Израел се бори с климатичните промени чрез иновации

OFFNews 12 декември 2020 в 10:00 3484 0

Израелски иновации помагат на хората по целия свят да се справят с последствията от климатичните промени

Израел е малка страна и индустрията й е толкова съвременна и ориентираната към новите технологии, че приносът й към климатичните промени е пренебрежимо нисък – под 0,2% от глобалните емисии на въглероден двуокис.

Страната обаче осезаемо изпитва въздействието на климатичните промени в четири сфери, обясни преди дни на онлайн брифинг от Йерусалим посланик Гидеон Бехар, специален пратеник на Министерството на външните работи на Израел за климатичните промени и устойчивото развитие. Той е експерт в областта, както и в международните отношения, води университетски курс по въздействие на климатичните промени върху международните отношения. Посланик Бехар е дипломат от кариерата с множество назначения от 1994 г. досега в израелски посолства по света и в Министерство на външните работи.

В отговор на наш въпрос на брифинга посланик Бехар изтъкна, че в Израел климатичните промени се виждат във все по-малкото валежи, в ръста на средните температури, в увеличения брой пожари, бури и наводнения в страната, както и в повишаване на морското равнище. Той изтъкна, че в Средиземно море този процес е най-остър и отчетлив в източната част, където е разположен и Израел.

Какъв е отговорът на тези процеси? Дългосрочен план за адаптация към климатичните промени, върху който се работи в момента, ограничаване на вредните емисии и иновации. "Решението са иновации за справяне с предизвикателствата", казва посланик Бехар.

Според него влакът на климатичните иновации вече е тук и Израел просто трябва да се качи на него. Местоположението на страната в съчетание с високото ниво на иновациите, предприемчивост и творческа енергия водят до създаването на неограничен брой решения в сферата на околната среда, които Израел споделя със света, посочва Бехар в статия, публикувана тази година на сайта на израелското външно министерство.

Посланик Бехар е категоричен, че когато преодолее кризата с коронавируса, човечеството ще трябва да мобилизира сили и енергия за справянето с далеч по-мащабната криза, предизвикана от климатичните промени.

Както вече писахме, през лятото новият министър на околната среда на Израел Гила Гамлиел обяви пакет от предложения за възстановяване на икономиката в условията на пандемия чрез инвестиции в устойчиви проекти за намаляване на вредните емисии и замърсяването на околната среда.

Кризата с коронавируса, редом с предизвикателствата, представлява и изключителна възможност за икономически растеж, който подкрепя околната среда и здравето, заяви тогава Гамлиел.

В усилни времена е трудно да видим ясното небе иззад буреносните облаци, но опитът ни учи, че след най-големите кризи идва най-силният растеж, смята Бехар. Вярвам, че в коронакриза има рядка скрита възможност, която не бива да изпускаме. Трябва да подготвим себе си и икономиката за това, което предстои, смята той.

България също подготвя национален план за възстановяване и устойчивост след коронакризата, след като на общоевропейско равнище бе приет план за възстановяване на Европа. "Планът за възстановяване превръща във възможност огромното предизвикателство, пред което сме изправени, не само чрез подкрепа за възстановяването, но и чрез инвестиция в бъдещето ни. Европейският зелен пакт и цифровизацията ще стимулират заетостта и растежа, устойчивостта на нашите общества и доброто състояние на околната среда, в която живеем. Настъпи часът на Европа: Нашата готовност да действаме трябва да съответства на предизвикателствата, пред които сме изправени", каза при представянето на европейския план председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Основната цел на българския план е да способства икономическото и социално възстановяване от кризата, породена от пандемията. Той съдържа реформи и мерки за възстановяването на потенциала за растеж на икономиката, които осигурят устойчивост на негативни външни въздействия, като същевременно полагат основите за зелена и цифрова трансформация на икономиката, в контекста на амбициозните цели на Зелената сделка.

Посоките на планирано развитие като изход от коронакризата и в Израел, и в страните от Европейския съюз, сред които и България, са в "зелена икономика" и иновации.

Специалният посланик за климатичните промени и устойчивото развитие на Израел може да даде стотици примери за вече действащи израелски иновации, които помагат не само на израелците, но и на хората по целия свят да се справят с промените, настъпващи вследствие на климатичните изменения – суши, наводнения, провален реколти, които заплашват с глад, недостиг на вода, настъпление на пустинята.

Вертикалната ферма отглежда стотици видове култури на закрито или на открито направо в супермаркета или ресторанта. През 2019 г. израелският стартъп е обявен от World Smart City като "Най-добър стартъп". Снимка: Israel21c /Vertical Field

Прецизното земеделие, развитието на сортове, устойчиви на болести, използване на морска вода са все отлични примери за израелския принос и иновации в решаването на глобални проблеми.

Земеделски иновации в пустинята Негев. Беер Шева има единствения в света иновационен център в областта на климатичните промени, специализиран в пустинните технологии. Снимка: Israel21c/DeserTech

Някои страни от Африка вече са запознати с израелски метод, който намалява загубата на зърнени култури в складовете до едва половин процент. В Център Волкани – организация за селскостопански изследвания, има демонстрация на склад, с който може да се постигне тази минимална загуба, поставила световен рекорд. Обикновено десетки проценти зърнени култури и семена в складовете са увреждат заради заболявания, насекоми или мухъл. Бехар изтъква, че ако нивото на загуба на културите в складовете повсеместно се сведе до половин процент, това би намалило чувствително вредните емисии и би спасило огромни масиви земеделски земи.

По отношение на водата Израел безспорно е световен лидер. Посланик Бехар смята, че ако се намери по-добър начин да се рекламират израелските успехи в тази сфера, това би донесло спасение и облекчение на стотици хиляди хора по света, като същевременно би подкрепило и израелската икономика и иновации чрез износа.

Израел е глобален лидер в пречистването на отпадни води, като рециклира над 90% от тях и ги използва в земеделието. Ако в глобален план водите се рециклираха на това равнище, въздействието върху околната среда заради намаляването на емисиите вредни газове, ограничаване на замърсяването на околната среда и разрушаването на екосистемите би било изключително.

Безспорна е лидерската позиция на Израел и в повторното залесяване на полупустинните райони. Опитът на страната за повече от сто години е допринесъл достатъчно за знанието и разбирането как се садят гори и как се опазват в региони с ниски валежи. Бехар подчертава, че става дума не за засаждане на нови гори, което обикновено става за сметка на съществуващи вече екосистеми, а за възстановяване на растителността и залесяването в райони, където тя е съществувала, но изчезнала.

В края на миналата година стана известно, че екип от лабораторията за растенията и изследването на околната среда в института Вайцман под ръководството на проф. Рон Мило е създал бактерия, която поглъща въглеродния двуокис и това би могло да бъде революционно решение срещу климатичните промени.

Израел притежава най-модерните технологии и най-богат опит в областта на възобновяемата енергия. Един от най-ярките и необичайни примери е производството на електричество от енергията на морските вълни. С тази технология компанията Eco Wave Power спечели наградата на климатичната конференция в Мадрид миналата година. През 2018 г. Израелският стартъп в енергетиката "Ностромо" създаде първата в света клетка за съхранение на термална енергия, смятана за най-безопасната, ефективна и екологична форма за съхранение на енергията. "Ностромо" е пионер в използването на термалната енергия, като предлага решения за използване на леда като източник на охладителни системи например.

Енергийни иновации в пустинята Негев в Израел. DeserTech има за цел да обедини предприемачи, инвеститори, учени, студенти и държавни институции в град Беер Шева, в северния край на Негев. Снимка: Israel21c/DeserTech

Израел е сред водещите страни в разработването на протеини, които заместват животинските. Компании и стартъпи в страната успешно разработват месо, култивирано в лабораторни условия, лабораторни протеини, които имитират висококачествени протеини от птиче и друго месо, както и протеини, получени в резултат на ферментация. Хранителната индустрия и отглеждането на животни за нея са сред основните причинители на климатичната криза и глобалният ръст в консумацията и производство на месо задълбочават проблема. В същото време израелските изобретения в тази сфера не само допринасят за ограничаване на климатичната криза, но и имат и огромен бизнес потенциал, смята посланик Бехар.

Култивирано месо от Aleph Farms въз основа на техника за тъканно инженерство, разработена в Техническия институт Technion-Israel. Снимка: Israel21c

Израелски разработки в областта на рециклирането, на изкуствения интелект и създаването на приложения в различни сфери на индустрията и бита използват все повече енергийно ефективни материали. Израел има потенциала да се превърне в световен лидер в климатичните иновации и това ще му помогне да се превърне в глобален лидер в предлагането на решения във времето след кризата с коронавируса. А това, освен всичко друго, е принос в осъществяването на еврейската ценност и идея "да се поправи света", смята посланик Бехар.

"През 2019 г. израелският стартъп Вертикалната ферма беше цитиран от Silicon Review като една от "50 перспективни иновативни компании". Видео: Israel21c /Vertical Field

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови