Kак Украйна се опитва да спечели войната с помощта на програмисти

"Малка съветска армия не може да спечели срещу голяма съветска армия. Ние трябва да се развиваме. Да бъдем умни"

OFFNews 19 декември 2022 в 13:50 11610 3

Код за програмиране

Снимка Pixabay

"Нашите оръжия са компютрите", казват работещите за проекта.

Украински програмисти разработиха софтуер, който събира информация за действията на врага и им дава предимство на бойното поле. "Гардиън" разказва за проекта "Делта", базиран в необозначена сграда в покрайнините на Запорожие.

"Нашите оръжия са компютрите", казват работещите за проекта. Доскоро много от тях са били изцяло в цивилния сектор и нямат военен опит. Сега вярват, че могат да са решаващото звено в отблъскването на руската инвазия:

В центъра са разположени дузина компютърни екрани - постоянно актуализиращо се изображение на развиващото се бойно поле на юг. С едно щракване върху меню картата се изпълва с орди от оранжеви ромбове, показващи руските развръщания. Те разкриват къде са скрити танкове и артилерия, както и детайлни подробности за частите и войниците в тях, извлечени от социалните мрежи. При избора на друга опция от менюто се появяват червени стрелки в южната част на Запорожка област, които показват напредването на руските колони. Увеличаването на мащаба показва сателитни снимки на терена в ясни детайли.

Нарича се "Делта" - софтуерен пакет, разработен от украински програмисти, за да даде на въоръжените им сили предимство в състезанието коя от страните вижда по-ясно бойното поле и следователно може да предвиди движенията на вражеските сили и да ги удари по-бързо и по-точно.

Въпреки че много сцени от войната в Украйна изглеждат като връщане към Първата световна война, с кални окопи и пейзажи след взривове, конфликтът е и полигон за изпитание на бъдещето на войната, където информацията и нейното мигновено разпространение в използваема форма до отделните войници ще бъдат от решаващо значение за победата или поражението.

Виталий e компютърен експерт в Центъра за иновации и развитие на отбранителни технологии към Министерството на отбраната. Казва, че Украйна има естествено предимство, тъй като има по-млада и по-малко йерархична политическа култура.

"Най-големите разлики между руската и украинската армия са в хоризонталните връзки между частите", казва Виталий. (Подобно на другите войници в иновационния център, той посочва само първото си име.) "Ние печелим главно, защото ние, украинците, сме естествени хоризонтални комуникатори".

В офисите в Запорожие се помещава един от шестте "центъра за ситуационна осведоменост", които въоръжените сили на Украйна са създали на различни фронтове. Седмият е в процес на създаване в Донбас.

Обектът в Запорожие, предоставен от местен бизнесмен, е шестото място, където се помещава центърът - налагало се е да се мести многократно от съображения за сигурност и по логистични причини. Този месец се очаква центърът да бъде преместен в по-постоянен, специално пригоден дом под земята.

"Делта" се управлява от иновационния център, чийто персонал до голяма степен е съставен от доброволческа организация на оператори и програмисти на дронове, наречена "Аеророзвідка" (въздушно разузнаване).

Татяна, друг служител в иновационния център, казва, че характерът на неговото начало, като частно-публично партньорство, също му дава предимство.

"Това не са бюрократи от Министерството на отбраната. Те бяха от корпоративния сектор, които бяха мобилизирани да служат в армията", обяснява тя. "Започнаха да правят "Делта" със собствените си умове и ръце, защото имаха тази култура на гъвкаво развитие. Творческият процес има кратък кръговрат. Разработваш, тестваш, пускаш на пазара."

Проектът "Делта" е представен за първи път пред държавите членки на НАТО в края на октомври, като е разработен от програмистите на "Аеророзвідка" през 2015 г. и е внедрявана във все по-голям мащаб през последните четири години, през които голяма част от организацията е погълната от иновационния център.

Неформалният му произход е очевиден вътре в центъра в Запорожие, където усещането е по-скоро като във факултет по информатика, отколкото във военно поделение. Единственият човек в униформа е офицер от военното разузнаване, който се подвизаваше под псевдонима сержант Шломо.

Кабинетът в единия край на главния коридор е превърнат в работилница за дронове, където двама инженери работят по усъвършенстването на механизъм за освобождаване на бомби, активиран от светлината на закупени в търговската мрежа квадрокоптери. Освобождаващият механизъм и опашката на бомбите са изработени на 3D принтери. До вратата са подредени кутии с бронебойни бомби.

В другия край на коридора е отделът за разузнаване от открити източници (Осинт), където половин дузина млади мъже преглеждат масивите от публикации в социалните мрежи на руски новобранци, извличат от тях информация за дата и местоположение и подават резултатите към "Делта".

На един от екраните се виждат няколко войници от Дагестан, които заемат бойни пози пред камерата. Снимката и събраната от нея информация за тяхното подразделение, неговите способности и заповеди ще бъдат достъпни в рамките на няколко минути чрез едно кликване върху картата на "Делта" близо до Мелитопол, държан от Русия град на 130 км на юг, който се превръща в една от новите горещи точки на южния фронт.

На бялата дъска в офиса на "Осинт" е отбелязан фактът, че е 280-ият ден от войната, до която дата по приблизителни оценки са загинали 88 880 руснаци. "Прецакайте ги" - това е посланието за деня, изписано с маркер до тази равносметка.

