшите лами, които ще направят подбора - друг пример за това, че тази група е подредена и избрана от Пекин.

Не е ясно какво геополитическо въздействие може да окаже смъртта на Далай Лама върху тибетското правителство в изгнание. Индия все по-често възприема общността в Дхарамсала като политическа уязвимост и някои се притесняват, че без Далай Лама може да бъде оказан натиск върху групата да напусне.

Но нито Гембъл, нито Тензин смятат, че наличието на двама Далай Лама ще окаже огромно въздействие върху наследството на Тензин Гяцо.

"Не мисля, че смъртта на Далай Лама ще сложи край на предаността към него по начина, по който ККП смята, че ще се случи", казва Гембъл.

И двамата експерти вярват, че макар да е трудно да се проведат протести срещу избрания от ККП Далай Лама, докато Пекин държи здраво властта над региона на Хималаите, той ще има много малко влияние върху тибетците в сравнение с предшественика си.

Тензин заяви, че отношението на ККП към новия Панчен Лама, втората по важност фигура в тибетския будизъм, дава индикация за натиска, който партията може да окаже върху всеки бъдещ Далай Лама - независимо дали Пекин го избира или не.

Според международната група за защита на човешките права Human Rights Watch настоящият Панчен Лама живее на практика под домашен арест в Пекин.

"Той дори не може да живее в собствения си манастир", казва Тензин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови