ISW: Битката за Бахмут унищожава елитните части на Вагнер

OFFNews 07 март 2023 в 10:00 18362 7

Бахмут

Снимка фейсбук профил на Володимир Зеленски

Защо битката за Бахмут е важна.

Украйна ще продължи да защитава Бахмут, въпреки че градът не е нито оперативно, нито стратегически важен, отбелязаха експерти от Института за изследване на войната на САЩ (ISW) в днешния си доклад.

Битката на Украйна за Бахмут придоби стратегическо значение заради сегашния състав на руските сили, разположени в района. В някои западни доклади напоследък се изказва предположение, че Русия разхищава елитни войски и оскъдно оборудване главно за новобранци от ЧВК "Вагнер", които са просто пушечно месо. Тази констатация като цяло е вярна, отбелязват експертите на ISW, като същевременно изтъкват, че резервът от руски пленници, подходящи за бойни операции, не е неограничен и елиминирането на десетки хиляди от тях в Бахмут означава, че те няма да бъдат използвани за по-важни битки.

Украинското разузнаване подкрепя оценката на ISW, че руските сили край Бахмут наскоро са променили тактиката си и са вкарали в бой по-качествени специални части и елементи от конвенционалните сили.

ЧВК "Вагнер" вероятно все още ще използва пленници за операциите в Бахмут, макар и в много по-ограничена степен, отколкото през предходните месеци, поради огромните загуби, понесени от новобранците при атаките. Но сега "Вагнер" е хвърлил в боя и най-добрите си войници и именно те са унищожавани заедно с новобранците, отбелязва ISW.

Битката за Бахмут може да унищожи най-добрите сили на ЧВК "Вагнер" - нейният основател Евгений Пригожин, ако се съди по последните му изявления, очевидно се опасява, че руското министерство на отбраната ще води битката за Бахмут до последния боец на частната армия.

Унищожаването на елитната бойна сила на ЧВК "Вагнер" би имало положителни последици извън бойното поле. Сериозното накърняване на влиянието и авторитета на Пригожин, един от най-радикалните руски националисти, би било важно постижение от гледна точка на дългосрочните перспективи за възстановяване на здравия разум в Русия, посочват експертите на ISW. Това е в интерес както на Америка, така и на Украйна, и повишава залозите в битката за Бахмут.

Междувременно Кремъл се връща към досегашните си неуспешни кампании за набиране на доброволци, за да избегне поредното мащабно принудително призоваване на фронта.

Това може да означава също, че Кремъл изчерпва резервите си от боеприпаси за продължаване на настъпателните операции след битката за Бахмут и неуспешните офанзиви в Угледарска и Луганска област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

7

6екеr4о

08.03 2023 в 15:24

Уважаеми Диоген,
да, наистина руската култура е загинала в годините след 1917 г., но в областа на изкуството и в Съветския съюз, и в т. нар. Социалистически лагер са създадени, безспорно, много стойностни неща.
От години притежавам събраните съчинения на Солженицин на руски с идеята някой ден да събера мъжественост и да ги прочета, но към днешна дата, след кървавата касапница в Украйна, съм убеден, че това едва ли ще се случи някога.
Солженицин, Царство му Небесно, може би не е най-точния пример за написаното отмен, защото на стари години нещо се чална и стана върл привърженик на режима на Путлер. Руснаците са си руснаци...

924

6

Diogen

07.03 2023 в 15:24

1215, руската култура умира през 1917 г след болшевишкия преврат. Тогава умира и шансът на Русия да стане развита европейска държава. За съжаление на Запад виждат в събитията възможности да направят социален експеримент. Получава се същото нещо като ковида, който е изскочил от лабораторията в Ухан, след като китайците са го модифицирали. Болшевишкият терор създаде в Русия система, която много трудно може да бъде променена. Путлер е най-добрият пример за чудовищата, родени от тази система.

4738

5

Того

07.03 2023 в 13:11

Престъпната нация създава и престъпна елитна войска.

625

4

1215

07.03 2023 в 11:35

Ако човек е добре запознат с "историята" на тази територия,ще бъде убеден ,че единственото спасение за света е изрязване на тумора.Слагане на край на съществуващата империя и независимост на етническите и съставки.Тези негодници наречени от Петър Първи руски народ никога и в нищо не са постигнали нещо елитно.Включително и в така прехвалената им култура.Всичко е крадено и в най добрият случай нескопосано заимствано.

1065

3

Moholovka

07.03 2023 в 11:12

Вагнер не е само от затворници, има и много наемници, нещо като френския легион. Най-вероятно елитните от тях са тези участвали в боеве в Сирия, Либия и Африка. Те затворниците ги хвърлят да издърпат позициите малко напред и после като хамали. Иначе няма лошо, да избият цялата тая сган.

-529

2

6екеr4о

07.03 2023 в 11:07

Уважаеми Об1, точно същите въпроси си задавах, докато четях този материал. Струва ми се, че "елитни части" и "Вагнер" са несъвместими понятия. Едно е да събереш шайка негодници, та да безчинстват срещу мирно население, друго е тази банда да проведе военна операция... Оксиморон!
А Пригожин е абсолютен г@з!!!

-1655

1

ob1

07.03 2023 в 10:24

Само да питам - кои са елитните части на Вагнер? Лежалите за изнасилвания, за педофилия, за убийства или за кражби? Не разбирам кои са по-елитни от другите, то елит ли бе да го опишеш :)