Как ще изглеждат гаранциите за сигурността на Украйна? В Киев показаха първите препоръки за бъдещия договор

Красимир Крумов 13 септември 2022 в 19:45 9604 0

Черновата на документа беше представена за първи път от контактната група във вторник в Киев.

Снимка Офис на президента на Украйна

Черновата на документа беше представена за първи път от контактната група във вторник в Киев.

Ръководителят на кабинета на Украинския президент Володимир Зеленски Андрий Ермак и бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмуссен представиха във вторник препоръки към „Киевския договор за сигурност“, уреждащ стратегическото партньорство на Украйна и страните-гаранти, съобщи офисът на Зеленски. „Прочетох този документ подробно. Смятам, че е подготвен на високо ниво. Това е първата, но много важна стъпка. Тези препоръки трябва да станат основа на бъдещ договор за сигурност.“ – коментира във вторник следобед Володимир Зеленски.

В изготвянето на препоръките са участвали експерти от целия демократичен свят, включително бивши премиери, министри, други високопоставени служители и учени. Препоръките съдържат призив за създаване на Киевския договор за сигурност - съвместен документ за стратегическо партньорство, който ще обедини Украйна и държавите-гаранти.

Препоръките предвиждат многостепенен подход към гаранциите. Очаква се основна група от съюзници да поеме ясни ангажименти за подкрепа на въоръжените сили на Украйна, докато по-широка група се очаква да предостави невоенни гаранции, изградени около механизмите за санкции.

„Днес представяме резултата от работа, която няма прецедент в новата история, както безпрецедентен е актът на пълномащабна агресия от страна на ядрена държава и член на Съвета за сигурност на ООН срещу суверенна европейска държава. С помощта на съюзниците Украйна успешно се противопоставя на този наплив. Това обаче не може да се пренебрегне – решенията често трябваше да се вземат ad hoc, а разработването на механизми за тази помощ изискваше много време, което по време на война винаги липсва и, което се заплаща с болка, кръв и човешкщи животи“, отбеляза Андрий Ермак. Ермак уточни, че споразумението за гарантиране на сигурността на Украйна не е заместител на присъединяването на Украйна към НАТО, а е средство за гарантиране на сигурност до влизането.

Бившият генерален секретар на НАТО Расмуссен заяви, че приемането на препоръките ще изпрати мощно послание на руския президент Владимир Путин. „Ще покаже, че нашата вярност към Украйна няма да се поколебае, че неговата война е безполезна. Това би дало сигнал на украинския народ, че ние вярно подкрепяме независимостта и суверенитета на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Да го направим правилно означава да поставим нов крайъгълен камък на европейската сигурност. Ако не го направим, ще означава влошаване на кризата на европейска територия."

Какво включват самите препоръки?

  • Украйна се нуждае от ресурси, за да поддържа мощни ВСУ, способни да се противопоставят на въоръжените сили и други паравоенни формирования на Руската федерация.
  • Дългосрочни стабилни инвестиции в отбранително-промишлената база на Украйна, предаване на оръжия и разузнавателна подкрепа от съюзниците, интензивни мисии за обучение и съвместни учения под егидата на ЕС и НАТО.
  • Гаранциите за сигурност трябва да определят набор от ангажименти, поети от групата гаранти заедно с Украйна. Гаранциите трябва да бъдат политически и правно обвързващи.
  • Договорът ще обедини основната група съюзнически страни и Украйна. Тази група държави-гаранти може да включва САЩ, Великобритания, Канада, Полша, Италия, Германия, Франция, Австралия, Турция, както и скандинавските и балтийските страни, Централна и Източна Европа.
  • Пакетът от гаранции съдържа както превантивни мерки, така и мерки, които трябва да бъдат предприети незабавно в случай на ново посегателство върху суверенитета и териториалната цялост на Украйна.
  • Структурата на споразумението предвижда пълноценен пакет от санкции срещу страната-агресор и може да съдържа допълнителни компоненти, например споразумения за предоставяне на модерни системи за противовъздушна отбрана, регионални споразумения за сигурност в Черно море, и т.н.
  • Гаранциите за сигурност не заместват желанието на Украйна да се присъедини към НАТО.

През май стана известно, че Андрий Ермак, ръководител на президентската канцелария, и Андерс Фог Расмусен, бивш генерален секретар на НАТО, ръководят международна консултативна група, която ще разработи предложения за гаранции за сигурност на Украйна. Текстът с предложенията по предварителни анонси на консултативната група се очакваше да бъде публикуван официално на 28-29 август.

Пълният текст на препоръките може да бъде намерен на сайта на президента на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews