Как надводен дрон потопи руския военен кораб 'Ивановец'

Армадата на Москва не е пригодена за битка с безпилотници, разказва в рядко интервю човекът, който управлява "MAGURA"

OFFNews 06 февруари 2024 в 12:12 5994 4

дронове

Снимка Си Ен Ен

Често поразяването на целта се извършва ръчно.

Само шест морски дрона са били нужни за удара по руски военен кораб миналата седмица, съобщава Си Ен ЕН, като се позовава на рядко интервю с тайно украинско подразделение, което стои зад атаката.

Украинското разузнаване обяви, че малкият руски военен кораб "Ивановец" е претърпял множество удари по корпуса си, преди да бъде потопен от безпилотен апарат в залив на окупирания от Русия Кримски полуостров.

Един от управляващите дроновете, които са извършили атаката, казва пред Си Ен Ен, че при нападението са използвани десет безпилотни самолета "MAGURA", шест от които са поразили и в крайна сметка потопили руския военен кораб - последната срамна загуба за руския Черноморски флот.

Дроновете "MAGURA" имат голям обсег от около 800 километра, което дава на неговото подразделение свободата да ги изстрелва от украинското крайбрежие за мисии срещу кримски цели.

Дронът "MAGURA" има впечатляващ обсег на действие. Снимка: Си Ен Ен

Човекът с позивна "13" е член на специално подразделение в Главното разузнавателно управление, което е свързано с редица атаки в Крим и в самата Русия, като често използва безпилотни самолети за нанасяне на удари далеч извън обсега на конвенционалните оръжия от арсенала на Украйна.

Нощни кадри, публикувани от украинците, показват как руснаците стрелят по дроновете, докато те се устремяват към "Ивановец", след което поне два дрона се удрят в борда на кораба, изваждат го от строя и предизвикват мощни експлозии. Кадрите включват поразителна сцена, на която изглежда, че носът на "Ивановец" стърчи от водата, докато той потъва на дъното на Донузлавското езеро.

Си Ен Ен уточнява, че не можа да провери независимо твърдението на Украйна, както и кой кораб е бил ударен и кога. Русия не е коментирала официално твърденията на Украйна.

Киев все по-често се обръща към безпилотните летателни апарати, за да изравни силите си с Русия, като през последните седмици бяха извършени редица атаки с дронове за поразяване на стратегически цели в Русия.

Петролната и газовата инфраструктура на Москва е под заплаха, след като дрон атакува руски петролен терминал на около 100 км западно от Санкт Петербург. Руснаците "започнаха да се събуждат през нощта по време на експлозии", заяви ръководителят на разузнаването на Украйна Кирило Буданов в края на януари. "Те виждат реалната картина на войната".

Генералът призова за по-широко използване на безпилотни летателни апарати както за спасяване на живота на украинските войници, така и за намаляване на материалното предимство на Русия в областта на оръжията и боеприпасите.

"Именно тези безпилотни системи - като дронове - заедно с други видове модерни оръжия, са най-добрият начин Украйна да избегне въвличането в позиционна война, в която нямаме предимство. Накратко, това не означава нищо друго освен цялостно препроектиране на бойните действия и отказ от остарялото, стереотипно мислене", написа миналата седмица главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни.

След завземането на Крим от Русия през 2014 г. - и след допълнителните загуби след нахлуването на Русия през 2022 г. - Украйна вече не разполага с функциониращи военноморски сили в Черно море. Но потопяването на "Ивановец" е още една победа в кампанията на Украйна срещу Черноморския флот на Русия. Най-значимият от нейните удари беше нападението над "Москва" през април 2022 г., което принуди Русия да промени начина си на действие в близост до контролираните от Украйна райони.

Въздействието на безпилотните самолети е впечатляващо, но това е деликатна работа, казва пилотът.

"Основното е да усещаш дрона. Ако го притиснете малко, може да загубите контрол над него. Бих казал, че това е като бижутерската работа", казва управляващият дрона.

Контролирани от разстояние чрез връзка Starlink, дроновете могат да бъдат предварително програмирани и за дългите "пътувания" през Черно море. По думите му "пилотът" постоянно следи преминаването на дрона, като поразяването на целта често се контролира ръчно.

Полезният товар на дрона от 250 кг може да бъде увеличен до 300 кг, добави той, "но няма нужда да се прави това". Дори срещу някои от най-здравите кораби на Черноморския флот на Москва дроновете са доказали своята ефективност.

Дълги почти шест метра, дроновете са внушителни и се издигат над водата. Но щом се появят на повърхността, те са трудна мишена за защитаващите се руснаци.

"Те са доста трудни за забелязване, особено в открито море. Този размер затруднява управлението им, защото морето е бурно, но също така прави много по-трудно за врага да ни удари", обяснява "пилотът".

Въоръжението на борда на руските военни кораби не е проектирано с оглед на безпилотните самолети, което ги принуждава да използват оръдия, по-подходящи за битка с други кораби, каза той.

Видеозаписът на атаката показва как снарядите се удрят във водата, докато безпилотните самолети се насочват към "Ивановец". Боеприпасите не са в състояние да спрат идващите бомби.

"Никой военен кораб не може да бъде толкова маневрен, колкото тези дронове", добави той.

Какво представлява "MAGURA"

"MAGURA V5" е многоцелеви дрон, украинско производство. Той може да бъде задействан за наблюдение, разузнаване, патрулиране, операции по търсене и спасяване, противоминни мерки, защита на флота, а също така да изпълнява бойни мисии. Дължината му е 5,5 м, ширината е 1,5 м, височината над ватерлинията 500 mm. Развива скорост от 22 възела, но максималната е 42 възела. Оперативният му обхват е 450 морски мили (приблизително 833 км), а полезният товар, който може да носи, е 320 кг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

5

БотоксПутю

06.02 2024 в 21:59

Трябва да се прочете внимателно преди да се публикуване. Вероятно е някакъв онлайн превод.

-685

4

Козин Човков

06.02 2024 в 18:46

Писалите преди мен вече са посочили глупавите грешки в материала. Това, че е "ракетен катер" по руската терминология и "корвета" по западната, че Магура са морски дронове, а не летателни апарати. Искам да добавя, че "Ивановец" е приет на служба по времето на гланокомандващия руския флот адмирал на флота (четиризвезден) Куроедов, и следователно е от клас "Куроедовец".

3700

3

опетков

06.02 2024 в 14:17

"Ивановец" не е "малък катер", а военен кораб, въоръжен с 4 крилати ракети, далекобойно оръдие и противосамолетна защита. По натовски стандарти отговаря на типа "корвета", с дължина 50-60м. Явно не е имал добра защита против дронове.

905

1

Kahles

06.02 2024 в 13:00

Редакцията, надводният дрон MAGURA не е безпилотен летателен апарат, а дистанционно управляема моторна лодка. Изчистете си глупостите!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика