Над сто палестинци са ранени при протести в Йерусалим

OFFNews 23 април 2021 в 12:36 1550 0

Снимка twitter - mediaindiagroup

Десетки хора бяха ранени при бурни сблъсъци между палестински протестиращи и около 300 крайнодесни еврейски активисти в Йерусалим късно в четвъртък. Еврейските активисти скандираха „Смърт на арабите“. Полицията, опитвайки се да раздели групите, се сблъска и с палестинците, които хвърляха камъни по служителите на реда.

Полицаите са използвали средства за разпръскване на безредици, включително зашеметяващи гранати, сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат протестиращите. Най-малко 105 палестинци са ранени, включително 22, които са хоспитализирани, съобщи Палестинският Червен полумесец.

Полицията заяви, че при сблъсъците са ранени около 20 служители, включително конен полицай, ударен в лицето с камък. Трима са настанени за медицинско лечение. Властите предадоха, че над 50 души са били арестувани за хвърляне на камъни, нападение над полицаи и други прояви на насилие по време на безредиците. Те са изправени пред Йерусалимския магистратски съд сутринта.

Видео показва, че колата на еврейски шофьор е замеряна с камъни, при излизането си той е пребит, а автомобилът е запален. Други кадри от социалните мрежи показват еврейски младежи, които нападат арабски дом в Стария град и хвърлят предмети, докато се чува плач на деца и жена ги умолява да спрат. 

Сблъсъците идват ден след улични битки между евреи и араби в центъра на Йерусалим.

В отговор около 300 активисти от еврейската крайнодясна група Лехава се събират за участие в поход за "национална чест", което ги отведе на няколко десетки метра от мястото, където палестинците се бяха събрали в контрапротест.

Протестиращите от Лехава скандираха „Смърт на арабите!“ и „Араби, махнете се!“ докато полицията се опитваше да държи двете страни разделени, като същевременно беше нападана от палестински протестиращи. Те се бяха събрали, за да противодействат на очакваното шествие и започнаха да хвърлят камъни и бутилки по полицията.

Въпреки че полицията беше разположила стотици служители преди похода, за да не му позволи да достигне дестинацията си, десетки протестиращи от Лехава успяха да стигнат до палестинската тълпа и двете страни започнаха да хвърлят предмети помежду си.

Впоследствие полицията се премести, за да отдели тълпите, като разположи конни полицаи, за да задържи демонстрацията на Лехава, водена от шефа на групата Бенци Гопщайн.

„Ние допускаме протести в името на свободата на изразяване, но ще предприемем действия срещу всяка форма на насилие“, заяви полицията преди похода.

След като са били блокирани от полицейските сили да стигнат до Стария град, няколко десетки привърженици на Лехава са се отправили към близкия пазар Махане Йехуда, където са нападнали няколко арабски работници, съобщиха от полицията. Полицейските служители са спасили работниците, скрили се в магазин.

Еврейските медии съобщават, че активистите на Лехава и палестинците са използвали социални медии, за да насърчат своите поддръжници да достигнат района.

Обществената медия Кан съобщи, че десните активисти са споделили информация за планирано насилие в съобщения в Whatsapp: „Днес ще запалим араби, коктейлите Молотов вече са в чантата.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови