Иранският бизнес иска сближаване с Русия, но предупреждава за опасностите от тесните връзки

Техеран с интерес към пристанищата в Махачкала и Волгоград и износ на хранителни продукти за руснаците

OFFNews 26 ноември 2022 в 18:16 4222 3

Снимка Промишлено-търговска камара на Техеран

Техеранският бизнес се опасява от допълнително засилване на санкциите при сближаване с Русия.

Иран има намерение да задълбочи икономическите си и търговските отношения с Русия на фона на войната в Украйна и изолацията на Москва от Западния свят, разказва руската редакция на турската телевизия ТРТ в репортаж за партньорството между Русия и страната на аятотоласите. В същото време, обаче, Търговско промишлената палата на Техеран предупреждава за възможните рискове и очертава три възможни варианта за разивието на отношенията с Москва.

Техеранската палата TCCI е предложила да бъде създаден холдинг за износ на продукти за Русия, да се придобие дял в пристанищата на Махачкала или Волгоград и да се създаде консорциум с Русия и Индия за добив на газ в Каспийско море.

Според експертите на TCCI, въпреки значителното увеличение на износа на стоки за Руската федерация през 2022 г., все още не не може да се говори за стратегическо икономическо партньорство между двете страни. Иранските анализатори смятат, че предвид дългогодишните санкции на страната и напрегнатите отношения на Русия със Запада на фона на руско-украинския конфликт, е необходимо да се търси "предпазлив баланс" в двустранните отношения с Москва.

По-нататъшното развитие на руско-иранската търговия ще зависи от изхода на войната в Украйна, смята TCCI, анализирайки както положителните, така и отрицателните сценарии за Русия. Успоредно с това експертите на Техеранската бизнес асоциация призовават да се избере оптималният модел за позициониране на Иран в икономическите отношения с Русия. Експертите предлагат избор от четири модела на поведение на Техеран в отношенията с Москва.

Първият сценарий е да се поддържа баланс между Запада и Русия.

Втората възможност е страната да поеме ролята на посредник в политическите преговори и да развива икономическото сътрудничество.

Третият сценарий е да се оказва финансова подкрепа, но да се откаже помощ на Русия във военния конфликт с Украйна.

И четвъртата опция е да се „взаимодейства внимателно“ с Русия.

Предвид обстоятелствата, при които живее иранската икономика от много години, и сценариите за развитието на украинския конфликт, "ако отношенията между Иран и Русия бъдат засилени, тогава Иран ще бъде обект на санкции в още по-голяма степен, отколкото преди", предупреждава TCCI. Ето защо, твърдят авторите на анализа, е "жизненоважно Техеран да възприеме балансиращ подход към отношенията между Русия и Запада".

Предлага се по-специално да се увеличи търговията с Руската федерация до такова ниво, след което Москва "няма да може да пренебрегне двустранното сътрудничество". Друг момент, който иранските анализатори предлагат да се използва, е интересът на Русия към достъпа до топлите води на Индийския океан. А именно към Персийския залив и Оманския залив, които са международни пътища за търговия.

Предлага се Индия да бъде въвлечена в тристранно сътрудничество, по-специално чрез изграждането на иранското пристанище Чабахар в Оманския залив. Иранците искат да включат страната в тристранната асоциация (Русия, Индия и Иран) за производство и претоварване на газови ресурси в Каспийско море. В същото време самият Техеран се интересува от сътрудничество с ислямските региони на Русия и от създаване на консорциуми от представители на местни малки и средни предприятия за доставки на руския пазар.

Сред другите идеи на експертите от Техеран е развитието на международния транспортен коридор Север-Юг. Според TCCI железопътната линия между иранските градове Ращ и Астара трябва да бъде завършена възможно най-скоро. По-рано експертите заявиха, че държавните бюджети играят ключова роля във финансирането на тези проекти, но използването на публично-частно партньорство също би било подходящо тук. Други предложения на анализатори се отнасят до закупуването от иранците на акции в руските пристанища, но тук всичко опира до финансовите ресурси.
.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

27.11 2022 в 16:41

Е, който търси (снакции), намира!

924

2

Diogen

26.11 2022 в 21:03

Ходжите има да ядат яко дърво заради подкрепата за рашистите. Техеран се надяваше да му бъдат свалени западните санкции, но явно това няма да се случи докато са в леглото с Путлер.

345

1

Джендо Джедев

26.11 2022 в 19:02

КПСС и аятоласите - дружба от векове за векове! :D