Турция под натиска на все повече афганистанци. Ще залее ли мигрантска вълна България? (снимки)

Александра Маркарян 13 август 2021 в 15:24 7458 3

Снимка Getty Images

Ще залее ли мигрантска вълна България и ЕС заради кризата в Афганистан?

Масово местните жители бягат от страната си, вече почти превзета от талибаните след изтеглянето на американските и съюзническите сили на НАТО. Те прииждат към Иран и Турция. Дали обаче те могат и искат да поемат натиска?

Проправителственият вестник Türkiye написа директно днес, че Турция няма основание да спре бежанците от Афганистан към ЕС. Анкара реагира рязко на факта, че САЩ и ЕС приемат Турция и Иран като страни, които трябва да осигурят убежище на тези хора. Но Турция е изчерпала своята квота и повече не може да носи бремето сама, пише изданието, позовавайки се на дипломатически източници. ЕС трябва да е готов за възможна миграционна вълна, предупреждава Анкара.

Между Турция и ЕС няма споразумение за афганистанците, както за сирийците. По тази причина Турция няма да пречи на бежанците от Афганистан, които искат да стигнат до Европа и ще отвори границите си - твърди изданието.

Турция е страната с най-много мигранти в света. По данни на ООН за 2019 г. (последните оповестени) тя е дом за над 5,8 млн. мигранти, 3,7 млн. от които са бежанци, основно сирийски. Напрежението заради това на местна почва не е малко и ескалира през последната седмица, когато столицата стана арена на сблъсъци след убийството на турски младеж, твърди се - от сирийски бежанци. Последваха палежи на магазини и имоти на сирийци, хора преобръщаха коли по улиците.

За да ограничи нов мащабен мигрантски поток от Афганистан, президентът Ердоган започна преговори с талибаните. По границите на Турция се строят стени, но бягащите от страната намират начин да влязат. Новинарските агенции публикуват снимки от пристигнали в страната афганистанци (виж галерията). Само от началото годината над 267 638 души са се опитали да влязат нелегално в Турция от юг и от изток, пише днес Анадолската агенция. Всички те са били спрени. Но колко не са били и къде са сега?

Какво прави България

Посещение на границата и свикване на Консултативния съвет по национална сигурност са двете известни стъпки, предприети от президента Румен Радев под угрозата от многохилядна мигранска вълна, която чука на вратите ни. Днес Радев замина за инспекция на българо-турската граница и обяви, че пробойните по оградата по границата ни трябва да се запушат. Дали това ще е единствената ни подготовка за вълната? И водят ли се разговори с Турция от наша страна? Все въпроси без отговор. 

Ако Турция пусне хилядите мигранти към съседните страни, включително България, ще стане пределно ясно, че капацитетът ни да ги поемем е, меко казано, скромен. Центровете на МВР и дирекция "Миграция", където временно настаняват влезлите в Българя, е запълнен. 1 060 места, 1 080 настанени. Свободни места има в центровете на Държавната агенция за бежанците.

Дали темата занимава служебния кабинет и размирното ни Народно събрание е също неизвестно.

Идния понеделник президентът Радев свиква Консултативният съвет по национална сигурност. Може би той ще даде отговор на въпроса готви ли се страната ни и как да поеме евентуална мигрантска вълна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11936

3

Христо Венев

30.08 2021 в 14:11

По конституция, границите ни са свещени и неприкосновени. Тези, които ги прекрачват обаче, имат пари да подкупват, трафиканти, граничари, политици. Първо, откъде имат пари и второ, който престъпи границата ни, навремето беше отстрелван за това престъпление.

15914

1

поп Дръвчо

13.08 2021 в 23:58

Обича Ердоган да се прави на ударен, но не може да се закачи на малкия пръст на Лукашенко с редовната авиолиния до Багдат.