Йерусалим е разкъсван от насилие в очакване на решението за изселване на палестинци

Ивайла Сопотенска 10 май 2021 в 10:51 5016 1

Снимка Facebook - Israel Ministry of Foreign Affairs

За трета поредна нощ в Йерусалим имаше сблъсъци между палестинци и израелската полиция. Тази сутрин, преди планирания еврейски националистически марш, градът отново стана свидетел на насилие между палестински вярващи и полицаи на Храмовия хълм в Източен Ерусалим. По молба на главния прокурор, насроченото за днес заседание на израелския Върховен съд за експулсиране на палестински семейства, беше отложено.

В петък вечерта над 200 души бяха ранени при сблъсъци между палестинци и полицаи на Храмовия хълм, където се бяха събрали десетки хиляди палестински вярващи за последната петъчна молитва преди края на свещения ислямски месец на пости Рамазан.

В събота и неделя положението на Храмовия хълм беше спокойно, но имаше стълкновения между палестинци и израелски полицаи в други квартали на Източен Йерусалим.

Тази сутрин стотици палестинци замеряха с различни предмети израелските полицаи, които им отвръщаха с шокови гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ. Изстрелване на шокови гранати е чуто и в други квартали на града. 

Най-малко 180 души са били ранени, а 80 са хоспитализирани при сблъсъците тази сутрин, предадоха палестински медии, съобщи БТА.

Шествие за Деня на Йерусалим

Новите вълни на насилие съвпадат с чествания днес Ден на Йерусалим, годишнината от превземането на източната част на града от израелската армия по време на Шестдневната война през 1967 г. 

Шествието обикновено минава през мюсюлманските квартали в Източен Йерусалим, което някои палестинци считат за провокация. Бившият високопоставен израелски служител в Министерството на отбраната Амос Гилад призова маршът да бъде отменен или пренасочен, предупреждавайки: "Бурето с барут гори и може да експлодира по всяко време."

Израелската полиция даде разрешение за провеждане на традиционния парад по случай Деня на Ерусалим въпреки изостреното в последните дни напрежение. 

Голямото напрежение в града се дължи и на заплахите за изселване на палестински семейства от части от района Шейх Джара в Източен Йерусалим, което доведе до сблъсъците от последните дни, включително около джамията "Ал Акса", която е третото по значимост свято място на исляма.

Квартетът за преговори в Близкия изток (ООН, ЕС, САЩ и Русия) призова израелските сили на реда да проявят сдържаност, като САЩ изразиха дълбоко безпокойство и призоваха израелските власти "да се отнасят към местните жители със състрадание и уважение".

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди въпроса по-късно днес.

Арабски страни, които миналата година нормализираха отношенията си с Израел, осъдиха действията на еврейската държава при сблъсъците между палестинци и израелските сили за сигурност. Критични реакции се чуха от Судан, Мароко, Обединените арабски емирства ОАЕ и Бахрейн.

Йордания от своя страна прикани Израел да сложи край на "варварските атаки" над вярващи в джамията "Ал Акса" и заяви, че ще работи за увеличаване на международния натиск над еврейската държава.

Делото за изселване на палестинци

В понеделник се очакваше да се проведе съдебното заседание по дългогодишния случай с експулсирането на палестинските семейства. Повече от 70 души обжалват заповедта за изселване, която ще ги изгони от домовете им в полза на еврейските заселници.

Но изслушването беше отменено в неделя по искане на израелския генерален прокурор. Нова дата ще бъде определена в рамките на следващите 30 дни.

Това стана на фона на растящото напрежение, сблъсъците между палестински демонстранти и израелската полиция и международното безпокойство по повод готвените изселвания.

Йордания е пазител на мюсюлманските и християнските свети места в Йерусалим. Тя е дала на палестинците документи за имотна собственост в квартал Шейх Джара, които според нея доказват, че претенциите на еврейски заселници за тези имоти са лишени от основание.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху от своя страна защити полицейските действия срещу палестинските протестиращи в неделя, заявявайки, че неговото правителство "няма да позволи на никой радикален елемент да подкопае спокойствието" в града.

Какво поражда насилието?

Напрежението в Йерусалим ескалира още от началото на свещения мюсюлмански месец Рамазан в средата на април, като поредица от събития предизвикаха вълненията.

С началото на Рамазана всяка вечер имаше сблъсъци между полицията и палестинци, протестиращи срещу огражденията за сигурност около Дамаската порта в града, които им пречат да се събират на мястото вечер. 

Гневът на палестинците беше засилен и от марш на група националистически еврейски екстремисти, близо до същото място. Тяхното шествие беше в знак на протест срещу поредица от видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, които показват, как палестинци нападат ултраортодоксални евреи в града. Последваха и отмъстителни нападения над палестинци от еврейски екстремисти.

Съдбата на Източен Йерусалим е в основата на израелско-палестинския конфликт, като двете страни претендират за правото си върху него. Израел ефективно анексира Източен Йерусалим през 1980 г. Този ход не е признат от по-голямата част от международната общност, но Израел приема целия град за своя столица.

От своя страна, палестинците се надяват Източен Йерусалим да стане столица на бъдещата им независима държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!