Другите основни канали за информация, които постъпват в "Делта", са сателитни снимки, предоставени от партньорите от НАТО, които са основа за картата на бойното поле; кадри от дронове, които се качват ежедневно; снимки и информация, предоставени от мрежа от информатори зад руските линии, която отчасти се ръководи от Шломо.

Цялата тази информация се вгражда в слоевете на картата на "Делта" на бойното поле, която се поддържа в реално време и е достъпна за военните чрез сателитните комуникации Starlink. На екрана, в този ден Мелитопол има най-голяма концентрация на оранжеви ромбове и червени стрелки, показващи руските колони в движение.

"Сега разбираме маршрутите им и как са се променили", казва Шломо. "Те използват Мелитопол като голям логистичен център и ние се опитваме да разберем истинската цел на движенията."

Търсят по-специално наблюдения на танкове и мобилни мостове, които биха могли да предвещават намерение за предстояща атака и да дадат основание за червен флаг в чатовете на "Делта". През последните дни украинските сили са набелязали за мишена казарми и мост там.

Всеки ден всеки център за ситуационна осведоменост изготвя справка за последните събития в своя сектор, а в 18:00 ч. се провежда брифинг на живо, на който се обобщават и обсъждат заключенията.

"Малка съветска армия не може да спечели срещу голяма съветска армия. Ние трябва да се развиваме. Да бъдем умни", каза Шломо. "Основната задача на войната за Украйна сега е да се трансформира от съветска армия в натовска. Трябва да се промени армията в хоризонтална."

Тази промяна е трудна. Украинската армия е израснала от съветските си предшественици и много от по-старите ѝ офицери са формирани от този опит. През 2020 г. генералите дори закриха поделението "Аеророзвидка"; то беше възстановено от Министерството на отбраната като център за иновации едва месеци преди руското нашествие.

Донбаският фронт е последният, който създава свой собствен център за ситуационна осведоменост, отчасти поради съпротивата в армията, и в резултат на това е пострадал най-много от липсата на координация и приятелски огън, твърдят служители от иновационния център. "Пълен хаос", обобщава един от служителите.

"Не мисля, че все още са напълно готови", казва Ник Рейнолдс, анализатор на сухопътните войни в Кралския институт на обединените служби в Лондон. "В украинските въоръжени сили има някои центрове с високи постижения, но те не са навсякъде. Военната култура, наложена по времето на Съветския съюз, хвърля много дълга сянка."

Въпреки това Рейнолдс смята, че украинците са далеч пред руските сили в усилията да направят силите си по-свързани и гъвкави. "В крайна сметка руската страна не е променила фундаментално своите структури или практики. Те имат известно ниво на технологично усъвършенстване, но на човешко ниво все още са много съветски."

В доклад на НАТО от 30 ноември за украинската програма "Делта", с който "Гардиън" се запозна, се отбелязва, че софтуерът все още не е официално приет от въоръжените сили на Украйна и следователно не се използва повсеместно, което означава, че разузнавателната информация, споделяна от съюзниците на НАТО, не достига до всички регионални командвания.

Информационните воини в центъра за иновации твърдят, че нарушават официалната доктрина на украинската армия, като установяват хоризонтални връзки между военните части с помощта на "Делта". "Не можем да пренаписваме доктрината и да воюваме едновременно", казва Татяна. "Ще напишем доктрината след победата."

Следващата стъпка в разпространението на "Делта", казва тя, е създаването на Istar офицери (съкращение от английските суми за разузнаване, системно наблюдение, определяне на целите и непосредствено разузнаване, б.ред.) на ниво щаб и бригада, а след това и създаването на специален батальон Istar.

Междувременно иновационният център иска от западните донори на оръжия да предоставят софтуерните протоколи, които ще позволят безпроблемно включване на нови оръжейни системи към "Делта".

Сержант Шломо казва, че интегрирането на информацията за бойното поле в цялата армия чрез "Делта" е състезание, което Украйна трябва да спечели. "Това е голямата история, която пишем и която ще промени войната", смята той. "Нашите оръжия са компютрите. Нашите куршуми са информацията."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

3

хr4

20.12 2022 в 10:00

мАни ти тая за евреите. За 70 години и три истиски войни, нямат нито една сериозна изцепка. От тях можем само да се учим!

12078

2

edin slep

20.12 2022 в 01:38

С други думи, генералитета си иска както си знае - информацията минава по веригата от рота до генерален щаб и от там се връща обратно обработена. Тези хора се опитват да направят нещата по-модерни, да се обработва информацията и да е достъпна по съвременен начин - бърз. Ама на шапкарите не им харесва, така дават инициатива на младшите командири, от къде на къде?

А иначе за боеспособността дето говори шекерчо ... израелците са силни срещу палестинците и при защита, защото имат малка територия, логистиката е по-лесна. Когато нападнаха Ливан, за да се разправят с Хизбула преди няколко години, поражението бе унизително. Според мен в момента най-боеспособна е армията на САЩ, защото имат части по света, всяка работи при различен климат и условия - няма какво да ги изненада. Ако трябва в студа, ако трябва в жегата и влагата - имат обучени командири, войници, техника за това.

-529

1

6екеr4о

19.12 2022 в 16:09

Имам чувството, че до края на войната украинската армия ще стане най-боеспособната в света! За Израелската не съм сигурен...