Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Какво е жизнено необходимо в пандемия? За Франция - шоколад, за САЩ - оръжия

В Австралия отворени останаха магазини за играчки, след като премиерът съобщи, че пъзелите ще са критично важни за семейството му през следващите месеци

OFFNews 16 април 2020 в 13:59 3234 0

Ден първи от блокадата заради Covid-19 в Париж. Нещото, което се набива на очи, е че единствените отворени магазини по цялото протежение на бул. "Шанз-Елизе" са продаващите шоколад.

Въпреки че цели страни бяха затворени, за да се предпазят от разпространението на Covid-19, предоставянето на жизнено необходими услуги се запази, включително продажбата на стоки от първа необходимост, като храни и лекарства. Но какво ознава "жизнено необходим"? Отговорът на този въпрос разкрива много за културата в отделните страни - разказва Би Би Си.

Във Франция всички пекарни и фабрики за сирене, магазини за сирене, месарници и търговци на вино работят и, разбира се, магазините за шоколад - ето това разкрива толкова много за естеството на страната! Всички те са освободени от забраната и могат да останат отворени, а французите са доста доволни от това.

Какво се разбира под "жизнено необходими услуги" в САЩ зависи от това къде точно живеете. А отделните щати взеха спорни решения, например по въпроса за магазините за продажба на оръжия. След като администрацията на Тръмп публикува указания, подкрепящи определянето им за жизнено необходими, някои щати разрешиха оръжейният бизнес да остане отворен. Резултатът? Продажбите стигнаха рекордни нива. Същото се случи и с местата, където се продава марихуана за медицински и немедицински цели. Те останаха отворени там, където продажбата е законна, например в Колорадо, въпречи че там приеха нови мерки за социално дистанциране.

През последните няколко седмици всички барове, ресторанти и клубове бяха затворени в Австралия, но магазините за алкохол остават отворени. Така че можете да си купите питие, но трябва да си го пиете вкъщи. Магазините за играчки също будят интерес. Някои от тях са затворени, но други са отворени за ограничен брой купувачи по всяко време. Защо играчките да са критично важни? Е, самият министър-председател Скот Морисън взе отношение по този въпрос, като каза на брифинг, че съпругата му трябвало да отиде и да купи доста пъзели за децата им. За семейството това било жизнено необходимо, защото то трябва да промени начина си на живот през следващите месеци.

В други страни забраната за функциониране на услуги, които мнозина биха счели за жизнено необходими, разпали бунтове. Повечето хора, които знаят нещо за Филипините, са чували за масово използваните маршрутни таксита Джипни. Има и друг особено важен за местните хора вид транспорт - триколките. Те малко приличат на използвания от Батман и Робин батмобил. Но миналия месец строгите карантинни мерки, наложени на основния остров Лузон, означаваха и спирането на целия обществен транспорт. Първоначално младият и популярен кмет на Манила Вико Сото разреши триколките да превозват здравните работници, но на следващия ден президентът Родриго Дутерте предупреди местните власти да не нарушават правилата за карантината. Само че сега собствената му дъщеря Сара, която е кмет на град Давао, също разреши триколките с обяснението, че градът не се намира на о-в Лузон и не попада под същите карантинни мерки. Кой по-рано би помислил, че обикновените триколки може да се превърнат в политически въпрос?

За първи път в историята на Индия разширената железопътна мрежа - която е жизнено важна за страната - беше спряна. Но спирането на влаковете, които превозват 23 милиона пътници всеки ден, доведе до това много хора, които разчитат за оцеляване на дневните си надници, да се окажат изоставени в градовете, където работят, без пари, храна и подслон. За да поправи стореното, правителството се опитва да организира връщането им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!