Как се променя Близкият изток година след Авраамовите споразумения

Александра Маркарян 06 октомври 2021 в 19:40 2467 1

Картината в Близкия изток сега е различна. Говорим с колегите си от региона като братя и сестри, каквито са те за нас и ние - за тях, от което сме много щастливи. Усещането е необикновено. Вярвам и знам, че то е взаимно, казва Елиав Бенямин - ръководител на бюрото "Близък изток" и на отдел "Мирни процеси" в Министерството на външните работи на Израел - по време на онлайн пресконференция днес по повод първата годишнина от сключването на Авраамовите споразумения.

В рамките на процеса по нормализиране на дипломатическите отношения в региона Израел сключва споразумения с Обединените арабски емирства и Бахрейн, а след това - с Мароко и Судан. Началото е поставено във Вашингтон през септември 2020 г. от Израел, ОАЕ, Бахрейн и САЩ, с посредническата роля на американския президент тогава Доналд Тръмп. Неговият подпис е в ролята му на наблюдател.

Вашингтон, 15 септември 2020 г. (от ляво надясно): министърът на външните работи на Бахрейн Абдуллатиф бин Рашид Ал-Заяни, министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, американският президент Доналд Тръмп и министърът на външните работи на Обединените арабски емирства Абдула Бин Зайед ал Нахаян участват в церемонията по подписването на Авраамовите споразумения в Белия дом. Министър-председателят Нетаняху подписва мирно споразумение с ОАЕ и декларация за сключване на мирно споразумение с Бахрейн. Снимка: Getty Images 

До онзи момент само две арабски страни са признали Израел - Египет през 1979 г. и Йордания през 1994 г.

Промяната е огромна за региона и е от световна значимост, макар за страничния наблюдател думите "сключване на споразумение" като цяло да напомнят за по-скоро формален акт.

"Преди да се присъединя към екипа на външното министерство, си казвах: "Добре, чудесно - един подписан лист хартия", но е много повече от това - споделя Елиав Бенямин днес. - В много случаи те задават тона в частния сектор - позволяват му да прави бизнес. Такива са и за регулаторите в съответните страни, което позволява нещата да се случват."

Към днешна дата Израел има 9 споразумения с Мароко, 16 с Бахрейн и 14 с ОАЕ.

Едно от основните касае визовите въпроси и позволява пътуването на гражданите от страните. Други касаят авиацията.

Вече има директни между Израел и ОАЕ, Бахрейн и Мароко. Между Израел и ОАЕ има 43 полета седмично и десетки хиляди израелци вече са се възползвали от възможността. "Това е много ясно свидетелство за нивото на интерес в Израел към тези взаимоотношения", отбелязва Елиав Бенямин.

Трети споразумения се отнасят до културния и академичния обмен, до сътрудничество в областта на здравеопазването, например по отношение на обучение.

През последната година се установяват дипломатически представителства, разменят се посещения на министри, хвърлят се мостове в сферата на икономиката, финансите, търговията, туризма. Предстоят и нови визити.

Икономически, политически, личностни, стратегически и касаещи отбраната са четирите стълба на отношенията.

"Инвестирахме във всички през последната година, но с основен фокус върху първите три. Сега поставяме акцента върху четвъртия (стратегически въпроси и отбрана - бел. ред.) с разбирането, че за да развием взаимоотношенията по стратегически въпроси, свързани с възможностите и предизвикателствата, които всички споделяме в региона, трябва да го направим, след като изградим взаимоотношения, доверие, след като се познаваме достатъчно добре", обяснява той.

За него случващото се развитие в отношенията е "промяна в парадигмата" на няколко нива.

"Най-напред ние вярваме, че сме довели до промяна в динамиката на отношенията в Близкия изток, как гледаме на региона и как всички останали гледат на него. Говорим за парньорства, говорим за споделени възможности, за споделени трудности, с които трябва да се справим, за споделени предизвикателства.

Промяната се изразява и в това, че ние сме много по-прагматични и практични при справянето с проблемите. COVID доказа на всички ни, че светът е станал по-малък. Осъзнаваме колко зависими сме от опита и знанието, които всеки от нас е придобил през последните осемнадесет или деветнадесет месеца."

Бенямин нарича алианса "съюз на толерантността", който ще има стойност за поколения напред.

"Всяка страна е на различно място, с различни проблеми, съсредоточена е в различни неща. Това е напълно нормално, така трябва да бъде. Ние продължаваме да инвестираме", уверява той и напомня, че тези споразумения не са се случили "просто така", а са били "култивирани, подхранвани, поливани" години наред.

Попитан за отражението на Авраамовите споразумения върху отношенията между Израел и Палестинската автономия, Бенямин е категоричен: връзките с едни страни не са за сметка на отношенията с други.

"Тези взаимоотношения са приятелство с всяка от тези страни. Приятелство и след това партньорство. На първо място, преди всичко става въпрос за разбиране. Всичко останало идва след това."

Сред предстоящите предизвикателства пред Израел и партньорите му е облекчаването на COVID ситуацията и, съответно, на ограниченията.

"Работим, за да осигурим зелен коридор между страните ни. Искаме хората да дойдат, да видят и усетят Израел от първа ръка, да вкусят храната ни, да видят плажовете ни, туристическите обекти и местата с религиозно значение."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

07.10 2021 в 09:01

Израел е един синор земя, няма нито един доброжелателен съсед, практикува циничен физическо-религиозен расизъм, наречен ционизъм. Замислете се, Библията и Корана можете да си ги купите във всяка специализирана книжарница, ама я намерете нередактирана и преведена версия на Талмуда? Той е за "богоизбрани". Арабите в самия Израел живеят в режим на Апартейд. САЩ държат над водата тази агресивна държавица, за да изнудват глуповатите камилари от Близкия изток, основно заради петрола и газта.